Ji taip pat patvirtino savo pasakojimą, kad grynuosius pinigus iš partijos būstinės veždavo į įmonės „Kartonas" patalpas ir apskaitydavo. Iš pradžių figūravo mažesnės sumos, didesnės atsirado prieš Europos Parlamento rinkimus. Ji tvirtino, kad iš būstinės būdavo atvežama iki 300-400 tūkst. litų grynaisiais.

Nijolė Steponavičiūtė
„Esu vežusi grynus 300-350 tūkst. litų“, - sakė N.Steponavičiūtė.

Ji taip pat patvirtino, kad kodas dokumentuose V.U. reiškia Viktoras Uspaskichas. Tuo metu politikas toliau tikino, kad N.Steponavičiūtės nepažįsta, ji esą specialiųjų tarnybų užverbuota agentė Darbo partijai sužlugdyti. Liudytoja aiškina, kad lankėsi pas V.Uspaskichą Seime.

„Iš esmės visi parodymai su pirmos instancijos sutampa. (...) Tie klausimai kilo iš gynėjų apeliacinių skundų. Dauguma neoficialios apskaitos dokumentų yra surašyti būtent jos (...). Nemanau, kad šioje byloje esantys liudytojai gali būti tarnybų agentai“, - šypsodamasis žurnalistams sakė prokuroras Saulius Verseckas.

Tuo metu V.Uspaskicho advokatas Vytautas Sviderskis teismo prašo skirti rašysenos ekspertizę kasos išlaidų orderiui, kuriame įrašytas 1 mln. litų. Šį prašymą jis buvo pateikęs ir Vilniaus apygardos teismui. Ar jis bus tenkinamas, paaiškės kitame posėdyje.

Teisėja Violeta Ražinskaitė sakė, kad Apeliacinis teismas bylos nuo pradžių nenagrinėja. Iš pradžių teismą sudomino byloje esantis kasos išlaidų orderis labai dideliai sumai - vienam milijonui litų.

„Orderį nuo pradžios iki galo surašiau aš. Kodėl nuliai skiriasi, trys paskutiniai - išrašymo aplinkybių neprisimenu. Aš matau tikrai, kad čia mano raštas. Tas milijonas tikrai buvo“, - patvirtino liudytoja.

N.Steponavičiūtė sakė, kad rašysena gali skirtis dėl skirtingų šratinuko naudojimo, rašymo aplinkybių - sėdėdama ar stovėdama rašė.

Valstybės saugomos N.Steponavičiūtės apklausa 2012 metais jau vyko Vilniaus apygardos teisme, dabar pagrindinės bylos liudytojos pasakojimo apie partijoje galbūt egzistavusią „juodąją buhalteriją“ išklausė ir Lietuvos apeliacinis teismas. Posėdžio metu N.Steponavičiūtė prieidavo prie teisėjų, vartė byloje esančius buhalterinius dokumentus ir atsakinėjo į proceso dalyvių klausimus.

Moteris yra pasakojusi, kad iš partijos „juodosios buhalterijos" lėšų finansuoti renginiai, koncertai, mokėtas darbo užmokestis partijos nariams, skirtos išmokos maždaug 60-čiai partijos skyrių.

Tuo metu V.Uspaskichas šaipėsi iš N.Steponavičiūtės sakydamas, kad byloje minimoms sumoms, kuros gali sverti pusę tonos, vežioti reikėtų sunkvežimio.

N.Steponavičiūtė yra sutikusi bendradarbiauti su teisėsauga, ji padėjo atskleisti galimus nusikaltimus, todėl nuo baudžiamosios atsakomybės atleista. Moterį į salę atlydėjo trys kaukėti policijos pareigūnai, N.Steponavičiūtės galvą dengė skraistė, moteris buvo užsidėjusi tamsius akinius. Pareigūnai akylai stebėjo salėje susirinkusius asmenis - vienam žiūrovui pabandžius fotografuoti posėdžio metu, kaukėtas apsaugininkas netrukus priėjo prie jo ir išsivedė iš salės.

Kitas Apeliacinio teismo posėdis vyks balandžio 16 dieną, jame bus apklausiami išvadas byloje pateikę specialistai.

Pernai liepą Vilniaus apygardos teismas Darbo partijos įkūrėją Viktorą Uspaskichą pripažino kaltu dėl sukčiavimo ir apgaulingo buhalterinės apskaitos tvarkymo bei skyrė jam ketverių metų laisvės atėmimo bausmę.

Parlamentarė Vitalija Vonžutaitė, teismo įvardyta V.Uspaskicho dešiniąja ranka, už grotų turėtų praleisti trejus metus.

Buvusiai partijos finansininkei Marinai Liutkevičienei Vilniaus apygardos teismas skyrė vienus metus nelaisvės, o parlamentarui Vytautui Gapšiui - 35 tūkst. litų baudą.

Vilniaus apygardos teismas nutraukė bylą Darbo partijos atžvilgiu, paskelbęs, kad ji kaip juridinis asmuo baigėsi įvykdžius reorganizaciją.

Prokurorai, Darbo partijos atstovai, nuteistieji ir jų advokatai Vilniaus apygardos teismo nuosprendį apskundė Lietuvos apeliaciniam teismui. Po šio teismo verdikto nuosprendžiai įsiteisėja.