Savo kalboje Lietuvos socialdemokratų partijos lyderis G. Paluckas optimizmu dėl ateities netryško.

„Mūsų nuotaika – per gera. Šiandien, kai klausė, dėl ko labiausiai nuogąstaujate. Tai – per didelė euforija“, – sakė G. Paluckas.

Partijos pirmininkas sakė, kad rinkimams reikalinga „gera programa, stiprios idėjos ir stiprios kojos“.

„Teks apeiti, pakalbėti ir įtikinti“, – sakė G. Paluckas.

Sako, kad nežaidžia pokiliminių žaidimų su Skverneliu

Kalbėdamas apie tai, kaip partija eis į rinkimus, partijos pirmininkas patikino, kad LSDP su niekuo nesijungs ir su niekuo bendruose politiniuose sąrašuose nedalyvaus.

„Tačiau aš skatinu nesirgti uždarumo liga, kuri yra pakišusi koją. (…) Mums reikia plėstis į visuomenės grupes, kurių pasitikėjimą norime gauti“, – sakė G. Paluckas.

Partijos pirmininkas šypsodamasis užsiminė ir apie viešojoje erdvėje pasigirdusius pasvarstymus esą premjeras Saulius Skvernelis galėtų į kitus rinkimus eiti su jų politine jėga.

„Visi nori žinoti apie Skvernelį. (…) Aš nežinau, kur jis eis. Anokia čia paslaptis, kad mes susitinkame ir šnekamės, bet mes šnekamės apie biudžetą. (…) Pokiliminių žaidimų nežaidžiame. (…) Kaip bus toliau pamatysime, bet kokius sprendimus mes priiminėsime čia“, – sakė G. Paluckas.

Perspėjo dėl smukusio pasitikėjimo

Partijos pirmininkas sakė nemanąs, kad nuotaika turėtų būti gera valdančiųjų tarpe.

„Pasitikėjimo saitus su įtakingomis visuomenės grupėmis jiems pavyko suplėšyti į skutelius. Situacija yra dramatiška. Seniai taip nebuvo, kad visos įtakingiausios visuomenės grupės planuotų protestus“, – sakė G. Paluckas.

Partijos pirmininkas kalbėjo, kad tai bus aktualu ir po Seimo rinkimų, nes ir išrinkti politikai susidurs su iššūkiu dėl smukusio visuomenės pasitikėjimo politikais.

„Tai, kad situaciją reikės taisyti, yra aktualu ne tik dabartiniams valdantiesiems, bet ir po Seimo rinkimų. Nepasitikėjimas yra emocija, ir ji yra inertiška“, – sakė G. Paluckas.

Įvardijo, kokias sritis reikia gerinti

Socialdemokratų lyderis taip pat pabrėžė, kad partijos dėmesys turi būti nukreiptas į regioninės politikos stiprinimą, žemės ūkio, užsienio, švietimo politikos, viešojo sektoriaus gerinimą.

„Yra tokia regionų politika, kuri absoliučiai niekur neveda. Kalbant apie švietimo politiką, nacionalinio susitarimo nebus. Tai akivaizdu, nes ne visoms politinėms partijoms jis yra reikalingas“, – teigė G. Paluckas.

Jis taip pat pabrėžė, kad būtina efektyviau reguliuoti ir bankų politiką. Valstybinio banko idėja, pasak LSDP pirmininko, turėtų būti vėl aptariama.

„Neleiskime sau įkalti į galvą to, ko nėra. Verta kalbėti ir svarstyti apie valstybinį plėtros banką“, – tvirtino G. Paluckas, paraginęs kalbėti argumentuotai.

LSDP pirmininkas pasidžiaugė, kad valdantieji išgirdo siūlymus dėl privačių mokyklų nefinansavimo.

„Pagrindinė Lietuvos bėda, kad paprastas, statistinis mūsų žmogus už viską moka du kartus. Mokesčių pavidalu ir paskui už privatų švietimą, privačią mediciną“, – sakė G. Paluckas.

Jis kritikavo izoliacinę užsienio politiką Baltarusijos atžvilgiu. Pasak partijos pirmininko, dabar, kai jau akivaizdu, kad Astravo atominė elektrinė bus, reikia užtikrinti, kad Lietuva turėtų visą informaciją apie tai, kas ten vyksta, realiu laiku.

„ Izoliacinė politika privedė prie to, kad techninio ryšio, kaip realiu laiku stebėti, kas ten vyksta, mes neturime“, – sakė G. Paluckas.

Nepritaria siūlomam biudžeto projektui

Socialdemokratai per Tarybos posėdį priėmė rezoliuciją, kuria nepritaria dabar siūlomam 2020 metų biudžeto projektui ir reikalauja įtraukti valstybės prisiimtus įsipareigojimus viešojo sektoriaus darbuotojams ir įgyvendinti 2020 metų nacionalinės kolektyvinės sutarties nuostatas.

LSDP rezoliucijoje primenama, kad valdantieji su profesinėmis sąjungomis pasirašė dokumentą, kuriame apibrėžtas sistemiškas atlyginimų viešojo sektoriaus darbuotojams kėlimas, o Vyriausybė įsipareigojo tai įgyvendinti jau 2020 metais, tačiau šio susitarimo nesilaiko.

Dokumente skelbiama, kad socialdemokratai palaiko mokytojų, dėstytojų ir mokslininkų, ugniagesių, kitų viešojo sektoriaus grupių protestus ar ketinimus streikuoti dėl jų teisėtų reikalavimų nevykdymo ir nepritaria dabar siūlomam 2020 metų biudžeto projektui.

„Nedidinant atlyginimų viešojo sektoriaus darbuotojams ir negerinant jų darbo sąlygų kyla grėsmė švietimo, sveikatos ir socialinės apsaugos, priešgaisrinės apsaugos ir kitų viešųjų institucijų tolesniam efektyviam veikimui ir ateičiai“, – rašoma LSDP rezoliucijoje.

Primename, kad švietimo ir mokslo bendruomenė dėl valdančiųjų nevykdomų įsipareigojimų rengiasi protestams. Ketvirtadienį įspėjamąjį streiką rengia švietimo darbuotojai, prie jų ketina jungtis aukštųjų mokyklų atstovai. Nepasitenkinimą reiškia ir ugniagesiams atstovaujamos profesinės sąjungos, šią savaitę surengusios protesto akciją prie Vyriausybės.

Apsispręs dėl reitingavimo į Seimą

Lietuvos socialdemokratų partija per Tarybos posėdį apsisprendė dėl narių reitingavimo į Seimą. Apsispręsta, kad kandidatus reitinguotų visi partijos nariai.

Kandidatų daugiamandatėje rinkimų apygardoje sąrašo reitingavimas slaptu balsavimu bus vykdomas visuose partijos skyriuose. Kiekvienas partijos narys turėtų teisę balsalapyje pažymėti nuo 10 iki 15 kandidatų.

Po visuotinio reitingavimo, kitų metų balandį, kandidatų sąrašas bus teikiamas partijos tarybai.

Galutinį kandidatų Seimo rinkimuose sąrašą socialdemokratai tvirtins kitų metų gegužę vyksiančiame partijos suvažiavime.

Lietuvos socialdemokratų partija yra didžiausia Lietuvoje, ji turi 16,5 tūkst. narių.

Parlamente opozicijoje dirbanti LSDP turi devynių narių frakciją.

Skirtingos visuomenės nuomonės apklausos rinkimuose socialdemokratams prognozuoja 8–12 proc. rinkėjų balsų, rašė BNS.