Baigus posto statybas, Kauno miesto savivaldybė šių metų kovą pritarė, kad statiniai kariuomenei pagal panaudos sutartį perduodami trejiems metams arba iki tol, kol objektas bus perduotas valstybės nuosavybėn.

Šis projektas yra puikus Lietuvos kariuomenės ir savivaldybės bendradarbiavimo pavyzdys. Iškėlus paieškos ir gelbėjimo postą iš teritorijos Fredoje, Kaunas turi galimybę vykdyti miesto plėtrą, o kariuomenė turi naują modernią bazę, iš kurios karinės oro pajėgos galės efektyviau vykdyti kariuomenės užduotis, operatyviau reaguoti į krizes, gelbstint žmonių gyvybes“, – sako krašto apsaugos ministras Juozas Olekas.

Kaip BNS tuomet sakė savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Petrauskas, taip nuspręsta pasielgti, kad kariuomenė kuo anksčiau galėtų pradėti naudotis naujuoju postu, o savivaldybei nereikėtų mokėti už jo išlaikymą.

Pasak Karinių oro pajėgų vado pulkininko Audroniaus Navicko, į naująją vietą persikėlęs postas turės modernesnę infrastruktūrą, tačiau jo funkcijos nesikeis.

„Iš esmės tai yra tiktai infrastruktūra, pagerinanti mūsų budėjimo sąlygas. Daugiau niekas ir nesikeis – kaip mes budėjome vienoje Veiverių gatvės pusėje, taip mes budėsime kitoje Veiverių gatvės pusėje, tik tiek, kad pačios sąlygos įgulai ir sraigtasparnio laikymui bus šiuolaikinės, atitinkančios keliamus reikalavimus“, – BNS sakė A.Navickas.

Aerodrome įrengtas Karinių oro pajėgų Paieškos gelbėjimo postas buvo pradėtas statyti 2014 metų pabaigoje, projekto vertė siekia 13 mln. litų (3,7 mln. eurų).

Kaune įkurtas Paieškos ir gelbėjimo tarnybos postas aptarnauja centrinę, rytinę ir pietinę Lietuvos dalį. Civilių žmonių gelbėjimo misijas vykdantis karinis sraigtasparnis, gavęs avarinio iškvietimo signalą, skuba į gelbėjimo operacijas, dingusių žmonių paiešką, transportuoja ligonių ir donorų organus, gesina gaisrus.

Iš Antrojo paieškos ir gelbėjimo posto Aukštojoje Fredoje, Krašto apsaugos ministerijos duomenimis, nuo 1994 metų Karinių oro pajėgų kariai atliko 67 žvalgybinius skrydžius dingusių žmonių ir teršalų dėmių paieškai, 57 organų, skirtų transplantacijai, pervežimus, 11 kartų dalyvavo gesinant gaisrus, 25 kartus transportavo ligonius ir išgelbėjo 349 asmenis.