„Tai nėra blogiausia, ką mes paveldėjome. Prarastas žmonių pasitikėjimas, ideologinė, reputacinė krizė yra daug didesni nuostoliai, bet mes su jais tvarkomės ir sprendžiame. O finansinius dalykus be jokios abejonės irgi išspręstume, jeigu būtų nuspręsta taikyti tokias sankcijas (atimti dotaciją – DELFI)“, – DELFI sakė G. Paluckas.

Jis patikslino, kad LSDP šiuo metu gauna maždaug 500 tūkst. eurų pusmetinę dotaciją, surenka 286 tūkst. eurų nario mokesčio ir daugiau negu 100 tūkst. eurų iš Gyventojų pajamų mokesčio.

„Mums tikrai negresia liberalų likimas arba badas, mes gyvename atsakingai pagal išgales, esame sutaupę lėšų, ruošiamės rinkimams, tam, kad galėtume savo idėjas skleisti kuo plačiau. Be abejo, tai mums būtų dideli netekimai. Nesiruošiame nesiginčyti ir pripažinti tai, dėl ko reikia ginčytis, nes yra interpretacijų, kurios mums kelia nerimą, nes panašu, kad jos yra siaurai politinės. Bet tuos dalykus išsiaiškinsime“, – sakė G. Paluckas.

Nesutinka su VRK ekspertų vertinimu

LSDP pirmininkas nesutinka su Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) ekspertų vertinimais.

„Kiek spėjau susipažinti su 109 puslapių išvadomis ir tyrimu, tai yra skirtingos interpretacijos VRK ir mūsų. Mes tuos paaiškinimus per ateinančias septynias dienas pateiksime. Ir toliau žiūrėsime, kaip jos bus vertinamos VRK. Jeigu matysime, jog nekvepia objektyvumu, (...) neatmetame galimybės kreiptis į teismą“, – sakė G. Paluckas.

Socialdemokratai yra linkę ginčytis dėl interpretacijos, kad vienmandatininkų patirtos išlaidos turi būti priskiriamos daugiamandatėms išlaidoms.

„Kitas dalykas – dėl limitų: pati VRK yra suformavusi tokią įdomią praktiką – svarstant valdančiųjų reikalus buvo pripažinta, jog jie nedeklaravo rinkiminių išlaidų, kai buvo mokamas darbo užmokestis, valstiečių-žaliųjų kandidatams. Formaliai jie ženkliai viršijo daugiamandates išlaidas, bet buvo sudėta su vienmandačių limitu, nors vienmandatėse jie net neturėjo sąskaitų“, – kalbėjo G. Paluckas.

Gresia šiurkštus pažeidimas

Kaip DELFI jau rašė, VRK ekspertai po anoniminio skundo atliko tyrimą ir konstatavo, kad LSDP 2016 m. Seimo rinkimų politinės kampanijos išlaidų limitą viršijo 22,48 procento. Didesnis negu 10 proc. limito viršijimas yra laikomas šiurkščiu Politinių kampanijų finansavimo ir finansavimo kontrolės įstatymo pažeidimu. Užtai partijai gresia netekti dotacijos. Ar taip nutiks, paaiškės antradienį.

VRK ekspertai nustatė, kad socialdemokratai politinės kampanijos finansavimo ataskaitoje nenurodydami 906 362 eurų išlaidų pateikė žinomai klaidingus duomenis bei pervedus lėšas kandidatams, kad išlaidos už politinę reklamą būtų apmokėtos iš jų sąskaitų. „Galimai perrašius sutartis su tiekėjais buvo atlikta veikla, dėl kurios negalima nustatyti, ar politinės kampanijos dalyvio politinės kampanijos finansavimo ataskaita atitinka tikrovę“, – teigiama sprendimo projekte.