Prezidentas Gitanas Nausėda ceremonijos metu pabrėžė, kad Holokaustas yra Lietuvos valstybės tragedija.

„Vien čia, Paneriuose, mes, Lietuvos valstybė, netekome dešimčių tūkstančių savo piliečių, kartu kūrusių nepriklausomą Lietuvos valstybę“, – kalbėjo šalies vadovas.

„Mes netekome talentingų mokslininkų, menininkų, poetų, gydytojų, verslininkų ir amatininkų, mokytojų ir dvasininkų, netekome senolių, kurie saugojo atmintį apie šimtus kartu praleistų metų, netekome ir vaikų, kurie buvo šios valstybės ateitis“, – pridūrė prezidentas.

Jo teigimu, lietuviams buvo sunku pripažinti, kad žydai žuvo „ir nuo lietuvių rankų, tačiau radome jėgų pažvelgti istorijai į akis“.

„1995 metais Lietuvos prezidentas, atvykęs į Izraelį, paprašė atleidimo už tuos lietuvius, kurie dalyvavo katastrofoje“, – teigė G. Nausėda.

„Svarbu, kad tai nepasikartotų“

Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius BNS teigė, kad svarbu ne tik nepamiršti aukų atminimo, tačiau ir galvoti apie tai, jog tokios tragedijos nepasikartotų.

„To negalima nei pamiršti, nei atleisti, bet ne ką mažiau svarbu galvoti apie tai, kad tai nepasikartotų“, – teigė L. Linkevičius.

Jis pridūrė, kad žydų žudynės Lietuvoje yra „tas puslapis, kuris niekada nebus ištrintas, ir kaip gėda, ir kaip nelaimė“.

Į ceremoniją atvykusi Gabrielė Lisauskaitė, kurios močiutė išgyveno Panerių žudynes, sako, kad turime atsiminti žydus gelbėjusius žmones.

„Jai pasisekė, kulka sužeidė ranką ir ji išsikapstė iš kūnų, bėgo pro miškus ir pateko pas žmones, kurie jai padėjo. Tada jai teko grįžti į getą, bet jos lietuvių kalbos mokytojas jai labai padėjo – jis suorganizavo slėptuvę šv. Kotrynos bažnyčioje, kur jau buvo slepiama 12 žydų“, – žurnalistams sakė 28-erių mergina.

„Mano močiutė sakydavo, kad buvo ir gerų žmonių, kurie gelbėjo. Tie žmonės yra angelai, todėl turime juos atsiminti“, – teigė ji.

Lietuvos žydų bendruomenės vadovė Faina Kukliansky taip pat pabrėžė, kad būtina užkirsti kelią bet kokioms neapykantos formoms.

„Kol esame gyvi, liudydami Holokausto aukų atminimą, turime bendromis pastangomis užtikrinti, kad tragedija nepasikartotų ir neįgautų naujų, klastingų neapykantos formų“, – ceremonijoje sakė F. Kukliansky.

Ceremonijoje Panerių memoriale taip pat dalyvavo ir kiti šalies vadovai, ministrai, užsienio valstybių diplomatai.

Rugsėjo 23-ąją minima Lietuvos žydų genocido aukų diena. Tą dieną 1943 metais sunaikintas Vilniaus getas.

Antrojo pasaulinio karo metais nužudyta per 90 proc. iš daugiau kaip 200 tūkst. Lietuvoje gyvenusių žydų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)