„Nesu vienasmenis valdymo organas, kad pasakyčiau ir („socialdarbiečiai“. – ELTA) paliktų“, – „Žinių radijui“ sakė A. Palionis, pridurdamas, kad jis pasirašo ne po „socialdarbiečių“ iškeltu ultimatumu, skelbiančiu, kad iš valdančiosios koalicijos būtų traukiamasi nesutarus dėl vaiko pinigų, bet po tuo, kad vaiko pinigai būtų didinami tiek, kiek ir buvo sutarta.

„Aš pasirašau po tuo, kad vaiko pinigai turi būti 70 ir 30, taip, kaip suderėta koalicijoje“, – kalbėjo A. Palionis.

Kartu ministras stebėjosi Finansų ministerijos intencija vaiko pinigus didinti mažiau, nei politikų buvo suderėta.

„Mes keistai atrodėme gegužės – birželio mėnesį, kada derybos vyko labai ilgai. Tuomet įtarinėjo, kad postų nepasidalinome. O derybos vyko ilgai, kadangi tos derybos buvo derinamos ir su Finansų ministerija, kad suderinti punktai nebūtų per didelė našta ir kad nebūtų pažeisti fiskalinės drausmės įstatymai“, – kalbėjo A. Palionis, primindamas, kad vykusiose derybose buvo atsitraukta nuo didesnių sumų, kurias siūlė tie patys „socialdarbiečiai“.

„Derybose buvo siūlomi dar didesni pinigai vaikams – net iki Vyriausybės remiamų pajamų dydžio, o tai yra 122 eurai. Koalicija priėmė kompromisą, girdėdama Finansų ministerijos argumentus, kad valstybės biudžetas tikrai nepajėgs finansuoti didesnių pinigų, ir tas 70-30 buvo suderintas su Finansų ministerija“, – sakė ministras.

Rugsėjo pabaigoje „socialdarbiečiai“ išplatintame pranešime pareiškė, kad iš valdančiosios koalicijos trauktųsi, jei nebus surasta pritarimo didinti vaiko pinigus, 70 eurų skiriant universaliai išmokai ir 30 eurų gausioms, nepasiturinčioms ir neįgalius vaikus auginančioms šeimoms.

ELTA primena, kad valdančiosios koalicijos sutartyje yra numatyta, kad vaiko pinigų išmoka nuo 2020 m. sausio 1 d. sudarys 70 eurų universalią išmoką visoms šeimoms, pridedant 30 eurų priedą daugiavaikėms bei socialiai remtinoms šeimoms. Vis dėlto Finansų ministerija pasiūlė didinti universalią vaiko išmoką iki 60 eurų, o ne iki 70. Pats finansų ministras Vilius Šapoka teigė, kad vaikų pinigų didinimas priklausys ir nuo ekonominių prognozių.

Šiuo metu universali išmoka vienam vaikui, kol jis sulauks pilnametystės, siekia 50 eurų.