Karių taikinys – vos 5 metrų ilgio raudonas „laivelis“, nutolęs beveik 4 kilometrus nuo kranto – smarkiai susiūbavo vos išsilaikydamas virš vandens. Jau ketvirtuoju šūviu tikslas buvo pasiektas. „Prisišaudėm“, – per radijo stotį pranešė ugnies koreguotojų grupės vadas.

Bendros pėstininkų ir artileristų pratybos, kurių metu apie šimtą Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų ir JAV 173-osios oro desanto brigados karių treniravosi atremti galimas grėsmes iš jūros truko dvi dienas – rugsėjo 24-25 d. Per šį laiką iš Brigados generolo Povilo Plechavičiaus kariniame poligone Kairiuose ( Klaipėdos r.) išdėstytų septynių 105 mm haubicų į taikinį Baltijos jūroje buvo paleista apie 80 sviedinių, ketvirtadienį pranešė Krašto apsaugos ministerija (KAM). 

Tokio pobūdžio mokymai vis dar yra nauja patirtis Lietuvos kariuomenėje, tačiau jau po pirmųjų salvių kariai džiaugėsi rezultatais – sviediniai krito visai šalia taikinio. O šiek tiek pasitreniravus, taikinys buvo sunaikintas. Pirmą kartą ugnies koregavimas vyko ne tik nuo kranto, iš parengtų ugnies koregavimo pozicijų, bet ir nuo patrulinio laivo „Dzūkas“.

Pagrindinis šių pratybų organizatorius – Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų LDK Butigeidžio dragūnų batalionas. Haubica – nėra įprasta kovos priemonė pėstininkų ginkluotėje, todėl vykdant mokymus pasiremta vertinga Generolo Romualdo Giedraičio Artilerijos bataliono karių patirtimi ir parama.

„Dragūnų batalionas dislokuotas Klaipėdoje, todėl natūralu, kad turime treniruotis vykdyti pajūrio gynybos pobūdį turinčias operacijas. Šiandienos šaudymai parodė, kad esame pasirengę trikdyti ir naikinti taikinius jūroje koordinuojant veiksmus su Lietuvos kariuomenės Karinėmis jūrų pajėgomis. Džiaugiuosi geranoriška Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcijos ir kitų valdžios institucijų parama organizuojant šiuos mokymus. Bendromis pastangomis ir vienybe esame stipresni“, – po pratybų kalbėjo pratybų vadovas LDK Butigeidžio dragūnų bataliono vadas plk. ltn. Giedrius Anglickis.

Haubica – artilerijos pabūklas, skirtas šaudyti aukšta trajektorija. Šiuo ginklu naikinami taikiniai, esantys už įvairių kliūčių (kalvų, pastatų, medžių), trukdančių į juos šaudyti plokščia trajektorija. Haubica M-50 pradėta gaminti JAV Antrojo pasaulinio karo metu, o šiuo metu ji vis dar plačiai naudojama daugelyje pasaulio kariuomenių. Savo ginkluotėje šią haubicą turi tokios valstybės, kaip Australija, Danija, Graikija, Izraelis, Portugalija, Slovėnija, Turkija, Kanada ir daugelis kitų. Nors šis pabūklas gaminamas jau seniai, jis atitinka šiuolaikinio karo reikalavimus. Šaudymo taiklumą užtikrina moderni įranga (lazeriniai taikinių nustatymo prietaisai, termovizorinė ir naktinio matymo įranga, palydovinės navigacijos prietaisai).

Pratybose kartu su sąjungininkais iš JAV dalyvavo ir kariai iš Karaliaus Mindaugo husarų, Didžiojo kunigaikščio Butigeidžio dragūnų, Didžiosios kunigaikštienės Birutės ir Generolo Romualdo Giedraičio Artilerijos batalionų.