Kaip pranešė KAM, kapsulė su jų vardais bus įleista į žemę toje vietoje, kur greitai iškils paminklas žuvusiesiems Lietuvos vietinės rinktinės kariams.

Minėjimas prasidės šv.mišiomis Vilniaus Šv.Jonų bažnyčioje, vidurdienį minėjimo dalyviai Panerių memoriale į žemę įleis kapsulę, žuvusiųjų garbei nuaidės "Geležinio vilko" Garbės sargybos kuopos karių salvės, bus padėtos gėlės, giedos Vilniaus įgulos karininkų ramovės vyrų choras "Aidas".

Per Antrąjį pasaulinį karą vokiečių okupacijos metais pilietinio nepaklusnumo akcijos lėmė tai, kad Lietuvoje, vienintelėje iš okupuotų Baltijos valstybių vokiečiams nepavyko suformuoti lietuviškų SS dalinių, tačiau lietuviai buvo linkę stoti į kovą prieš artėjančią Raudonąją armiją.

1944 metų pradžioje buvo susitarta, kad generolas Povilas Plechavičius iš savanorių sukurs karines pajėgas - Vietinę rinktinę. Pagal susitarimą rinktinės kariai, aprūpinti vokiečių, bet vadovaujami lietuvių karininkų, turėjo kovoti Lietuvos teritorijoje prieš rusų partizanus, kurie veikė labai aktyviai, o priartėjus frontui ginti Lietuvos sienas.

Vokiečiai žadėjo nutraukti prievartinį vežimą darbams į Vokietiją. Į P.Plechavičiaus kvietimą stoti į Vietinę rinktinę atsiliepė apie 20 tūkst. savanorių. Pamatę mobilizacijos sėkmę, vokiečiai pareikalavo suformuoti papildomus dalinius ir panoro lietuvių karius perimti savo žinion.

Rinktinės vadui nepaklusus vokiečių nurodymams šie 1944 metų gegužę suėmė generolą P.Plechavičių ir rinktinės štabą. Apie 50 rinktinės karių, tarp jų ir P.Plechavičius, pateko į Salaspilio koncentracijos stovyklą. Dalis rinktinės karių išsiskirstė.

Apie 3500 vyrų vokiečiai suėmė, o vėliau išsiuntė į Vokietiją tarnauti priešlėktuvinės gynybos daliniuose. 86 rinktinės narius vokiečiai sušaudė.