Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) taryba penktadienį susirinko į posėdį, kuriame buvo pristatytas partijos Seimo rinkimų programos projektas. LSDP taryba taip pat aptarė ir politines aktualijas.

Socialdemokratų rinkimų programos projektą, kurios pavadinimas „Atkurkime pasitikėjimą“, pristatė LSDP pirmininkas Gintautas Paluckas ir programos rengimo koordinatorius politologas Liutauras Gudžinskas. Pilna partijos programa bus tvirtinama tik rugsėjo mėnesį.

Kritikos strėlės

LSDP pirmininkas G. Paluckas savo kalbą pradėjo pažerdamas kritikos tiek opozicijoje kartu dirbančioms partijoms, tiek ir valdančiosios koalicijos nariams.

„Programą darėme ilgai, geriau nei važiuoti į kaimus su kažkokia apklausa“, – kritikos Tėvynės sąjungai - Lietuvos krikščionims demokratams (TS-LKD) iš karto pažėrė G. Paluckas, besigirdamas, kad keliaujant į susitikimus su rinkėjais, atsakymus į klausimus partijos atstovai jau turi.

Delfi primena, kad šiuo metu konservatoriai vykdo Nacionalinę apklausą, kurioje klausia rinkėjų apie esmines šalies problemas, sprendimo būdus.

LSDP pirmininkas siūlė įvertinti dabartinės Seimo kadencijos darbą.

„Kalbėdami apie ateitį, nepamirškime įvertinti ir praeities. (…) Turbūt daugelis norėtų užmiršti 4 metų epopėją, tai buvo eksperimentas – profesionalų Vyriausybės įvairiose viešojo gyvenimo srityse. (…) Jei kas klaus, kodėl LSDP, galite drąsiai sakyti, kad mes neeksperimentuojame su žmonių likimais“, – kritikos strėlių dabartinei valdančiajai daugumai paleido LSDP vadovas.

G. Paluckas stebėjosi, kad gerovės valstybė negali būti kuriama iš skolintų lėšų.

„Mes einame pavojingu keliu, mėginame sukurti gerovės valstybę iš skolintų lėšų, išmokų lietaus“, – kalbėjo politikas, pabrėždamas, kad gerovės valstybė taip nėra kuriama.

„Visi, kas gali dirbti, turi dirbti“, – Skandinavijos šalių socialdemokratinį šūkį partijos nariams priminė jis. „Kalbėdami apie gerovės valstybę nepamirškime visuotinio užimtumo, darbo vietos, tinkamos darbo užmokestis yra prielaida bet kokioms dosnioms socialinėms priemonės. Nes kitaip yra ne gerovės valstybė, o paskolinta valstybė“, – ironizavo G. Paluckas.

Jis teigė, kad visi politinių partijų reitingai, LSDP atžvilgiu, yra bereikšmiai.

„Visur kur lankomės, žmonės mus priima mus labai atvira širdimi ir mūsų klausosi, ką siūlo LSDP“, – aiškino jis.

„Konservatorius žmonės nelabai myli, valstiečiai – irgi, todėl mes turime galimybę“, – kalbėjo LSDP pirmininkas.

Užsibrėžti tikslai

Pagrindinės LSDP rinkimų programos mintys šios: įkvėpti kultūrinį šalies pakilimą ir pertvarkius švietimą sugrąžinti ateitį visiems Lietuvos vaikams bei perspektyvą suaugusiems; sukurti gerovės valstybę, kuri remtųsi solidariais mokesčiais, verslumo ir technologinės pažangos skatinimu, adekvačia pajamų apsauga ir efektyvia sveikatos priežiūra; įgyvendinti naująjį žaliąjį susitarimą, kuris sujungtų miestą ir kaimą, verslą ir gamtą; suteikti daugiau galių visuomenei sutvirtėjusioje valstybėje – saugioje ir atviroje tarptautiniam bendradarbiavimui.

Vienas iš LSDP tikslų – gerovės valstybės kūrimas. Rinkimų programos projekte teigiama, kad partija, pritardama „vis stipriau aidintiems balsams šalyje kurti gerovės valstybę“, kelia sau tikslą „statyti jaukius ir aplinkai draugiškus Tautos namus, kur kiekvienas gyventojas jaustųsi savas ir nebūtų atstumtas“.

Pasiūlymai biudžetui

Iki 2024 m. biudžeto pajamas per mokesčių sistemą padidinti iki 35 proc. BVP (dabar 30,5 proc. BVP, kai ES vidurkis – 40,3 proc. BVP).

Taip pat siūlomas mokesčių sistemos progresyvumo didinimas.

Anot LSDP programos projekto, lengvatinis PVM tarifas maisto produktams: ne didesnis nei 12 proc. (ES vidurkis – 12,5 proc.)

Partijos programos projekte – ir mokestinės bazės išplėtimas – labiau apmokestinant kapitalą ir turtą. Žmonių mokestinio sąmoningumo skatinimas, bei mokesčių politikos suderinimas ES lygiu (įskaitant didžiųjų skaitmeninių kompanijų, finansinių transakcijų, CO2 apmokestinimą). Bei aplinkosaugos mokesčiai įvedant socialinius saugiklius.

Papildomos investicijos, kaip teigiama LSDP programos projekte, kad kultūrai būtų skiriama (dabar 1,1 proc. BVP) – pasiekiant 2 proc. BVP, švietimui – ( dabar 4,6 proc. BVP) – siekiant 6 proc. BVP, sveikatos apsaugai ( dabar 6,7 proc. BVP) – siekiant 8 proc. BVP, o socialinei apsauga (dabar 15,1 proc. BVP) – būtų siekiama artėti link Višegrado šalių vidurkio (18,9 proc. BVP).

Socialinės apsaugos srityje, LSDP programos projekte užsibrėžti šie tikslai.

Pensijų srityje – kalbama apie pajamų pakeitimo normos didinimą (link ES vidurkio); antroji pakopa – privačiomis įmokomis finansuojama sistema; universalios nacionalinės pensijos įdiegimas.

„Mūsų senjorai yra ta karta, kuri užaugino tą Lietuvą, todėl mes turime ir moralinę padėką pasakyti, bet ir finansinėmis priemonėmis užtikrinti tai“, – pristatydmas programa kalbėjo L. Gudžinskas.

Norima užtikrinti socialinių paslaugų plėtra, kovoti su neįgaliųjų diskriminacija, lyčių atotrūkio mažinimas.

Darbo santykiai: aktyvios ir pasyvios darbo rinkos priemonės, kova su nedeklaruotu darbu, profesinių sąjungų teisių išplėtimas, darbo kodekso monitoringas.

Parama jaunoms šeimoms ir vaikų gerovė: (pvz.: vaiko pinigai, pasirengimas mokyklai, nemokamas maitinimas), mokestinės lengvatos, ikimokyklinio ugdymo tinklas, vaikų laisvalaikio organizavimas, pagalba nevaisingoms šeimoms, teisės augti šeimoje užtikrinimas, smurto prieš vaikus mažinimas ir prevencija.

Sąrašą jau pristatė

Delfi primena, kad LSDP jau paskelbė kandidatus vienmandatėse apygardose ir savo sąrašą daugiamandatėje apygardoje. Jame – 141 pavardė. Pirmoje sąrašo vietoje – partijos pirmininkas Gintautas Paluckas. Jis nebuvo reitinguojamas ir kandidatuos Utenos vienmandatėje apygardoje.

Po partijos pirmininko antroje sąrašo vietoje – LSDP frakcijos Seime seniūnė Rasa Budbergytė (Šeškinės–Šnipiškių vienmandatė).

Ji pagal visuomenės reitingą birželio pradžioje užėmė pirmą vietą.

Trečiasis sąraše yra Linas Jonauskas, dalyvausiantis Pasaulio lietuvių vienmandatėje.

Ketvirta – Orinta Leiputė (Kalniečių vienmandatė), penktasis – sociologas, ekonomistas prof. Romas Lazutka (Fabijoniškų vienmandatė).

Šeštojoje vietoje – parlamentaras Julius Sabatauskas (Alytaus vienmandatė), septintoje – Seimo narė Dovilė Šakalienė (Senamiesčio–Žvėryno vienmandatė), aštuntoje – Raminta Popovienė (Raudondvario vienmandatė), devintas – Seimo narys Algirdas Sysas (Molėtų–Širvintų vienmandatė), dešimtas – Robert Duchnevič (Medininkų vienmandatė).