Anot ministerijos pranešimo, Moksleivių dainų šventę planuojama surengti 2026 metais, Lietuvos dainų šventę – 2024 metais.

„Apie tradicinį renginį, kai į Vilnių suvažiuoja daugiau kaip 20 tūkst. mokinių, sudėtinga ir rizikinga kalbėti. Antra, jau kurį laiką taikomi ribojimai neformaliajam ugdymui. Iš mokinių meno kolektyvų vadovų girdime, kad tai labai apsunkina ir pasirengimą šventei“, – sprendimą paaiškino ministerijos kancleris Julius Lukošius.

Lietuvos nacionalinio kultūros centro direktorius Saulius Liausa taip pat akcentavo, kad antrus metus besitęsianti pandemija gerokai sumažino galimybes pasiruošti Moksleivių dainų šventei.

„Pati šventė – tai tik ledkalnio viršūnė, labai ilgo pasirengimo proceso finalas. O ruoštis kolektyvai kokybiškai negali: neformaliojo švietimo veiklos ribojamos, chorai, ansambliai negali nuosekliai dirbti, kai kurie net turi keisti repertuarą, nes kolektyvai auga – vaikai išauga į jaunuolių, jaunuoliai į suaugusiųjų grupes. Manau, kad šiuo, vis dar sunkiai planuojamu metu, svarbiau atgaivinti ir išlaikyti kokybišką pasirengimo procesą, o šventėmis pasidžiaugsime šiek tiek vėliau“, – sakė jis.

Dainų šventei numatytos lėšos bus skiriamos mokinių meno kolektyvams stiprinti.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija pirmadienį pranešė artimiausiu metu parengsianti detalų pasiruošimo dainų šventėms planą.

Moksleivių dainų šventė turėjo vykti 2022 metų liepos 3–6 dienomis.

Lietuvos dainų šventės rengiamos kas ketverius metus liepos mėnesio pradžioje. Jose dalyvauja vidutiniškai po 30 tūkst. dalyvių.

Pernai nuspręsta Lietuvos dainų šventę rengti ne po dvejų, kaip planuota, o po ketverių metų.

Dainų ir šokių švenčių tradicijos Baltijos valstybėse 2003 metais įrašytos į UNESCO Reprezentatyvųjį žmonijos nematerialaus kultūros paveldo sąrašą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)