Narystę partijoje P. Žagunis sustabdė 2017 metais, tapęs įtariamuoju Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) atliekamame tyrime dėl piktnaudžiavimo.

Šių metų liepą merui įtarimai panaikinti, tačiau jie pateikti bendrovei „Panevėžio melioracija“, vienas iš jos savininkų yra Panevėžio rajono meras.

Partijos taryba penktadienį bendru sutarimu atkūrė P. Žagunio narystę partijoje ir jo tarybos nario statusą, BNS sakė partijos pirmininko Ramūno Karbauskio atstovė Dalia Vencevičienė.

Šiuo metu tebevykstančiame ikiteisminiame tyrime įtarimai dėl piktnaudžiavimo ir padėjimo piktnaudžiauti pateikti dviems „Panevėžio melioracijos“ vadovams bei trims Panevėžio rajono savivaldybės administracijos esamiems ir buvusiems valstybės tarnautojams.

BNS žiniomis, įtariami „Panevėžio melioracijos“ vadovai yra gamybinio skyriaus vadovas Vidmantas Bernatavičius ir bendrovės akcininkas, mero sūnėnas Nerijus Žagunis.

P. Žagunis yra vienas iš dviejų pagrindinių „Panevėžio melioracijos“ akcininkų. Registrų centro duomenimis, kartu su antros eilės pusbroliu Antanu Žaguniu P. Žagunis valdo 80 proc. bendrovės akcijų.

Jis taip pat yra šios bendrovės valdybos narys, anksčiau buvo ilgametis jos direktorius.

Teisėsauga teigia turinti duomenų, leidžiančių pagrįstai įtarti, kad Panevėžio rajono savivaldybėje kai kurie viešieji pirkimai, susiję su melioracijos, kelių ir gatvių priežiūros, rekonstrukcijos ir projektavimo darbais, organizuoti neskaidriai.

Viešųjų pirkimų tarnyba, STT pavedimu atlikusi minėtų Panevėžio rajono savivaldybės pirkimų vertinimą, nustatė, kad daugiau nei 2 mln. eurų panaudoti, pažeidžiant viešuosius pirkimus reglamentuojančius teisės aktus.

Taip pat per ikiteisminį tyrimą surinkta ir išanalizuota informacija pagal kompetenciją perduota Konkurencijos tarybai. Ji, atlikusi tyrimą, už Konkurencijos įstatymo pažeidimą kelioms įmonėms skyrė baudų už 977,9 tūkst. eurų, iš jų „Panevėžio melioracijai“ – 209,8 tūkst. eurų baudą.

Didelės apimties sudėtingame tyrime buvo paskirtos užduotys specialistams, analizuotas didelis kiekis daiktų ir dokumentų, apklausta daugiau kaip 50 asmenų ir įvykdyta daugiau kaip 80 apklausų.