"Jokių komentarų šia tema. Dirbame, ir tiek", - antradienį "Vakarų ekspresui" sakė bendrovės "Limarko laivininkystės kompanija" vadovas Vytautas Lygnugaris.

Dėl informacijos jautrumo ir konfidencialumo nuo bet kokių komentarų susilaiko ir Užsienio reikalų ministerijos atstovai.

Bendrovei "Limarko laivininkystės kompanija" priklausantis ir su Lietuvos vėliava plaukiojantis motorlaivis užpultas gegužės 16-osios naktį. Piratai įkaitu pasiėmė laivo kapitoną D. Baškirovą.

Nepraėjus nė savaitei po pagrobimo bendrovė "Limarko laivininkystės kompanija" pranešė, kad jiems pavyko susisiekti su kapitonu, kuris patikino jog yra sveikas ir gyvas.

Ar po to dar nors kartą buvo susisiekta su D. Baškirovu, dabar nekomentuojama.

Žinoma, kad tą pačią naktį prie Kamerūno krantų buvo užpultas ir kitas laivas "North Spirit" su rusų ir ukrainiečių įgula. Užpuolikai pagrobė du šio laivo įgulos narius, Rusijos piliečius.

Rusų spauda, remdamasi Kamerūno leidiniu "Le Jour", pranešė, kad Nigerijos maištininkai už pagrobtą Lietuvos kapitoną ir du Rusijos jūrininkus reikalauja 1,5 mln. dolerių išpirkos.

Su grobikais, kurių, anot Kamerūno leidinio, vis daugėja, derasi Rusijos, Lietuvos ir Nigerijos atstovai. Pasak Kamerūno leidinio, derybos praktiškai pateko į aklavietę.

Pranešama, kad Rusijos laivo kapitonas Borisas Tersincevas, vyriausiasis laivo mechanikas Igoris Šumikas ir Lietuvos laivo "Argo" kapitonas Dmitrijus Baškirovas laikomi drauge Nigerijoje. Pasak vieno iš įkaitų B. Tersincevo, juos laiko brūzgynuose sunkiomis sąlygomis.

Lietuvos pareigūnai anksčiau yra sakę su partneriais darantys viską, kad Vakarų Afrikos pakrantėje pagrobtas Lietuvos laivo kapitonas grįžtų į tėvynę. Lietuvoje sudaryta tarpžinybinė grupė įkaitui išvaduoti. Jai vadovauja užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis.

Kai praėjusią vasarą, rugpjūčio 3 d., ginkluoti piratai įkaitais buvo paėmę penkis tos pačios kompanijos motorlaivio "Saturnas" įgulos narius, tuomet vyrai buvo išlaisvinti per 11 dienų. primenama "Vakarų ekspreso" tinklalapyje ve.lt. Nors ir tuomet už jų išpirką buvo prašoma didelės pinigų sumos, "Limarko" vadovas tuomet tikino, jog bendrovė jokios išpirkos nemokėjusi.