Medininkų užsieniečių registracijos centre yra apgyvendinta apie 800 migrantų. Užsieniečių registracijos centro direktorius Giedrius Ranonis LNK „Žinioms“ papasakojo apie įvykusį incidentą tarp moterų, o vėliau – ir tarp moterų ir pareigūnų.

„Kilo susistumdymas moterų sektoriuje. Apsistumdė kelios moteriškės, pareigūnai bandė išskirti ir nuraminti aistras, ko pasekoje moterys nukreipė visą įniršį į pareigūnus. Pareigūnai bandė uždaryti vartus ir neleisti išeiti penkioms-šešioms užsienietėms.

Jos neleido uždaryti vartų, bandė atstumti vartus, dviem pareigūnams įkando į rankas, bandė įkąsti į kaklą. Buvo pasitelktos papildomos pajėgos, ir situacija stabilizuota“, – pasakojo G. Ranonis.

Pasak pasieniečio, kiekvienu atveju yra nustatinėjama, dėl ko kilo konfliktai. Taip pat ir šiuo atveju aplinkybės dar yra tikslinamos.

„Šiuo metu yra renkama visa būtina medžiaga, ir bus priimtas sprendimas greitu momentu“, – sakė G. Ranonis.

Toks incidentas, kai nukentėjo pareigūnai, – pirmas

Pasak Užsieniečių registracijos centro direktoriaus, pareigūnai, kurie buvo užpulti, tęsia darbą.

„Jie buvo apžiūrėti greitosios medicinos pagalbos. Tai yra minimalūs įkandimai“, – sakė G. Ranonis.

Pasak laidos pašnekovo, tai yra pirmas toks incidentas, kur nukenčia pareigūnai.

„Tai yra pirmas atvejis. Įvairių klausimų ir problemų kyla, dažniausiai – dėl buitinių klausimų, ir tie klausimai yra sprendžiami“, – tikino G. Ranonis.

Pasak pareigūnai, dažniausiai girdimas reikalavimas – daugiau maisto, higieninių reikmenų.

„Į kiekvieną išsakytą pastabą ir reikalavimą mes reaguojame. Užsieniečiai yra aprūpinti pagal nustatytas normas higieniniais reikmenimis“, – sakė G. Ranonis.

LGBT asmenys yra vieni ramiausių migrantų

Šiuo metu Medininkų Užsieniečių registracijos centre yra penki sektoriai. Dviejuose sektoriuose gyvena šeimos su vaikais. Viename sektoriuje gyvena vienišos moterys be vaikų. Kitame sektoriuje gyvena vieniši vyrai. Yra ir LGBT vyrų sektorius.

Pareigūnas patvirtino, kad LGBT asmenys yra vieni ramiausių migrantų, su jais kyla mažiausiai problemų.

„Pagrindinis akcentas yra užtikrinti jų saugumą, ir, kaip ir visiems migrantams, užtikrinti jų būtiniausius poreikius. Sakyčiau, kad jie – supratingesni ir dėkingi už suteiktą pagalbą“, – sakė G. Ranonis.

Pareigūnai patiria įtampą

Pareigūnas papasakojo ir apie migrantų kasdienybę stovykloje.

„Paprasta kasdienybė – tai užtikrinamas tris kartus per dieną maitinimas. Užsieniečiai atsikelia, nusiprausia, kaip ir visi žmonės, ir užsiima savo veikla, kurios nėra daug, kadangi teritorija yra ribota. Bet užimtumas yra organizuojamas. Vaikams yra organizuota mokykla, neformalus ugdymas, ir yra įrenginėjama sporto salė suaugusiems“, – sakė G. Ranonis.

Pasak jo, dirbama etapais. Dabar didžiausias dėmesys – vaikams.

Centro vadovas neslėpė, kad pareigūnai patiria didžiulę įtampą, jiems tenka spręsti įvairias problemas.

„Pasieniečiai nebuvo to mokyti. Tenka kartu dirbti ir mokytis, iššūkių yra daug. Tačiau mūsų tarnyboje yra ir psichologai, reikalui esant, jie gali suteikti psichologinę pagalbą“, – sakė G. Ranonis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (94)