Kokia situacija Nemenčinėje?

Vilniaus savivaldybės administracijos direktorė Liucina Kotlovska daugiau papasakojo apie situaciją Nemenčinės miestelyje. Anot jos, daugelis šio miestelio gyventojų jaučia nerimą.

„Iš ryto situacija atrodė vienaip, vakar dar kitaip, o jau dabar situacija įgauna pagreitį ir keičiasi. Nerimą kelia tai, kad Nemenčinė tapo koronaviruso židiniu, eismo ribojimas, uždraudimas keliauti laisvai yra vienos iš priemonių, kurios gal padės sustabdyti viruso plitimą, žmonėms galbūt tokie pokyčiai kelia nerimą, tačiau siūlyčiau pakentėti savaitėlę ir tas duos rezultatų, kad virusas neišplistų už Nemenčinės ribų. Paskutinėmis žiniomis, ne tik siuvimo įmonėje yra tas židinys, bet ir slaugos ligoninėje viena iš personalo slaugytojų susirgo“, – tikino pašnekovė.

Policijos generalinis komisaras Renatas Požėla tikino, kad situacija Nemenčinėje ir visoje Lietuvoje yra kontroliuojama.

„Sekasi pakankamai neblogai, turėjome rimtą išbandymą per ilgąjį savaitgalį. Kaip jau ir vakar minėjau, tai yra savotiškas tęsinys mūsų darbų. Tik tiek, kad turime lokalų židinį, dirbame iš vien su karo pareigūnais, Šaulių sąjunga. Pagal Vyriausybės nustatytą tvarką tikriname atvykstančius ir išvykstančius asmenis. Lygiai taip pat dirbame ir miestelyje, naudojame technines priemones“, – R.Požėla.

Nemenčinė – lyg išmirusi

Pašnekovas tikino, jog daugiausia bėdų kyla dėl to, kad žmonės dar tiksliai nesupranta, kas jiems yra galima, o kas – ne.

„Kalbant apie patikros punktus, daugiausia nesusipratimų kyla su asmenimis, kurie bando tranzitų vykti per Nemenčinę, bet pirmos dienos yra būtent tos dienos, kai nesusipratimų yra ir bus, bet po kelių dienų bus aiškiau, kas galima, o ko negalima. Šiandien situacija yra kontroliuojama“, – tikino R.Požela.

Administracijos direktorė tikino, kad šiuo metu visa Nemenčinė atrodo tarsi išmirusi, o tokių tuščių gatvių dar net neteko matyti.

„Aš manau, kad po tokių drastiškų priemonių įvedimo – Nemenčinės kelio užtvėrimo iš ir į miestelį – tai nuo Velykų savaitgalio galima pastebėti ištuštėjusias miestelio gatves, ko gyvenime neteko matyti. Teko matyti vaizdo įrašą, kaip dabar atrodo Nemenčinė – tikrai tokio vaizdo nesu mačiusi: žmonių gatvėse praktiškai nėra, apie kažkokius susibūrimus iš viso net negalima kalbėti, vaikų žaidimų aikštelės, skverai yra tušti – miestelis atrodo tarsi išmiręs“, – sako pašnekovė.

Kaip vieną esminių problemų pašnekovė įvardijo gyvenamosios vietos deklaravimo pažymas.

„Didžiausia problema buvo gyvenamosios vietos deklaravimo pažymos. Seniūnija dirbo iki vėlaus vakaro, bet čia reikėjo bendradarbiauti su postuose dirbančiais policijos pareigūnais, pavyko išspręsti tas problemas. Išvažiuodamas į darbą žmogus turėdavo parodyti dokumentą, kad jis dirba Vilniaus mieste. Į tai žiūrima lanksčiai, žmonės tiesiog galėjo parodyti darbo pažymėjimus, darbo sutartį, darbų grafiką. Tačiau paskui reikėjo grįžti namo ir jam reikia įrodyti, kad gyvena tame mieste. Taip, buvo tikrinamos ir duomenų bazės, buvo gauti prašymai, buvo surašytos pažymos, įrodančios gyvenamosios vietos deklaravimą. Supraskite, tam pasiruošti turėjome naktį“, – sakė pašnekovė.

Turime iššūkį

R.Požėla tikino, lad labiausiai kreipiamas dėmesys į žmones, kuriems būtinas saviizoliacijos procesas.

„Mums labai aiškus prioritetas tie žmonės, kurie turi būti saviizoliacijos ir hospitalizacijos režimuose – šių žmonių kontrolė. Turime prieigą prie dešimttūkstantinės duomenų bazės, joje yra tūkstančiai asmenų, mums yra iššūkis parinkti atitinkamas kontrolės formas, kad galėtume sukontroliuoti tuos žmones“, – tikino R.Požėla.

Renatas Požėla

„Mes turime išgryninę asmenis, kurie labiausiai papuola į mūsų akiratį dėl jų galimų rizikų. Lygiai taip pat dirbame su kitais asmenimis, profilaktiškai siunčiame žinutes, primenančias jų pareigas, reaguojame į žmonių pranešimus“, – sako jis.

Administracijos direktorė tikino, kad žmonės, kurie yra saviizoliacijoje, tikrai turi griežtai laikytis taisyklių.

„Turime dabar nepaleisti situacijos iš kontrolės, turime tuos visus karštus taškus kontroliuoti: Senevita, Nemenčinės ligoninė. Visi dirbame susitekę, pareigūnai budi miestelyje, pareigūnai žino, kur gyvena saviizoliuoti turintys asmenys, priėję prie lango prašo pasirodyti prie lango, parodyti asmens dokumentą, kad įsitikintų, kad tai tie patys žmonės. Darbas turi būti nuolatinis“, – sako moteris.