„Dėmesio centre“ kūrėjų gautoje medžiagoje (namo statybos leidime) nurodoma, kad ministro namas statytas „ūkio būdu“.

Apie namo statybų peripetijas – pokalbis su teisingumo ministru J. Bernatoniu ir Seimo antikorupcijos komisijos pirmininku Vitalijumi Gailiumi.

„Aš niekada nemelavau. Mane kaltino tuo, kad mano namas buvo pastatytas „ūkio būdu“. Prašau susipažinti su oficialiu dokumentu, pripažinimo tinkamai naudotis aktu, kur labai aiškiai nurodytas pastatyto namo rangovas. Tikiuosi, kad daugiau šiuo klausimu diskusijų nebekils“, - sako teisingumo ministras J. Bernatonis.

Juozo Bernatonio dokumentas

– Pone Bernatoni, opozicija jus įtaria neteisėtai praturtėjus. Kas Jums pastatė namą, kuriame gyvenate?

(J. Bernatonis) Opozicija neformulavo, kad esu neteisėtai praturtėjęs, ši sąvoka turi tam tikrą teisinę reikšmę. Namą man pastatė akcinė bendrovė „Garantas“. Ji buvo statybos rangovas pagal sutartį, kurią padariau. Jie pastatė namą, aš savo lėšomis atsiskaičiau. Sklypą pirkau ir namą stačiau už pinigus, gautus pardavus butą prestižiniame rajone ir gavus kreditą.

– Kodėl, priduodamas namą, jūs valstybinėms institucijoms nurodėte, kad statė ne įmonė, o buvo statyta rangos būdu?

(J. Bernatonis) Nežinau, kas tokį faktą paskleidė, tačiau dokumentuose, kuriuos turiu, yra nurodyta, kokia bendrovė pastatė man namą. Registrų centre tai taip pat nurodyta atitinkamose pažymose.

– Registrų centro pažymos dabar neturiu, tačiau, kiek žinau, joje yra nurodyta, kad techninę priežiūrą vykdė įmonės „Garantas“ darbuotojas Kęstutis Mikelėnas. Tačiau jokiuose dokumentuose nenurodyta, kad namą statė „Garantas“, jūs deklaravote, kad statėte pats.

(J. Bernatonis) Niekur nedeklaravau, kad stačiau pats. Kai kurie žiniasklaidos atstovai norėjo pasišaipyti, pavaizduoti mane mūrijantį. Statybos būriuose man teko mūryti, tačiau nesu tokio lygio, kad galėčiau pasistatyti namą. Viskas yra skaidru, aš jau 20 metų deklaruoju turtą ir pajamas. Noriu pabrėžti, kad namas pastatytas prieš 10 metų, tuomet nebuvau nei vidaus reikalų, nei teisingumo ministras. Statybos pradėtos 2005 metais.

– Bendrovė „Garantas“ laimėjo net kelis stambius konkursus statyti pastatus policijai, o jūs esate buvęs vidaus reikalų ministru. „Garantas“ statė Kriminalinių tyrimo centro pastatą už daugiau nei 12 milijonų litų valstybės biudžeto ir daugiau nei 10 milijonų ES lėšų, taip pat – Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato pastatą už daugiau nei 20 milijonų litų. Vykstant šioms statyboms, jūs pasistatėte ir privatų savo namą, statė ta pati bendrovė „Garantas“. Kaip tai aiškinate?

(J. Bernatonis) Nežinau, kada buvo statomi minėti objektai. Užsakovas buvo Policijos departamentas, kuris ir vykdė viešuosius pirkimus. Vidaus reikalų ministras tuo neužsiima.

– Jūs pažįstate bendrovės „Garantas“ savininką Petrą Vasiliauską?

(J. Bernatonis) Taip. Aš pažįstu daug žmonių, bet nesu protegavęs jokio verslo ar verslininko.

– O kaip įvyko, kad, jums tapus teisingumo ministru, to paties P. Vasiliausko kitai bendrovei „Pontem“ vėl ėmė sektis jūsų kuruojamų sričių viešuosiuose konkursuose? Bendrovė „Pontem“ laimi konkursus maitinti nuteistuosius, bendra sutarčių suma – daugiau nei 7 milijonai eurų?

(J. Bernatonis) Negalėčiau dabar pasakyti tikslios sumos. Lietuvoje yra trys įmonės, kurios užsiima masiniu maitinimu. „Pontem“ maitina ne tik kalinius, bet ir vaikus darželiuose, mokyklose, taip pat tiekia maistą ligoninėms, Seimui. Konkursą maitinti nuteistuosius ši bendrovė laimėjo tada, kai teisingumo ministru buvo Remigijus Šimašius. Konkursai yra paprasti – kas pasiūlo geresnę kainą, tas ir laimi.

– Pone Gailiau, jūs ir jūsų vadovaujama Seimo antikorupcijos komisija susidomėjo ministro J. Bernatonio galimu protegavimu – turiu omenyje pono P. Vasiliausko įmones. Ką siekiate išsiaiškinti?

(V. Gailius) Visada esu linkęs pašalinti bet kokias abejones kompetentingais sprendimais. Šiuo atveju kompetentingiausias sprendimas – paklausti atsakingų institucijų, ar viskas tvarkoje iš Valstybinės mokesčių inspekcijos pusės, ar ministro turtas ir pajamos atitiko inspekcijos turimą informaciją.

– Ar mokesčių inspekcija pateikė informaciją?

(V. Gailius) Kol kas duomenų neturiu. Taip pat kreipėmės ir į Viešųjų pirkimų tarnybą. Taigi, visas abejones turi išsklaidyti kompetentingos institucijos. Jeigu kyla abejonių dėl vykdytų policijos objektų statybų, dėl kurių atliekamas ikiteisminis tyrimas, turėtų pasisakyti prokuratūra. Ji yra perdavusi baudžiamąsias bylas dėl buvusių policijos pareigūnų piktnaudžiavimo vykdant viešuosius pirkimus.

– Pone Gailiau, ar normalu, kad įmonės, statančios policijos pastatus, vadovas yra tas pats asmuo, vykdantis techninę privataus pono J. Bernatonio namo priežiūrą? Dabar įmonė, kuri jam statė namą, laimi konkursus, kurie yra teisingumo ministro atsakomybėje?

(V. Gailius) Kompetentingus atsakymus turi pateikti atsakingos institucijos, tačiau yra ir etikos dalykai. Greičiausiai rinkoje buvo ir kitų tokias pat paslaugas teikiančių įmonių. Jeigu būtų pasirinkta kita įmonė, šiandien nereikėtų teisintis.

(J. Bernatonis) Sutinku su ponu Gailiumi, kad vertinti turi kompetentingos institucijos, o ne politikai ir ne žiniasklaida.

– Pone Bernatoni, kiek jums kainavo namo statyba ir įrengimas?

(J. Bernatonis) Prieš 10 metų buvo kitos kainos. Kainavo per 400 tūkstančių litų. Esu pasirengęs ir kompetentingoms institucijoms, ir ponui V. Gailiui parodyti sutartį, pagal kurią namas buvo pastatytas.

– Įsigijote ir sklypą?

(J. Bernatonis) Taip. Skelbimą radau laikraštyje, sklypas man labai patiko. Paaiškėjo, kad prie to sklypo dar yra 3 arai valstybinės žemės, aš juos taip pat nupirkau. Visa tai man kainavo apie 300 tūkstančių litų.

– Sklypas ir namas jums kainavo viso labo apie 700 tūkstančius litų. Ėmėte kreditą?

(J. Bernatonis) Ėmiau 100 tūkstančių litų kreditą sklypui. Dar 100 tūkstančių buvau susitaupęs ir tai deklaravęs.

– Kreditą grąžinote pakankamai greitai?

(J. Bernatonis) Tiksliai nepasakysiu, kada jį grąžinau. O turėtą prestižinį butą pardaviau už daugiau nei 600 tūkstančių litų. Šiuos pinigus investavau į mano statybą.

– Ministre, bet kodėl jums šovė į galvą mintis samdytis tą pačią įmonę, kuri stato pastatus jūsų kontroliuojamoje vidaus reikalų sistemoje?

(J. Bernatonis) Tikėti tuo, kad aš dariau įtaką Policijos departamentui darant viešuosius pirkimus, gali tik tuometės situacijos nežinantys žmonės.

– Kokia buvo situacija?

(J. Bernatonis) Dėl santykių su generaliniu komisaru Vytautu Grigaravičiumi aš atsistatydinau.

– Be visa ko yra politiko etika ir moralė. Ar jums atrodo normalu, kad dabar viešuosius konkursus teisingumo sistemoje – tai yra Kalėjimų departamente – laimi jums namą pastatęs asmuo?

(J. Bernatonis) Namą statė statybininkai, o ne šis asmuo.

– Bet jis yra bendrovių savininkas?

(J. Bernatonis) Nežinau, ar savininkas, ar akcininkas. Jau ir anksčiau jis yra laimėjęs konkursus.

– Jūs neatsakėte į klausimą apie politiko etiką ir moralę.

(J. Bernatonis) Kalbant apie etiką ir moralę, reikia visus statybininkus įspėti: nestatykite namų politikams ir būsite laimingi. Antraip, artėjant rinkimams ar esant politiniam užsakymui, susidursite su kritika, teks aiškintis.

– Klausimų dar liko, greičiausiai į juos galima bus atsakyti pasižiūrėjus Registrų centro dokumentus, susijusius su jūsų namo pridavimu valstybės institucijoms. Tuomet paaiškėtų, ar dokumentuose yra nurodyta bendrovė „Garantas“.

(J. Bernatonis) Taip, statybos leidime buvo nurodyta, kas statys, taip pat – ir namo pridavimo dokumentuose. Kilus ažiotažui, iš Registrų centro, kuris pavaldus Teisingumo ministerijai, man buvo nepatogu prašyti dokumentų.