„Policija – ne taksi“

„Šiąnakt mane suneramino vienas įvykis. Vidurnaktį pas kaimyną prasidėjo balius. Buvome tolerantiški ir laukėme, kada pats susivoks ir patildys muziką. Tačiau 3 val. nakties kantrybė išseko, tad nuėjau pas kaimyną ir paprašiau patildyti muziką. Jis mane išvarė. Tuomet pasakiau, kad iškviesiu policiją, nes pamačiau, kad bute yra ir dvi moterys su mažamečiu vaiku, kuriam 4-6 metai. Visi suaugę – apsvaigę“, siųstame laiške pasakoja Rasa.

Anot panevėžietės, ji iškvietė policiją. Į įvykį atvyko dvi pareigūnės. „Girtuokliavusios moterys paslėpė vaiką, kad policija nepamatytų, tačiau jis, išsigandęs pareigūnių, pats ėmė verkti ir išlindo iš slėptuvės. Tuomet pareigūnės manęs paprašė išeiti ir pasiteiravo, ar rašysiu pareiškimą dėl triukšmo. Atsakiau, kad rašysiu ir paklausiau, ar jos parveš vaiką ir moteris namo. Pareigūnės pasakė, kad jos pasikalbės su jomis. Grįžau namo, tačiau išgirdau, kad kieme kažkas kalba. Pamačiau, kad tai tos dvi moterys su vaiku. Mūsų daugiabutis turi du išėjimus: vienas į vidinį kiemą, kitas – į lauką. Jos, matyt, susimaišė ir išėjo į vidinį kiemą, nerado išėjimo iš jo, todėl peršoko per tvorą“, – tęsė pasakojimą panevėžietė.

Rasa sakė, kad dar kartą paskambino numeriu 112 ir pasiteiravo, kodėl policija neužtikrina vaiko saugumo ir neparvežė jo namo. „Atsakymas net šokiravo. Man buvo atsakyta, jog policija – ne taksi. Dar paklausė, ar noriu reikšti pretenzijas pareigūnėms. Atsakiau, jog „Taip“. Mano skundą užregistravo. Mane tikrai nustebino, jog policijos pareigūnės, pamačiusios girtaujančius suaugusius ir nemiegantį vaiką, neiškvietė vaikų teisių atstovių“, – įvykį apibūdino skaitytoja.

Išgerinėjimai prie mažamečio

Susisiekus su Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vyresniąja specialiste Rasa Meište, patikino, jog panevėžietės pareiškimas gautas ir užregistruotas.

„Taip, toks pranešimas yra gautas. Pranešėja teigė, kad nurodytu adresu groja garsi muzika, išgerinėjama. Taip pat teigė, kad viduje yra ir nepilnamečiai vaikai su motina, kurie tame bute negyvena. Pranešėja turi pretenzijų, laukia“, – situaciją pristatė R. Meištė.

Valstybės vaiko teisių apsaugos atstovė patikino, kad informacija apie įvykį vaikų teisių gynėjų – nepasiekė.

Dėl neblaivumo įtarimų nesukėlė

Policijos atstovė pateikė ir situacijos aprašymą iš įvykyje dalyvavusių pareigūnių pasiaiškinimų.

„Atvykus nurodytu adresu, pasitiko pranešėja, kuri paaiškino, kad kaimynas nuolat girtauja ir triukšmauja, jai trukdo ilsėtis. Pabeldus į buto duris, jas atidarė minėtas kaimynas, bute buvo dvi moterys su mažamečiu vaiku. Mums atvykus, moterys su vaiku vilkėjo lauko rūbus ir jau buvo beišeinančios iš minėto buto. Jos paaiškino, kad jos laukia taksi ir vyksta namo. Moterys atrodė blaivios, nuo jų nesklido alkoholio kvapas, kalbėjo rišliai, nuosekliai dėl neblaivumo nesukėlė įtarimų. Paprašius išjungti muziką ir nedrumsti ramybės, vyriškis tai geranoriškai įvykdė. Pranešėja tuo metu atsisakė rašyti pareiškimą, nurodė, kad ateis dienos metu rašyti skundo dėl kaimyno netinkamo elgesio. Dėl įvykio informuota Vaikų teisių apsaugos tarnyba“, – pareigūnių pasiaiškinimą pasakojo R. Meištė.

Ji taip pat pridūrė, jog pareigūnas, dėl VTAT informavimo, priima sprendimą „čia ir dabar“ jei yra nepilnamečių vaikų, kuriems nedelsiant reikalinga VTAT pagalba. Na, o jei skubos ar pavojaus nepilnamečio gyvybei nėra – VTAT informuojama el. paštu.

Skundas perduotas Policijos departamento Imuniteto valdybai

Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vedėja Odeta Jukniūtė patikino, kad skundas iš panevėžietės buvo gautas.

„Jis perduotas tirti Policijos departamento Imuniteto valdybai“, – sakė poskyrio vedėja.

Pranešimo negavo

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Viešųjų ryšių ir komunikacijos skyriaus Vyriausioji specialistė Panevėžio ir Utenos apskrityse Rūta Karčiauskienė patikino, kad tokia informacija apie minėtą įvykį vaikų teisių gynėjų – nepasiekė.

„Dėkojame žmonėms, kuriems rūpi vaikas, jo saugumas, aplinka, kurioje jis leidžia laiką. Būkite atidūs, atkreipkite dėmesį į vaikus ir visais atvejais, kai tik kyla bent menkiausias įtarimas, kad vaikui gali būti nesaugu, jog jis gali patirti bet kokios formos smurtą, praneškite apie tai vaiko teisių gynėjams. Gavę pranešimą apie galimus vaiko teisių pažeidimus, vaiko teisių gynėjai nedelsdami reaguoja į kiekvieną jų ir nagrinėja situaciją“, – pabrėžė R. Karčiauskienė.

Jos teigimu, gavus tokius pranešimus, visada bendraujama su vaiko šeimos nariais, vertinama situacija šeimoje, lankomasi vaiko gyvenamojoje vietoje bei vertinama visa su vaiko socialine aplinka susijusi informacija, išklausoma vaiko nuomonė, jeigu pagal amžių ir sveikatos būklę jis gali ją išsakyti.

„Ištikus krizinei situacijai šeimoje vaiko teisių gynėjai visada pasiruošę padėti: pakonsultuoti, nukreipti pas specialistus. Svarbu pažymėti, kad kiekviena sunkumų patirianti šeima pirmiausia sulaukia pagalbos. Tam pasitelkiami socialines paslaugas teikiantys savivaldybių specialistai“, – sakė moteris.

Kviečia būti pilietiškais

„Alkoholio, kvaišalų vartojimas skaudžiai žaloja tiek pačius žmones, kurie jį vartoja, tiek jų šeimas, o ypač vaikus, tampa konfliktų šeimoje priežastimi. Augdami su priklausomybei pasiduodančiais tėvais, vaikai netenka teisės harmoningai vystytis saugioje aplinkoje ir darnioje šeimoje. Jeigu turite įtarimų dėl artimųjų, pažįstamų galimo piktnaudžiavimo alkoholiu, kartkartėmis pasidomėkite, kaip pastariesiems sekasi prižiūrėti vaikus ar jiems nereikalinga pagalba. Tarpusavio parama gali padėti apsaugoti vaiką“, – paaiškino R. Karčiauskienė.

Sužinojus apie smurtą prieš vaiką, reikia pranešti bendruoju pagalbos telefonu 112 arba teritoriniams vaiko teisių apsaugos skyriams, kurių kontaktus rasite www.vaikoteises.lt.
Emocinės paramos tarnyba Telefono numeris Darbo laikas
„Vaikų linija“ 116111 kasdien nuo 11 iki 23 val.
„Tėvų linija“ 8 800 900 12 darbo dienomis nuo 17 iki 21 val.
Kontaktai organizacijų, vykdančių kompleksinių paslaugų teikimo vaikams, nukentėjusiems nuo smurto ar netiesioginio šeimyninio smurto aukoms (liudininkams) ir jų šeimų nariams, projektus.
Organizacijos pavadinimas Tel. Nr. El. pašto adresas
Dingusių žmonių šeimų paramos centras 85 248 3373 centras1@missing.lt
natalija@missing.lt
Viešoji įstaiga Šeimos santykių institutas 837 750 935, 8 698 23995 pagalba@ssinstitut.lt
Viešoji įstaiga Psichologinės paramos ir konsultavimo centras 8 673 22562, 8 650 63789 ppkcentras@yahoo.com
VšĮ Vaikų laikinosios globos namai „Atsigręžk į vaikus“ 85 238 5770, 8 673 17380 atsigrezk@gmail.com
Viešoji įstaiga Vaikų ir paauglių socialinis centras 85 237 2548, 8 671 89218 info@vpscentras.lt
Telšių krizių centras 8444 74282, 8 683 96793, 8 671 16590 kriziucentras@gmail.com
VšĮ Pagalbos paaugliams iniciatyva 8 672 35298 info@ppi.lt
VšĮ Paramos vaikams centras 85 271 5980, 8 611 43567 pvc@pvc.lt
Vilniaus arkivyskupijos Caritas 85 212 1653, 8 685 77347 mvnamai@vilnius.caritas.lt
Labdaros ir paramos fondas „Algojimas“ 8 699 54778 info@algojimas.lt
Visuomeninė organizacija „Gelbėkit vaikus“ 85 261 815, 8 682 62772 informacija@savethechildren.org
Lietuvos samariečių Jurbarko krašto bendrija 8 638 36475, 8 681 77002 jurbarkovdc@gmail.com
Specializuotos pagalbos centrai, teikiantys pagalbą nukentėjusiems nuo smurto artimoje aplinkoje (suaugusiems)