Žinių radijo laidoje „Dienos klausimas“ ambasadorius D. Degutis teigė, jog prieš kelis dramatiška buvusi situacija dabar jau švelnėja.

„Ta kovidinė situacija dabar jau švelnėja, matosi, kad jau daug tų skiepų. Bet prieš mėnesį ar du, ar tris situacija Australijoje buvo labai dramatiška. Mano nuomone, praėjusią žiemą lietuvišką, kai čia buvo vasara, maniau, kad norėjo Europą truputį aplenkti ant posūkio. Pas juos čia viskas buvo gerai, teniso turnyrai vyko, žiūrovų buvo pakankamai daug, visokie koncertai ir panašiai.

Ir be jokių kaukių, viskas buvo taip atvirai. Tada užsidarė, buvo toks mažas kelionių burbuliukas į Naująją Zelandiją. Ir visi manė, kad Europa prasirgs ir Australija išsikapanos su visais“, – Žinių radijo laidoje „Dienos klausimas“ kalbėjo ambasadorius D. Degutis.

Jis teigė, kad į Australiją įleidžiama vos kelios dešimtys užsieniečių kasdien.

„O taip visą laiką 10 milijonų turistų per metus atvyksta“, – sakė ambasadorius.

Į Australiją koronaviruso delta atmainą „su savimi“ atskraidino vienas pilotas.

„Taksi vairuotojas jį pervežė į viešbutį, irgi „pasiėmė“ delta atmaina. Ir ta delta atmaina pažabojo daug australiečių. Ir yra įvairiose valstijose skirtingi įstatymai. Bet ir skirtingos kovidinės grėsmės. Nes pavyzdžiui, Melburne šiuo metu didesnė ta grėsmė, bet jau mažėja. Jau šią savaitę jie atleido didesnius suvaržymus.

Sidnėjuje jau praėjusią savaitę padaryti laisvesnį bendravimo būdai tarp įvairių žmonių. Jau jie leidžia ir į restoranus, kavines. Bet tarkime vakarų Australijoje jokių suvaržymų net nebuvo, nes kovidinių incidentų irgi buvo mažai“, – pasakojo laidos „Dienos klausimas“ pašnekovas.

D. Degutis teigė, jog situacija tikrai gerėja, ir didžiąją dalimi tai lemta vakcinacijos.

„Svarbiausia, kad žmonės pasiskiepijo. Nes prieš 4 mėnesius abi vakcinas Australijoje buvo gavę tik 10 procentų. O dabar jau yra 80 procentų“, – sakė jis.

Paklaustas, kas šiuos įspūdingus skaičius galėjo lemti, D. Degutis teigė, jog pozityvumas ir klausimas apie norą bendrauti po ilgų karantino mėnesių.

„Tai buvo labai pozityvi ne reklama, bet labai pozityvi kampanija. Aišku, buvo įvairių priėjimų – ir lošimai, ir pinigai. Bet esmė – jūs buvote izoliuoti, o dabar norite pamatyti savo vaikus, pabendrauti, nes šalis gi labai didelė. (…) Tas toks pozityvumas ir klausimas apie norą bendrauti, pakankamai neblogai suveikė“, – laidoje sakė jis.

Ambasadorius pasakojo, kad lėktuvu, kuriuo jis pats atvyko į Melburną, tebuvo 9 keleiviai. Jie iš karto buvo palydėti į viešbutį, kuriame turi izoliuotis po kelionės. Viešbučio kambariuose yra balkonas, bet jo durys užrakintos. Izoliacijos metu negalima atverti net ir lango.

„Mes esame čia tokioje situacijoje. Kas rytą skambina mums, klausia, kaip mes jaučiamės, ar nėra simptomų, ar yra problemų. Ir mes jau per tas 10 dienų turėjome 4 testus. Esame vakcinuoti, turėjome ir PGR testą prieš atvykdami į Australiją, visi jie neigiami. Nepaisant to, mes čia“, – Žinių radijo eteryje pasakojo D. Degutis.

Jis kalbėjo, jog Australijos viešojoje erdvėje nesimato politikų, kurie būtų prieš vakcinas.

Delfi primena, kad praėjusią savaitę Australijos Melburno miestas baigė šeštąjį COVID-19 karantiną ir pradėjo švelninti viešojo gyvenimo apribojimus.

Nuo pandemijos pradžios 2020 metų kovą rytinėje Australijos pakrantėje esantis miestas per 260 dienų išgyveno šešis karantinus ir griežtą nurodymą sėdėti namie. Paskutinis karantinas prasidėjo rugpjūčio pradžioje ir truko 77 dienas.

Apribojimai pradėti švelninti po to, kai Viktorijos valstija pasiekė vakcinacijos dviem dozėmis tikslą – paskiepyti 70 proc. vyresnių nei 16 metų asmenų.

Šiuo atsidarymo etapu nuo vidurnakčio buvo atšaukta komendanto valanda, pagal kurią žmonėms buvo draudžiama išeiti iš namų nuo 21 iki 5 val. ryto, su minimaliomis išimtimis svarbiausiems darbuotojams ir kritiniais atvejais.

Melburno gyventojai dabar vėl gali priimti dešimt svečių savo namuose.

Karantino metu nebuvo leista turėti nė vieno lankytojo. Taip pat grupės iki 15 žmonių gali rinktis lauke.

Restoranams, parduotuvėms ir kirpykloms leidžiama vėl atidaryti duris laikantis griežtų taisyklių.

Pavyzdžiui, kirpyklose vienu metu galima aptarnauti tik penkis klientus. Kai kurios užeigos ir kirpyklos atsidarė vidurnaktį, kad pasinaudotų atgauta laisve, pranešė Australijos naujienų agentūra AAP.

25 mln. gyventojų turinti Australija ilgą laiką siekė išnaikinti virusą, taikydama nulinę strategiją, tačiau nepavykus suvaldyti keleto delta atmainos protrūkių, iš esmės perėjo prie skiepijimo tikslų siekimo kaip vienintelio būdo išeiti iš užsidarymo.

Nuo pandemijos pradžios Australijoje užregistruota 105 tūkst. užsikrėtimo atvejų ir daugiau kaip 1 200 mirčių.

Dalintis
Nuomonės