Dar prieš gerą dešimtmetį laikinoji sostinė buvo laikoma treningais ir beisbolo lazdomis ginkluotų „marozų“ miestu, o naktį iš namų išeiti sugalvoję kauniečiai turėdavo apsišarvuoti neeiline drąsa. Dabar ketvirtadienių ir penktadienių naktimis centrinės miesto gatvės pilnos šurmulio ir pasilinksminimų ištroškusių veidų. Tiesa, ir dabar naktiniai pasivaikščiojimai ne visiems baigiasi maloniai.

Be dujų balionėlio į gatvę nekelia kojos

Bene geriausiai naktinio Kauno veidą reprezentuoja Laisvės alėja ir senamiestis. Būtent čia įsikūrę pagrindiniai naktiniai klubai, barai, kavinės ir restoranai, į kuriuos atsipalaiduoti ir traukia kauniečiai. Tiesa, vien per praėjusį mėnesį Laisvės alėjoje ir greta esančioje Vilniaus gatvėje žinybiniame nusikalstamų veikų registre buvo užregistruoti 4 fizinio skausmo sukėlimo ir 3 viešosios tvarkos pažeidimų atvejai, Rotušės aikštėje – dar 4 nusikalstamos veikos. O kiek baimę keliančių įvykių lieka neregistruotų.

Teksto pradžioje pasakota Simonos istorijos dalis – tik vienas iš tokių atvejų. Jauna mergina, dirbanti prekybos centre, be ašarinių dujų balionėlio vakarais iš namų kojos nekelia. Simona darbą baigia apie 22 val. ir iškart keliauja į autobusų stotelę. Tiesa, kaip jau buvo minėta, stotelėje ne visuomet sutinka pačius maloniausius pakeleivius.

„Belaukdama kalbėjau telefonu, o greta dainavęs vidutinio amžiaus vyras tiesiog prisiartino ir suklykė man į ausį. Buvo ir juokinga, ir baisu. Tuomet jis man sako: perduok savo draugui, kad aš prie tavęs nelendu. Atsakiau jam, kad kalbu su drauge. Tuomet jis leptelėjo, kad duočiau jam tos „katytės“ numerį, bet į stotelę atėjo jauni vaikinukai, ir jis nuo manęs atstojo. Vaikinai nieko nedarė, bet pastebėjau, kad girtas vyras į vieną iš jų labai agresyviai žiūrėjo, sugniaužė kumštį ir pradėjo grasinti, kad duos į galvą. Gerai, kad tuo metu atvažiavo autobusas ir greitai spėjome įlipti. Girtuoklis pasiliko stotelėje“, – istoriją pratęsė Simona.

Tokiose situacijose mergina tikina atsidurianti dažnai. Tiesa, ne visi jos sutinkami girti vyrai būna piktybiškai nusiteikę, bet priėję pradeda dainuoti ar svaidytis įvairiomis replikomis. „Kaune naktimis jaučiuosi labai nesaugiai, tamsoje bastosi neaiškūs žmonės. Kai sužinojau, jog reikės vaikščioti vakarais, iškart nuėjau ir nusipirkau dujų balionėlį“, – atviravo mergina.

Pavojingiausios – savaitgalių naktys

Kad centrinėse Kauno gatvėse pavojų netrūksta, patikino ir Kauno apskrities vyriausiasis policijos komisariatas (VPK). Jo duomenimis, pats pavojingiausias yra vakaro ir nakties metas savaitgaliais, nuo penktadienio 22 val. iki sekmadienio 4 val. Tokiu laiku įvykių užregistruojama daugiausiai.

Kad kauniečiams problemų pridaro perdozuotas alkoholis, patvirtino ir policija, ir Kaune vakarais vaikščiojančios merginos. Laikinojoje sostinėje studijuojančiai Agnei nuo išgėrusių agresyvių vyrų grupelės teko netgi bėgti. „Apie 21 val. vaikščiojom lauke. Tuomet keli girti, kažkur 30 metų, vyrai pradėjo kažką šūkaliot, o po to pasileido bėgt link mūsų, mėtė į mus visokias šiukšles. Ką gali žinoti, kas tokiems šaus į galvą“, – ne pačiais jaukiausiais prisiminimais dalijosi mergina. Nors tą kartą Agnė ne juokais išsigando, Kaune vakarais vaikščioti ji nesibaimina. Dažnai Vilniuje besilankančiai merginai atrodo, kad sostinės naktinis gyvenimas – daug baisesnis.

Girti vyriškiai gąsdina ne visus. Vienoje netoli centro įsikūrusių kavinių dirbanti 23-ejų Elena darbą baigia vėlai vakare, tačiau tai jos neatbaido namo atokesnėmis gatvelėmis keliauti pėsčiomis. „Darbą dažniausiai baigiu 22 val. Tokiu metu pakeliui namo esančiose kavinėse dažnai lankosi „įkalusių“ vyrų. Kai einu pro juos, pradeda kažką šūkčioti ir bando užkalbinti, tačiau ignoruoju ir einu savais keliais. Niekada nieko rimtesnio atsitikę nebuvo, todėl ir bijoti neturiu ko“, – džiaugėsi Elena.

Užsieniečiai jaučiasi nesaugiai

Kauno universitetai siūlo nemažai studijų programų anglų kalba, todėl ir užsieniečių mieste galima sutikti dažnai. Jie, kaip ir dauguma studentų, nevengia naktinių pasilinksminimų. Tačiau ramiai mieste jaučiasi ne visi. Prieš porą metų Kauną sukrėtė jauno studento iš Afrikos užpuolimas. Vaikinas paryčiais buvo subadytas peiliu. Nors po įvykio praslinko nemažai laiko, dėl patirtų sukrėtimų apie incidentą užsienietis kalbėti nenori dar ir šiandien.

Dėl baimės, jog kažkas blogo gali atsitikti, vardo nepanoro nurodyti ir Vytauto Didžiojo universitete Ekonomikos ir vadybos fakultete studijuojanti užsienio šalies pilietė. „Naktimis namo grįžti tenka 2–3 kartus per savaitę. Kol kas nieko baisaus nutikę nebuvo, tačiau kaskart eidama jaučiu į mane įsmeigtus piktus žvilgsnius. Manau, taip yra vien dėl to, kad esu užsienietė. Ne lietuviams Kaune tikrai nėra saugu“, – pastebėjo studentė.

Padeda vaizdo kameros

Kauno apskrities policijos pareigūnai į centrines miesto zonas dažniausiai vyksta gavę pranešimus dėl viešosios tvarkos pažeidimų, viešosios rimties trikdymo, neblaivių asmenų bei alkoholio vartojimo viešoje vietoje. Taip pat registruojami pranešimai dėl smulkių vagysčių, nedidelių viešosios tvarkos pažeidimų. Pasak Kauno apskrities VPK, užkirsti kelią šiems nusikaltimams ir palaikyti saugumą padeda ir mieste įrengta vaizdo stebėjimo kamerų sistema. Ji fiksuoja daromus teisės pažeidimus, todėl neretai pavyksta juos užkardyti bei sulaikyti nusikaltusius asmenis.

Kauno apskrities pareigūnai ragina gyventojus būti atsargius ir dalijasi patarimais: jei matote priešais įtarimą keliančius ar neblaivius asmenis, pereikite į kitą gatvės pusę, tamsiuoju paros metu pasirinkite gerai apšviestą kelią, viešoje vietoje vertėtų vengti nereikalingo kontakto su nepažįstamais ir įtartinais asmenimis. Saugokite asmeninius daiktus, laikykite juos arti savęs.