Jis telefoninius skambučius iš įkalinimo įstaigos naudoja ne šeimai paskambinti, bet kreiptis į visuomenę. Kažkas laisvėje padeda šį skambučio įrašą ištransliuoti internete.

„Tik iš kitos pusės galima padaryti tą garso įrašą. Pas mus sąlygų tokių nėra“, – LNK sakė Kauno tardymo izoliatoriaus saugumo valdymo skyriaus viršininko pavaduotojas Ruslanas Kulijevas.

A. Paleckis atlieka bausmę Kauno tardymo izoliatoriuje. Ir kaip kiekvienas nuteistasis turi teisę skambinti legaliu kalėjimo taksofonu. Ir netgi rinktis – garso ar vaizdo skambučiu.

„Kadangi minėtas asmuo priklauso paprastai grupei nuteistųjų, jam suteikiama teisė skambinti du kartus per savaitę. Vieno pokalbio trukmė – iki 15 minučių“, – sakė R. Kulijevas.

Kreipdamasis į visuomenę, A. Paleckis maksimalaus laiko neišnaudoja – kalba 8 minutes su keliais trukdžiais. Bet leidžia suprasti – toks formatas bus ir dažniau.

„Galėsime daryti interviu, ruoškite klausimus, jeigu tokių turite. Gal net pavyks net ir vieną kitą video padaryti, čia yra tokia galimybė“, – minėtame vaizdo įraše sakė A. Paleckis.

Teisingumo ministrė Ewelina Dobrowolska LNK sakė, kad įkalinimo įstaigose telefoniniai skambučiai nėra naudojami kaip interviu įrankis.

„Puikiai suprantama, kad tai yra nauja situacija“, – sakė ministrė.

Kadangi situacija nauja, A. Paleckis tuo ir naudojasi ir pokalbio metu pasakoja, kaip turi išgyventi spartietiškas kalėjimo sąlygas. O tada iš jo lūpų pasipila dezinformacja.

„Tai, ką jis pasakė, tuo savo turinio, tai yra nieko daugiau, nieko išskirtinio, negu tai, ką Vladimiras Putinas kalbėjo per tą aneksuotų teritorijų prijungimą. Ten tos pačios mintys, apie hegemoną JAV, apie imperializmą“, – LNK sakė Vilniaus universiteto (VU) Komunikacijos fakulteto docentas Mantas Martišius.

Tad net nėra abejojama, kad šis telefoninis pokalbis visuomenei su aiškiu tikslu.

„Jis bus panaudotas Kremliaus propagandai, kad štai, žiūrėkite, sąžiningas kalinys, kalintis Lietuvos kalėjime, ir kali vos ne už tai, dėl to, ką kalba“, – sakė M. Martišius.

Baudžiamosios teisės specialistas mano, kad toks pokalbis kelia grėsmę. Nuteistasis taip gali vykdyti veiklą, kurią bausmių vykdymo kodeksas paprastai draudžia – A. Paleckis negali vykdyti politinės veiklos.

„Tokių skambučių metu galima suorganizuoti riaušes ir jis sakys, kad nieko nepažeidė“, – LNK sakė Mykolo Romerio universiteto (MRU) Teisės ir proceso instituto profesorius Raimundas Jurka.

Algirdas Paleckis

Kalėjimo pareigūnai pokalbių specialiai neperklauso. O ir pasibaigus jų trukmei, jie nutrūksta automatiškai.

„Demokratinėse šalyse yra net ir kalinių teisės gerbiamos, nesvarbu, ką jie padarė“, – sakė M. Martišius.

Kol nuteistasis kalba, šalia sėdintis pareigūnas gali staiga nutraukti pokalbį. Bet A. Paleckio atveju, vietoje propagandos šiam reikėjo pradėti keiktis.

„Tos aplinkybės gali būti tokios, kad nuteistasis naudoja necenzūrinius žodžius pokalbio metu, galimai yra išgirstama, kad jis kažkokią galbūt nusikalstamą veiką organizuoja. Na, ir kitaip nepagarbiai, agresyviai elgiasi tiek pareigūno atžvilgiu“, – galimas priežastis pokalbio nutraukimui vardijo Kauno tardymo izoliatoriaus saugumo valdymo skyriaus viršininko pavaduotojas R. Kulijevas.

Kalinimo įstaigos atstovų nuomone, šių pažeidimų nebuvo, todėl pokalbis ir nenutrūko. Ar bus pradėtas vidinis tyrimas – dar nėra aišku.

„Pareigūnai turi platesnes galimybes sekti, prižiūrėti, na, kad būtų ne tik formaliai laikomasi, bet vis dėl to, kad ir būtų užtikrintas viešasis saugumas“, – svarstė MRU Teisės ir proceso instituto profesorius R. Jurka.

Ar reikėtų apriboti teisę A. Paleckiui bendrauti, gali nuspręsti Kalėjimo departamentas. Pastarajam pavaldi įstaiga sako, kad nieko patys padaryti negali.

Dar apriboti pokalbius gali Generalinė prokuratūra. Į ją pirmadienį ir kreipėsi Teisingumo ministrė.

„Yra prašymas Generalinei prokuratūrai ieškoti tų sprendimų, įvertinti situaciją“, – sakė teisingumo ministrė.

„Pagrindai atsiranda tada, kai asmuo kaip proceso dalyvis ikiteisminiame tyrime, kuriam gali būti taikomi tam tikri ribojimai. Šiuo atveju, kaip ir minėjau, tokių pagrindų nėra tyrime“, – LNK sakė Generalinės prokurorės pavaduotojas Gintas Ivanauskas.

Generalinė prokuratūra savo ruožtu prieš du mėnesius pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl A. Paleckio asociacijos galimo veikimo prieš Lietuvą. Bet šis tyrimas dar vyksta.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: