Politikai rikiuojami Seimo šturmui

Šalies politinės partijos jau rikiuoja savo pajėgas naujojo Seimo šturmui šių metų rudenį.

Kandidatus kautis dėl vietų būsimajame parlamente visose trijose vienmandatėse Panevėžio rinkimų apygardose yra pasirinkę ir daugumos partijų miesto skyriai, tačiau kai kurie dar laukia lemiamo vadovybės žodžio ir savo pretendentų pavardžių kol kas neatskleidžia.

Šiandien jau aišku, kad tapti Seimo nariais spalio 12-ąją sieks net keli Panevėžio miesto bei apskrities viršininko administracijos vadovai, taip pat kad rinkėjams teks nuspręsti, ar verta į seimūnų kėdes dar kartą pasodinti dabartinius parlamentarus Gintarą Šileikį, Julių Dautartą, Alfredą Pekeliūną.

Ketvirtasis 2004-aisiais į Seimą panevėžiečių išrinktas atstovas – buvęs darbietis, o dabar valstietis liaudininkas Skirmantas Pabedinskas vakar „Panevėžio balsui“ teigė, jog partijos frakcijai kol kas tėra davęs sutikimą būti įrašytas į valstiečių liaudininkų kandidatų sąrašą daugiamandatėje apygardoje.

Kandidatų sąraše – ir eksmeras

Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai savo kandidatus rinkimų vienmandatėse apygardose galutinai patvirtins rytoj rengiamame tarybos posėdyje. Tačiau partijos Panevėžio miesto bei apskrities lyderis Vitas Matuzas jau vakar neabejojo, kad Vakarinėje rinkimų apygardoje balotiruosis miesto savivaldybės Tarybos sekretoriato vyriausiasis sporto specialistas Vidmantas Urbonas, Nevėžio – parlamentaras J.Dautartas.

Aukštaitijos apygardoje, kurioje balsuoja ir dalis Panevėžio rajone gyvenančių rinkėjų, rajono konservatoriai su krikdemais yra iškėlę Panevėžio palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninės vyriausiąją gydytoją, rajono Tarybos opozicijos lyderę Violetą Grigienę.

Prieš dvi savaites iš Panevėžio mero pareigų atstatydinto V.Matuzo teigimu, partijos kandidatus 2008-ųjų Seimo rinkimams siūlė skyriaus grupės, vėliau tvirtino visuotinis susirinkimas bei aprobavo partijos prezidiumas.

Paklaustas apie konservatorių ir krikščionių demokratų kandidatų sąrašą daugiamandatėje apygardoje, partijos miesto skyriaus pirmininkas sakė, kad kol kas yra sudaryta tik abėcėlinė pretendentų rikiuotė, o konkrečios įrašytųjų pozicijos paaiškės po visų partijos narių atlikto reitingavimo.

V.Matuzas neslėpė, kad tarp dvylikos trylikos į kandidatų sąrašą įtrauktų panevėžiečių yra ir jo pavardė.

Nori likti miesto vadovo kėdėje

Miesto socialdemokratams vadovaujančio naujojo Panevėžio mero Povilo Vadopolo duomenimis, Nevėžio rinkimų apygardoje balotiruosis partijos bičiulis, Senvagės pagrindinės mokyklos direktorius Kazimieras Armonavičius, Aukštaitijos – Panevėžio autobusų parko vadovas Rimantas Petukauskas. Abu pretendentai rinkėjų palankumo sieks pirmą kartą.

Vakarinėje apygardoje rinkimuose dalyvauti ketino pats P.Vadopolas, tačiau po išrinkimo Panevėžio meru partijos prezidiumas dėl jo kandidatūros kol kas sprendimo nepriėmė.

Paklaustas, ar tapęs miesto vadovu dar svarsto galimybę siekti parlamentaro mandato, Panevėžio socialdemokratų lyderis neslėpė norįs likti darbuotis jį į miesto Tarybą praėjusiais metais išrinktų panevėžiečių gerovei.

„Matau, kad naujoji mūsų komanda Savivaldybėje labai stipri, jaučiu, kad esame pajėgūs įgyvendinti miestiečių lūkesčius“, – paaiškino P.Vadopolas.

Mero teigimu, partijos kandidatams Panevėžio vienmandatėse apygardose pritarė skyriaus taryba, paskui jų pavardės buvo teikiamos tvirtinti partijos prezidiumui bei tarybai.

„Kandidatų sąrašas vienmandatėse bei daugiamandatėje apygardose galutinai bus palaimintas rugsėjį numatytoje sušaukti Lietuvos socialdemokratų partijos konferencijoje“, – sakė P.Vadopolas.

S.Pabedinskas balotiruosis Rokiškyje?

Kartu su naujuoju meru Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojos pareigas užėmusios Valstiečių liaudininkų sąjungos miesto skyriaus lyderės Janinos Gaidžiūnaitės teigimu, partija savo kandidatus kels visose trijose Panevėžio bei Pasvalio ir Panevėžio rinkimų apygardose.

Aukštaitijos apygardoje balotiruosis dabartinis Seimo pirmininko pavaduotojas Alfredas Pekeliūnas, Pasvalio ir Panevėžio – aš, o Vakarinėje bei Nevėžio apygardose rinkimuose dalyvaus Panevėžio apskrities viršininkė Gema Umbrasienė ir Šiaulių banko Panevėžio skyriaus vadovas Juozas Bečelis. Tiesa, pastarieji du mūsų kandidatai dar svarsto, kuriam kurią apygardą pasirinkti“, – teigė Panevėžio kolegijoje tebedėstytojaujanti J.Gaidžiūnaitė.

Dienraščio pašnekovės duomenimis, valstiečių liaudininkų kandidatų sąrašas daugiamandatėje apygardoje – vis dar pildomas. „Jame panevėžiečių pavardžių kol kas nemačiau“, – sakė Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja.

Per praėjusius Seimo rinkimus su kitais į Darbo partijos kandidatų sąrašą įrašytais pretendentais parlamentaru tapęs, o vėliau perbėgęs pas valstiečius liaudininkus buvęs televizijos reporteris S.Pabedinskas „Panevėžio balsui“ pranešė partijos frakcijai Seime jau davęs sutikimą būti įtrauktas į valstiečių liaudininkų kandidatų sąrašą daugiamandatėje apygardoje.

Paklaustas, ar tiesa, kad bandys sėkmę būti išrinktas ir antrajai kadencijai, bet tik ne Panevėžio, o Rokiškio vienmandatėje rinkimų apygardoje, S.Pabedinskas nuo tiesaus atsakymo išsisuko pareiškęs, jog lauks partijos vadovybės sprendimo. „Aš esu komandos žmogus ir paisysiu kolegų nuomonės“, – tvirtino buvęs Aukštaitijos regiono televizininkas.

Rinkėjams atstovaus aukštesniu lygiu

Partijos „Tvarka ir teisingumas“ Panevėžio miesto skyriaus vadovo, Savivaldybės administracijos direktoriaus Stasio Karčinsko teigimu, partijos vadovybė Panevėžio rinkimų apygardose jau yra palaiminusi visus tris kandidatus.

Būti išrinktas parlamentaru Vakarinėje apygardoje sieks miesto vicemeras Kastytis Vainauskas, Nevėžio – S.Karčinskas, Aukštaitijos – Rimantas Samėnas.

„Jeigu miesto rinkėjai manimi pasitikės, jų interesams atstovausiu aukštesniu lygiu“, – dėl to, kad sėkmės atveju nesulauks šios miesto Tarybos kadencijos pabaigos, galvos nesuko Savivaldybės administracijai vadovaujantis S.Karčinskas.

Darbo partijos Panevėžio miesto skyrius į Vakarinę rinkimų apygardą yra iškėlęs savo lyderio, miesto Tarybos nario Petro Narkevičiaus, į Nevėžio – verslininko Zenono Lipnevičiaus kandidatūras. Partijos taryba ir suvažiavimas taip pat yra patvirtinę Panevėžio rajono darbiečių atstovą Aukštaitijos rinkimų apygardoje – Panevėžio valstybinės darbo inspekcijos viršininko pavaduotoją Rimantą Trotą.

„Mūsų kandidatų Seimo rinkimams sąrašas daugiamandatėje apygardoje dar galutinai nesudarytas. Ar jame bus ir kitų panevėžiečių, atsakyti negaliu – nesu informuotas“, – dėstė bendrovei „Zarasų automobilių keliai“ vadovaujantis Darbo partijos miesto skyriaus pirmininkas P.Narkevičius.

Ne visi veržiasi į Seimą

Naujosios sąjungos (socialliberalų) Panevėžio skyriaus vadovas Visvaldas Matkevičius tvirtino, kad visose trijose Panevėžio rinkimų apygardose balotiruosis jauni, aktyvūs, puikiai miestiečiams pažįstami žmonės, tačiau jų pavardžių neatskleidė.

„Partijoje dėl kandidatų dar vyksta svarstymai, nagrinėjami įvairūs siūlymai. Viskas galutinai paaiškės maždaug per dvi artimiausias savaites“, – tvirtino miesto Taryboje dirbantis Panevėžio specialiosios mokyklos direktorius V.Matkevičius.

Savo partijos pretendentų kovoti dėl parlamentarų mandatų dienraščiui neįvardijo ir Panevėžio liberalcentristams vadovaujantis Romualdas Kisieliūnas.

„Ir mes, skyrius, ir partijos valdyba kai kuriuos žmones raginame balotiruotis, tačiau jie sprendimo vis dar nepriima – kai kurie būgštauja nesėkmės atveju prarasią turimas tarnybas“, – teigė R.Kisieliūnas.

Anot liberalcentristų miesto skyriaus lyderio, partijos kandidatų sąraše daugiamandatėje apygardoje taip pat kol kas tik apie septyniasdešimt asmenų.

Dėl Nevėžio apygardos neapsisprendė

Lietuvos liberalų sąjūdžio kandidatų Seimo rinkimams sąrašą partijos vadovybė greičiausiai patvirtins liepos pabaigoje. Taip „Panevėžio balsui“ tvirtino partijos miesto skyriaus lyderis, Savivaldybės tarybos narys Laimutis Sėdžius.

Politiko teigimu, partija kol kas yra apsisprendusi dėl pretendentų į Vakarinę bei Aukštaitijos apygardas, o kas balotiruosis Nevėžio, dar derinama.

Panevėžio rajone savo kandidatą – Naujamiesčio vidurinės mokyklos dailės mokytoją Dalių Dirsę –iškėlė Panevėžio rajono Liberalų sąjūdžio nariai.