Nustatė neteisėtos statybos atvejį

Monciškėse jau kuris laikas intensyviai vyksta statybos. Čia vasaros rezidenciją pasistatyti svajoja daugelis. Per metus šioje jaukioje pajūrio vietelėje išdygsta nemažai naujų statinių. Tačiau, kaip paaiškėjo, ne visi jie statomi legaliai, tai yra turint statybos leidimą.

Šis pajūrio kurortas, patenkantis į Palangos miesto savivaldybės ribas, traukia tuo, kad visai šalia jūra, greta – brandus pušynas. O susisiekimas su Palanga labai patogus, nes šalia yra dviračių takas.

Vis dėlto Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija nustatė, kad Kutninkų gatvėje be leidimų pastatyti keli ištaigingi namai.

„Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija prie Aplinkos ministerijos (Statybos inspekcija) atliko neplaninį statinių statybos teisėtumo Monciškės gyvenvietėje, Palangoje, patikrinimą ir užfiksavo 4 savavališkos statybos atvejus.

Statybos patikrinimo metu nustatyta, kad fizinis asmuo žemės sklype, adresu Kutninkų g. 9, Palangoje, kuris patenka į Kultūros vertybių teritoriją (Šventosios senovės gyvenvietė) savavališkai, neturėdamas privalomo statybą leidžiančio dokumento (SLD), stato neypatingosios kategorijos gyvenamosios paskirties dviejų butų statinius. Pažeidimą padariusiam asmeniui surašyti 4 savavališkos statybos aktai bei privalomieji nurodymai pašalinti savavališkos statybos padarinius iki 2022-12-02. Dėl nustatytų pažeidimų statytojui bus taikoma administracinė atsakomybė, numatyta Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso 351 straipsnyje“, - informavo Statybos inspekcija.

Sklypo bendrasavininkas – žinomas advokatas

Delfi pasidomėjo, kam priklauso sklypas, kuriame užfiksuoti neteisėtai pastatyti statiniai.

Registrų centro Nekilnojamojo turto registro išraše nurodyta, kad sklypas priklauso Jolantai Stackytei ir Pauliui Miliauskui.

Ten pat nurodyta, kad jie sklypą įsigijo 2019 metais.

Registrų centre nurodyta, kad daikto pagrindinė naudojimo paskirtis – kita. Žemės sklypo naudojimo būdas – vienbučių ir dvibučių gyvenamųjų pastatų teritorijos. Žemės sklypo plotas - 0.1656 ha.

Be to, dokumentuose nurodyta, kad nekilnojamasis daiktas yra nekilnojamųjų kultūros vertybių teritorijoje (jų apsaugos zonoje).
Paulius Miliauskas

Delfi išsiaiškino, kad sklypo, kuriame Statybos inspekcija nustatė pažeidimą, bendrasavininkis P. Miliauskas yra Lietuvoje garsus advokatas. Registrų centro Juridinių asmenų registro duomenimis, jis yra advokatų profesinės bendrijos „Miliauskas, Zemlytė ir Lauraitytė“ narys. Taip pat, Registrų centro duomenimis, P. Miliauskas yra asociacijos „Chambre De Commerce Franco-Lituanienne“ valdybos narys ir UAB „Miturva“ valdybos narys.

Vilniaus universiteto Teisės fakulteto internetiniame puslapyje nurodyta, kad P. Miliauskas yra mokslų daktaras ir šio fakulteto docentas. Ten pat nurodyta, kad pagrindinės jo mokslinių interesų, tyrimų ir ekspertinės sritys yra įmonių teisė, bendrovių valdymas, akcininkų sutartys, vadovų ir akcininkų civilinė atsakomybė.

Tuo metu kita sklypo bendrasavininkė J. Stackytė, Registrų centro duomenimis, yra VšĮ „Lex Lituanica“ vadovė.

Prašė statybos leidimo, bet jo negavo

Dėl šių statybų Delfi su klausimais kreipėsi į Palangos miesto savivaldybę. Savivaldybės vyriausiais architektas Vytautas Indreika teigia, kad dėl leidimo šiame sklype statyti į savivaldybę buvo kreiptasi. Tačiau savivaldybės atsakymas buvo neigiamas. Ji neišdavė statybos leidimo.

Palangos miesto savivaldybė

„Dėl statybą leidžiančių dokumentų išdavimo į Palangos miesto savivaldybės administraciją buvo kreiptasi šių metų vasario 3 d. Prašyme pateiktas dvibučių gyvenamųjų namų statybos projektas, tačiau jis neatitiko teisės aktų reikalavimų, tad projektui nebuvo pritarta. Buvo pateiktos pastabos, ką projekte reikia ištaisyti. Daugiau į savivaldybę statytojai nesikreipė.

Pastebėjus, kad statybos vyksta be statybą leidžiančio dokumento, Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija teisės aktų nustatyta tvarka pradėjo patikrinimą“, - teigė Palangos miesto savivaldybės vyr. architektas.

Jo paklausėme, ar yra galimybė įteisinti jau pastatytus statinius. Jis teigė kol kas negalintis atsakyti į šį klausimą: „Tai, ar pagal šiuo metu galiojančius teritorijų planavimo dokumentus būtų galimybė įteisinti esamą statybą, paaiškės tuomet, kai Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija savivaldybei atsiųs savavalinės statybos aktą su privalomuoju nurodymu.“

Statybos inspekcija statinius įpareigojo nugriauti

Statybos inspekcijos atstovė Rasa Kėkštienė nurodė, kad iš viso pastatyti 4 statiniai.

„Patikrinimo aktai, kuriais fiksuoti pažeidimai, surašyti 2022-05-16. Nustatyta, kad fizinis asmuo (statytojas), neturėdamas galiojančio statybą leidžiančio dokumento, apie 2021 m. gruodžio mėnesį, žemės sklype adresu Kutninkų g. 9, Palanga, pradėjo savavališkai statyti 4 neypatingosios kategorijos gyvenamosios paskirties dviejų butų statinius“, - teigė R. Kėkštienė.

Ji, kaip ir savivaldybės atstovas, nurodė, kad savivaldybė atsisakė šiame sklype išduoti statybos leidimus: „Informuojame, kad statytojas vykdė 4 neypatingosios kategorijos gyvenamosios paskirties dviejų butų statinių statybas neturėdamas Palangos miesto savivaldybės administracijos išduoto statybą leidžiančio dokumento (SLD). Statytojas teikė Palangos miesto savivaldybės administracijai prašymus išduoti SLD, bet statytojo prašymai buvo atmesti.“

Ir galiausiai R. Kėkštienė informavo, kokių veiksmų ėmėsi Statybos inspekcija, nustačiusi pažeidimus. „Statybos inspekcija, nustačiusi pažeidimus, surašė savavališkos statybos aktus; privalomuosius nurodymus nevykdyti jokių statinio ar jo dalies statybos darbų; privalomuosius nurodymus pašalinti savavališkos statybos padarinius, privalomųjų nurodymų pašalinti savavališkos statybos padarinius įvykdymo terminas 2022-12-02, jų įvykdymo patikrinimas numatytas 2022-12-08.

Dėl nustatytų pažeidimų statytojui bus taikoma administracinė atsakomybė, numatyta Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso 351 straipsnyje, administracinių nusižengimų protokolo surašymo data numatyta 2022-06-23“, - teigė R. Kėkštienė.
Valstybinė teritorijų planavimo ir statybų inspekcija prie AM

Paklausus, ar yra galimybė įteisinti jau pastatytus statinius, ji pateikė tokį atsakymą: „Pažymime, kad statinių įteisinimas galimas tik parengus statinių statybos projektą, kurio sprendiniai atitinka galiojančių teritorijų planavimo dokumentų sprendinius ir gavus Palangos miesto savivaldybės administracijos statybą leidžiantį dokumentą.“

Jos paklausėme, kas šiuo atveju laikomas statytoju – sklypo savininkai ar kiti asmenys. Taip pat paprašėme nurodyti, kas šiuo atveju yra konkretus statytojas. Tačiau R. Kėkštienė atsisakė įvardyti statytoją.

Sklypo bendrasavininkis neigia vykdęs statybas

Delfi su klausimais kreipėsi į sklypo savininkus ir paprašė jų pakomentuoti esamą situaciją. Į Delfi paklausimą elektroniniu paštu atsakęs sklypo bendrasavininkis P. Miliauskas teigė nesantis statytojas. Jis teigė, kad statytų savo valdomame sklype nevykdė.

„Dėkui už laišką, bet apie Jūsų statybas nieko negaliu pakomentuoti, nes jokių statybų nevykdžiau ir nevykdau. Aš nesu statytojas, todėl siūlau kreiptis į Jūsų minimų statinių statytoją. Sklypo nuosavybės teisė nėra susijusi su statybos veiksmais.

Mano atžvilgiu, kiek esu informuotas, VTPSI nėra priėmusi jokių sprendimų. Taip pat aš nesu atlikęs jokių neteisėtų veiksmų. Jeigu turite tokius įrodymus, tai prašysiu jais pasidalinti“, - nurodė sklypo bendrasavininkis.

Sklypo vieta

Atsakymas į Delfi klausimus P. Miliauskas teigė nesutinkantis, kad apie jį būtų renkama informacija, ir pridūrė: „Jeigu skleisite tikrovės neatitinkančią informaciją, tai būsiu priverstas savo teises ginti visais teisės leidžiamais būdais.“

Gavę garsaus advokato atsakymą, jo paprašėme patikslinti. Ir papildomai uždavėme jam šiuos klausimus: „Jei gerai suprantu iš Jūsų atsakymo, Jūsų valdomame sklype Jums nežinomi fiziniai arba juridiniai asmenys be Jūsų žinios pastatė minėtus statinius? Gal galėtumėte patikslinti, kada pastebėjote šiuos neteisėtus statinius? Ir kokių priemonių ėmėtės, kad Jūsų sklypas būtų atlaisvintas nuo neteisėtų statinių?“

Jis teigė dėl kitų asmenų veiksmų negalintis kalbėti: „Jums atsakiau praeitu laišku, o dėl kitų asmenų veikimo ar neveikimo neturiu teisės komentuoti.“

P. Miliausko taip pat paklausėme, ar jis galėtų įvardyti, kas šiuo atveju buvo statytojas, tačiau jis atsisakė tai padaryti.

Jau publikavus tekstą sklypo savininkas P. Miliauskas papildomai kreipėsi į Delfi redakciją ir paprašė pasidalinti papildomu jo komentaru: „Pastaruoju metu atsidūriau labai nemalonioje situacijoje dėl statybų dalinai mano vardu registruotame sklype Monciškėse. Nesu susijęs su šiomis statybomis, todėl jau pradėjau sklypo dalies, kuri formaliai registruota mano vardu, perleidimo procedūras. Dokumentai bus parengti ir pasirašyti artimiausiu metu. Apgailestauju dėl situacijos ir atsiprašau už įvykusį nesusipratimą. Įstatymų laikymasis ir etiškas elgesys visada buvo mano principinės nuostatos ir toliau tokiomis išlieka. Gavau gerą pamoką – ačiū už ją.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)