Vokietijoje dujų talpyklos nėra pilnos, laidoje teigė D. Henke.

„Yra paskelbta ekstremalioji padėtis, ji turi daug pakopų, mes esame dabar vidurinėje iš tų penkių [pakopų]. Ir tai jau rodo, kad yra sudėtinga padėtis. Šią dieną dujos teka 40 proc. pajėgumu ir užpildytos dujų talpyklos yra 60 proc. Tai gana didelis kiekis, ko dar trūksta“, – pasakojo pašnekovė.

Ji teigė, kad vokiečiai kviečiami taupyti elektros energiją, o jei tiksliau – dujas.

„Vokietijos žmonės yra kviesti taupyti energiją, bet įdomiausia, kad eina kalba ne apie elektros energiją, tik dujas iš tiesų. Bet apskritai reikia mums visiems taupyti, susitelkti, laukti žiemos ir tos pačios blogiausios situacijos“, – dėstė D. Henke.

Dalia Henke

Dabar Vokietijoje, pasak I. Petraitytės-Lukšienės, dažnai skamba tie trys žodžiai – taupyti, taupyti, taupyti. Žmones, anot jos, už geriausią taupymą planuojama apdovanoti premijomis.

„Gali būti steigiamos taupymo premijos geriausiai taupantiems ūkiams. Privatūs namų ūkiai galėtų gauti premijas, kuriems geriausiai seksis taupyti“, – pasakojo Miuncheno lietuvių bendruomenės pirmininkė.

Dabartinis laikotarpis, jos teigimu, kiek primena karo metą, kai dalijamasi patarimais, kaip sutaupyti energijos buityje, kada gaminti maistą ar maudytis.

„Pavyzdžiui, Bavarijoje nuomotojai savo nuomininkams jau prieš keletą mėnesių išsiuntė laiškus su informacija, su ganėtinai griežtomis rekomendacijomis, kurios skamba labiau kaip reikalavimas, kad darant įmokas už šildymą jas padvigubinti. Tai yra didelis pakėlimas: gali būti nuo 150 eurų, dabar siūlo 300 eurų. Arba siūlo alternatyvas, kiek jūs galite įmokėti“, – toliau pasakojo I. Petraitytė-Lukšienė.

D.Henkė teigė, jog ši krizė ne tik dujų, bet ir infliacijos.

„8 proc. Infliacija irgi veikia žmonių pinigines. Kyla nuomos kainos, nes energijos kainos kyla, kadangi yra energijos trūkumas“, – teigė ji.

Dar vienas prašymas vokiečiams – automobiliais važinėti lėčiau net ir ten, kur greitis neribojamas.

„Eina kalba apie tai, kad būtų mažiau sunaudota kuro“, – pažymėjo D. Henke.

Nors Rusija atsuko dujas „Nord Stream“ dujotiekiu, vokiečiai vis tiek nerimauja.

„Kyla klausimas, ar ji vėl neužsuks. Sakyčiau, kad šis šantažavimo būdas visuomenėje yra išgyvenamas ir jaučiamas. Vyksta ir ekspertų spėliojimai, koks tikslas yra šio užsukimo-atsukimo. Kaip variantas, mes turbūt jau įtariame, kad būtų atsuktas ir paleistas „Nord Stream 2“, – svarstė I. Petraitytė-Lukšienė.

Prasidėjus karui Ukrainoje, Vokietija sustabdė dujotiekio „Nord Stream 2“ sertifikavimą, jo paleidimas nukeltas neribotam laikui.

Visą „Info TV“ interviu su D. Henke ir I. Petraityte-Lukšiene galite peržiūrėti čia: