Paminklą V.Kudirkai planuojama atidengti tik birželio pabaigoje arba net liepos pradžioje.

„Iš pradžių paminklą planavome atidengti dar praėjusią vasarą, Liepos 6-ąją, tačiau siekėme kuo tobulesnio varianto, taigi menininkai šiek tiek vėluoja, nes jiems kyla vis naujų minčių“, – sakė Labdaros ir paramos fondo Vinco Kudirkos vardui įamžinti direktorius Stasys Tamošaitis. Iki Naujųjų metų darbininkai turi pabaigti montuoti paminklo granitinį postamentą.

Iniciatoriai – medikai

Paminklo V.Kudirkai statymą Vilniuje inicijavo specialiai tam susibūręs labdaros ir paramos fondas. Dauguma jo narių – medikai. Apie tai, kad vertėtų Tautinės giesmės autoriui pastatyti paminklą sostinėje, fondas susimąstė po to, kai 1998 m. Kudirkos Naumiestyje buvo atidarytas V.Kudirkos muziejus, o Vilniuje, Santariškėse, – atidengtas medinis paminklas himno autoriui.

„Kolegos gydytojai kalbėjo, kad šis didis žmogus nusipelnė geresnio paminklo“, – prisiminė S.Tamošaitis. Labdaros ir paramos fondas V.Kudirkos vardui įamžinti susibūrė 2000 m. ir nuo tada puoselėjo siekį žymiam lietuviui pastatyti paminklą Vilniuje.

Prie skulptūros darbuojasi du menininkai – architektas Ričardas Krištapavičius ir klaipėdietis skulptorius Arūnas Sakalauskas. Iš viso priešais vyriausybės pastatą dygstanti skulptūra kainuos 3,5 mln. litų. Didžioji dalis – 2,5 mln. – bus skirta iš valstybės biudžeto, 1 mln. skyrė sostinės savivaldybė.

„Vyriausybė kol kas davė 1,5 mln., laukiame dar vieno pažadėto. Kartas ir pavieniai žmonės pervesdavo pinigų į mūsų sąskaitą, paaukodavo ir geležinkeliečiai, ligoninės, įvairios organizacijos“, – pasakojo S.Tamošaitis.

Modernus projektas

Iš trijų kolonų jau sumontuota stilizuota varpinė, po ja vietoj varpo kabos ant stiklo išraižytas Lietuvos himnas. Sumontuotas lazeris apšvies raides, ir susidarys įspūdis, kad jos kabo ore, nes stiklo nesimatys. Nuo postamento šiltuoju metų laiku kaskada bėgs vanduo. Paminklo priekyje bus sumontuota paties V.Kudirkos skulptūra.

„Nenorėjome, kad šis paminklas būtų statiškas kaip Mindaugui ar Gediminui. Siekėme panaudoti ir naująsias technologijas ir paminklą V.Kudirkai padaryti dinamišką“, – pasakojo S.Tamošaitis.

Architektas R.Krištapavičius teigė, kad iki Kalėdų bus baigtas montuoti paminklo postamentas. „Pirmadienį iš Lenkijos, Poznanės, bus atvežtas stiklas su išgraviruotu himno tekstu. Tada iš karto paleisime ir lazerius. Paskui liks sulaukti Kudirkos skulptūros“, – sakė architektas.

“Vilniaus dienoje” taip pat skaitykite:

Valdžios pažadas: spūstys nebenuodys gyvenimo

Griežtos baudos patinka ne visiems

Atpildas už kelionę mirtin