„Turime natūralų nedarbo augimą, ir taip pat turime nežymų darbingo amžiaus gyventojų skaičiaus augimą. Tai sąlygoja krizinė ir pandeminė situacijos, kai iš užsienio šalių grįžta mūsų gyventojai. Balandį nedarbas buvo 9,9 proc., šią dieną jis jau yra 11,8 procento. Šiandieną po pietų fiksuotas truputį mažėjimas – 11,6 proc.“, – pasakojo I. Balnanosienė.

Institucijos vadovė informavo, kad Užimtumo tarnyba per kovą ir balandį patenkino daugiau kaip 30 tūkst. įmonių prašymų dėl subsidijų, kas apima150 tūkst. į prastovas išleistų darbuotojų. Bendra suma už subsidijas sudaro beveik 80 mln. eurų.

„Nedidelės dalis tų darbuotojų yra užsieniečiai. Vilniaus aspkrityje tokių darbuotojų yra 405, už kuriuos mokamos subsidijos šiuo metu. Per visą Lietuvą – iki 1000. Pagrindinė priežastis (kodėl užsieniečių prastovose nedaug), buvo tokia, kad kovą ir balandį dalis darbuotojų buvo tiesiog išleisti nemokamų atostogų, (…) kad darbuotojai dar prieš įsigaliojus sienų kontrolei galėtų grįžti į šeimas“, – sakė I. Balnanosienė.

Užimtumo tarnybos vadovė teigė ir iš įmonių girdinti, kad didžioji dalis darbuotojų iš trečiųjų šalių, kiek galėjo, sugrįžo į savo kilmės šalis.

„Didžioji dalis jų yra Ukrainos, Baltarusijos ir Rusijos piliečiai. Tie, kurie buvo atvykę iš toliau – Nepalo, JAV, Egipto, šie žmonės liko, ir jie yra prastovose arba jau grįžę į darbą, jei įmonės atnaujino veiklas“, – sakė I. Balnanosienė.

Užsieniečių įdarbinimo procesas sustojo

Užimtumo tarnybos vadovė konstatavo, kad užsieniečių įdarbinimo procesas per karantiną galima sakyti sustojo, nes buvo neteikiama paslauga darbdaviams dėl naujų leidimų dirbti išdavimo . Tai yra susiję su tuo, kad sienos – uždarytos, ir darbuotojai negali atvykti. Tačiau jau anksčiau gauti leidimai buvo pratęsiami ir karantino metu.

„Kol karantinas įsigaliojo, kol nebuvo griežtų sienų kontrolių, nuo kovo 16 iki gegužės 31 dienos, turėjome 608 užsieniečius, atvykusius iš trečiųjų šalių dirbti“, – sakė I. Balnanosienė.

Tarnybos vadovė per posėdį užsiminė ir apie problemas, kurios išryškėjo per karantiną.

„Daugėja suklastotų leidimų dirbti Lietuvos Respublikoje. (…) Jei pamatome, kad leidimas suklastotas, ir informacija ateina per užsienietį, visi atvejai perduodami Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybai ir prokuratūrai.

Pastebimos nelegalaus darbo tendencijos. Bendradarbiaujame su Valstybine darbo inspekcija, vertiname situaciją, reaguojame, jei nustatomas faktas, tai leidimai naikinami“, – sakė I. Balnanosienė.