„Opozicija šiandien nutarė, kad vis dėlto siūlys merui pačiam priimti atsakingai sprendimą ir atsistatydinti, laikantis tų pačių standartų, kuriuos Povilas Urbšys, jo judėjimas „Kartu“, pats meras, jo frakcija visus trejus metus taikė kitiems. Jei jis neatsistatydins, per tris mėnesius opozicija priims kitus sprendimus. Tai yra apkalta, remiantis Vietos savivaldos įstatymo nustatyta tvarka“, – BNS sakė Panevėžio savivaldybės opozicijos lyderė Gema Umbrasienė, atstovaujanti frakcijai „Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis plius“.

Ji tikisi, kad per tris mėnesius, kuomet bus nušalintas meras, paaiškės daugiau ikiteisminio tyrimo aplinkybių.

Panevėžio miesto savivaldybėje yra 31 tarybos narys. Pasak G. Umbrasienės, bendrą poziciją dėl mero palaiko mažiausiai aštuoni miesto politikai. Kaip BNS sakė Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos seniūnas Donatas Degenis, opozicijos bendrą kreipimąsi po ketvirtadienį vyksiančio pasitarimo greičiausiai palaikys ir jo frakcijos atstovai.

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) antradienį sulaikė Panevėžio merą Rytį Mykolą Račkauską, jo patarėją Gintarę Maskoliūnienę. Pastaroji įtariama prekyba poveikiu, meras – dar ir piktnaudžiavimu tarnyba. Trečiadienį R. M. Račkauskas su patarėja paleisti į laisvę, merą teismas nuo pareigų nušalino trims mėnesiams, G. Maskoliūnienę – mėnesiui. Taip pat sulaikyti trys verslo atstovai, vienas jų, BNS žiniomis – G. Maskoliūnienės tėvas Gintaras Jurgėlas. Jiems pareikšti įtarimai prekyba poveikiu.

Iš viso įtarimai jau pareikšti šešiems asmenims.

STT pareigūnams įtarimų sukėlė kai kurie Panevėžio miesto savivaldybės viešieji pirkimai, susiję su projektavimu, dokumentacijos rengimu. Įtariama, kad kai kurioms įmonėms galbūt buvo žadama paveikti savivaldybės administracijos tarnautojus, jog šie ateityje priimtų įmonėms palankius sprendimus viešųjų pirkimų konkursuose, vykdant sutartis.

BNS žiniomis, STT pareigūnų akiratyje atsidūrė viešieji pirkimai, susiję su Aukštaitijos sporto komplekse planuojamu 50-ies metro plaukimo baseinu, taip pat požeminių konteinerių bei savivaldybės rinkodaros programos „Atsinaujinantis Panevėžys“ konkursai.

Anot STT, ikiteisminio tyrimo metu surinkta duomenų, leidžiančių pagrįstai įtarti, kad už pažadėtą palankių sprendimų priėmimą galimai buvo atsilyginta ir kyšiais – paslaugomis.

Kratas pareigūnai atliko ir judėjimo „Kartu“ būstinėje. Kaip BNS teigė judėjimo įkūrėjas Povilas Urbšys, pareigūnų pateiktoje teismo nutartyje dėl kratos minimos įmonės „Alora“, „Spinter tyrimai“, „Duomenų projektai“, ieškota dokumentų, susijusių su Panevėžio miesto savivaldybės nuomonės tyrimu dėl gyvenimo mieste ir pasitenkinimo mero darbu, su rinkodaros programos „Panevėžys atsinaujina“ 2018-2023 metų planu.

Kaip rodo viešai skelbiami viešųjų pirkimų duomenys, šių metų balandį savivaldybė su žaliavų ir komunalinių atliekų tvarkymo įmone „Ecoservice“, netiesiogiai valdoma investicijų bendrovės „BaltCap“, pasirašė 565 tūkst. eurų sutartį. Pagal ją bendrovė iki kitų metų pabaigos turi suprojektuoti ir įrengti komunalinių atliekų surinkimo konteinerių aikšteles.

Su bendrove „Alora“ savivaldybė pastaraisiais metais yra pasirašiusi dvi sutartis: pernai gruodį sudaryta 8,5 tūkst. eurų vos mėnesio trukmės sutartis dėl viešinimo projekto „Panevėžys atsinaujina“, dar viena – birželio pradžioje pasibaigusi 12 tūkst. vertės strateginės ir integruotos komunikacijos sutartis. Dar trečiadienį „Aloros“ vadovo Eimunto Silvestro Akromo telefonas buvo išjungtas, ketvirtadienį jis jau veikė, tačiau BNS su direktoriumi nepavyko susisiekti.

6,5 tūkst. eurų sutartį savivaldybė pernai kovą pasirašė ir su „Spinter tyrimais“, pagal ją bendrovė iki šių metų lapkričio pabaigos turi organizuoti gyventojų apklausas. Šios bendrovės vadovas Ignas Zokas BNS patvirtino sulaukęs STT vizito, tačiau kuo domėjosi pareigūnai, nekomentavo.

Po Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) įsikišimo savivaldybė nutraukė konkursą baseino su 50 metrų takeliais Panevėžyje techniniam projektui rengti. VPT sako, kad kvalifikaciniai reikalavimai turėti patirties statant 50 metrų baseiną buvo ribojantys konkurenciją. Paramą šiam projektui metų pradžioje buvo išreiškęs premjeras, planuojama, kad jo statyboms reikėtų apie 10 mln. eurų.