„Bitė“ antradienį išplatino pranešimą, kuriame tvirtina, esą BPC pateikė labai savotišką sprendimo variantą – apskritai blokuoti skambučius iš mobiliojo ryšio telefonų, kuriuose nėra veikiančios SIM kortelės.

„Bitės“ tinkle yra nustatoma skambinančiojo vieta ir be SIM kortelės – pagal telefono IMEI kodą. Tokią informaciją visą parą teikiame įgaliotoms operatyvinėms tarnyboms pagal jų paklausimus. Tokiu būdu, kaip šiuo metu informaciją gauna operatyvinės tarnybos, lygiai taip pat galėtų gauti ir BPC. Šiuo metu visus duomenis teikiame BPC pagal jų pateiktus reikalavimus, nesame gavę iš BPC prašymo ar pasiūlymo automatizuoti vietos informacijos be SIM pateikimą jiems tiesiogiai. Priešingai, iki šiol esame ne kartą klausti, ar galėtume iš viso blokuoti galimybę prisiskambinti be SIM kortelės į 112, dėl didelio melagingų pranešimų skaičiaus iš telefonų be SIM kortelės“, - teigiama „Bitės“ pranešime.

Savo ruožtu, „Omnitel“ teigia seniai siūliusi BPC spręsti šią problemą. Be rezultato.

„Prieš kelerius metus „“Omnitel“ siūlė BPC diegti bendrą sprendimą, kuris tuo metu buvo optimalus užtikrinant skambinančiųjų bendrosios pagalbos numeriu 112 vietos perdavimą, tačiau, dėl poreikio atlikti pakeitimus BPC pusėje, jo buvo atsisakyta“, - skelbiama „Omnitel“ pranešime.

Telekomunikacijų bendrovė žada savarankiškai imtis problemos sprendimo.

„Šiandien tapo akivaizdu, kad būtinas automatizuotas sprendimas užtikrinti skambinančiųjų bendrosios pagalbos numeriu 112 vietos perdavimą, jei telefone nėra SIM kortelės.– Mes įvertinome visas naujausias technines galimybes ir padarysime viską, kad savo sprendimą įdiegtume kiek įmanoma greičiau.“, - pranešime cituojamas „„Omnitel““ prezidentas Danas Strömbergas.

Sąmyšis dėl skambinančiojo vietos nustatymo kilo po savaitgalio tragedijos, kai pagrobta mergina Panevėžio rajone skambino į BPC, tačiau jos telefone nebuvo SIM kortelės. Nepaisant ilgų pokalbių su pareigūnais, septyniolikmentės buvimo vietos nustatyti nepavyko. Mergina buvo išprievartauta ir žiauriai nužudyta. Jos palaikai šeštadienį ryte rasti padegtame automobilyje. Tą pačią dieną policija sulaikė tris įtariamuosius. Teisme vyrai kaltę vertė vienas kitam.

Po tragedijos paaiškėjo, kad automatizuotai duomenis apie skambinančiojo vietą be SIM kortelės BPC teikia tik vienas mobiliojo ryšio operatorius – „Tele 2“. Nors valstybė kompensuoja visos reikalingos įrangos įsigijimo ir įdiegimo išlaidas, „Omnitel“ ir „Bitė“ automatizuotos tokių duomenų perdavimų sistemos neturi.

Kaltinimais žarstosi ir BPC vadovas Artūras Kedavičius bei mobiliojo ryšio operatorius prižiūrinčios Ryšių reguliavimo tarnybos direktorius Feliksas Dobrovolskis.