Šis vaizdo įrašas Panevėžyje buvo užfiksuotas pirmadienio, rugsėjo 23-iosios, vakarą. Tą patį vakarą nukentėjusios mergaitės mama kreipėsi į policijos pareigūnus ir pranešė apie smurtą, mergina buvo apžiūrėta ir medikų, buvo nustatytas akių sudirginimas dujomis.

Panevėžio VPK atstovas Tadas Martinaitis DELFI patvirtino, kad šį įvykį pareigūnai yra užfiksavę. Dėl išpuolio prieš nepilnametę merginą (gim. 2005) miesto centre, Senvagėje, pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Nepilnametę užpuolusios merginos – taip pat nepilnametės. „Jos ne tik smurtavo, bet ir nufilmavo tai bei paviešino socialiniuose tinkluose“, – patvirtino T. Martinaitis.

Ikiteisminis tyrimas pradėtas dėl viešosios tvarkos pažeidimo. Remiantis Baudžiamojo kodekso 284 str., tas, kas viešoje vietoje įžūliu elgesiu, grasinimais, piktybiškai tyčiodamasis arba vandališkais veiksmais demonstravo nepagarbą aplinkiniams ar aplinkai ir sutrikdė visuomenės rimtį ar tvarką, baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

T. Martinaitis pabrėžė, kad smurtavusioms merginoms nėra nė šešiolikos, tad už jų veiksmus turės atsakyti jų tėvai.

„Šiuo metu ikiteisminis tyrimas pradėtas dėl viešosios tvarkos pažeidimo, tačiau išsiaiškinus visas aplinkybes ir visus dalyvius, gali pasikeisti“, – teigė T. Martinaitis.

Policijos atstovo teigimu, smurtavusių merginų tėvams taip pat gali grėsti atsakomybė už vaikų nepriežiūrą.

Smurtavusios merginos jau apklaustos, tačiau, kadangi joms nėra nė šešiolikos, kartu dalyvavo ir vaiko teisių apsaugos specialistai. Policijos atstovas teigė, kad pačios merginos anksčiau pareigūnams nebuvo žinomos ir pridūrė, kad tikrai nebuvo problematiškos.

Įrašas, kuriame užfiksuotas smurto protrūkis, pradėjo plisti socialiniuose tinkluose. T. Martinaitis teigė, kad tai gali pakreipti ikiteisminio tyrimo procesą, jei artimieji nuspręs reikalauti žalos atlyginimo dėl duomenų paviešinimo.

Policijos atstovas teigė, kad patys pareigūnai vaizdo įrašą turėjo anksčiau nei jis buvo paviešintas socialiniame tinkle.