Nors Klaipėdos miesto savivaldybė šiai šeimai suteikė socialinį bustą, planus į jį persikelti riboja ištekliai – trūksta net būtiniausių baldų, buitinės technikos, tad kol kas jie priversti glaustis vos 20-ies kvadratinių metrų dydžio vieno kambario bute.

„Jei kas gali, labai prašau padėti“, – kukliai prabyla Nataša.

Tapo mama 7-iems vaikams

Pagalbos viešai ji prašo pirmą kartą – moteris ilgą laiką dirbo, šiuo metu pagrindinis šeimos maitintojas yra jos vyras. Nors gyvena kukliai, verstis jiems pavyksta be skolų.

„Turėjau vyrą, buvau susituokusi, bet išsiskyrėme, o galiausiai jis mirė. Turime tris vaikus, bet dar vieną praradau – skaudi tai istorija, vos pusmečio sūnus mirė nuo rotavirusinės infekcijos. Išsinuomojau butą, gyvenome su vaikais, kai susipažinau su dabartiniu vyru internete. Neskubėdami, po truputį, bet pradėjome bendrauti. Dabartinis mano vyras su sugyventine taip pat turėjo tris vaikus, bet ji žuvo. Jauniausias mūsų vaikas – bendras“, – šeimos istoriją ėmė pasakoti Nataša.

Praradęs mylimą moterį jos dabartinis vyras nusprendė išvykti į užsienį, tačiau širdgėla padarė savo – jis grįžo Lietuvą ir susigrąžino teisę auginti vaikus. Kurį laiką jie augo vaikų namuose.

„Jis lankė paskaitas, turėjo baigti kursą, susitvarkė ir teismas pripažino, kad gali vaikais pasirūpinti. Dabar jie auga su mumis. Padedu auginti, nesiskundžiu, man viskas puiku“, – šyptelėjo moteris.

Glaudžiasi vieno kambario bute

Paklausta, ar tai, kad teks rūpintis tokia gausia šeima, neišgąsdino, Nataša tik gūžtelėjo pečiais.

„Nebuvo tokių minčių. Kiti dažnai sako: „Kiek tu turi tos kantrybės?“. Na, sakau: „Turiu, reikia stengtis, kad turėčiau“. Pati aš negeriu, nevartoju alkoholio – puikiai suprantu, kad reikia vaikus auginti“, – nurodė pašnekovė.

Šiuo metu jų šeima glaudžiasi vieno kambario bute. Šis priklauso Natašos vyrui.

„Niekas netiki, kad tokiame mažame kambarėlyje galime sutilpti, bet štai sutelpame. Visada sakau: „Atvažiuokite ir pamatysime“. Aišku, tvarką reikia labai prižiūrėti, bet prižiūriu, man gerai.

Pusryčius valgome po 3, nes prie stalo virtuvėje daugiau netelpa, mažai vietos. Turime dvi dviejų aukštų lovas – kareiviai vieną padovanojo, kitą pirkome. Guli po du, mergaitės atskirai. Mes miegame atskirtoje kambario dalyje kartu su mažiuku“, – apie kasdienybę pasakojo Nataša.

Verčiasi sunkiai, bet be skolų

Vyriausiems šeimos vaikams – 16 ir 14 metų, mažiausiam – vos 1 m. ir 2 mėn.

„Būna visko – ir pykstasi. Aišku, labai laukia, kol persikelsim, bet dar neturime tiek, kad galėtume naujame bute gyventi“, – nurodė ji.

Savarankiškai šeimai verstis sunku, mat kol kas dirba tik vyras. Jis – „Mano būsto“ šaltkalvis, šilumininkas.

„Įsisukom, skolose neliekam. Vaikai gauna išmokas našlaičiams, mano dukrai diagnozuotas raidos sutrikimas, vyro berniukui taip pat nustatytas neįgalumas. Aišku, sumos nedidelės, bet pavyksta susitvarkyti. Stengiuosi, kad neturėtume jokių skolų, nesu turėjusi ir neįsivaizduoju, ką reiškia skolų turėti“, – sakė pašnekovė.

Pati Nataša prieš susilaukdama sūnaus lankė virėjų kursus.

„Kai paaugs, tikrai į darželį registruosime, o, kai pradės eiti, imsiu dirbti. Sakiau ir vyrui, kad norėsiu dirbti. Aišku, sunku bus, bet puikiai tai suprantu“, – tikino moteris.

Pradžiugino prieš pat Kūčias: apsidžiaugiau labai

Pagalbos šiai šeimai prašymas šiuo metu sklinda ir socialiniuose tinkluose. Viešumo pripažino siekusi pati Nataša – kai šeimai buvo suteiktas socialinis būstas, ji suprato, kad pati nesugebės pasirūpinti jo įrengimu.

„Mums su vyru pasakė, kad reikia susituokti, kad gautume būstą ne eilės tvarka, kaip daugiavaikė šeima. Kai susituokėme, būstą prieš pat Kūčias ir paskyrė. Labai apsidžiaugiau“, – kone kalėdiniu stebuklu džiaugėsi pašnekovė.

Butas, anot jos, tvarkingas, sąlygos ten – puikios, tik trūksta būtiniausių baldų, technikos.

„Kai paskelbėme ieškantys pagalbos, žmonės noriai padėjo, skambino, tikrai reaguoja. Buvau pasakiusi, ko man reikia – vaikams lovų, spintų, virtuvės komplekto... Kadangi daug šeimoje mūsų, kraustomės iš vieno kambario buto, visko trūksta. Sulaukiau net tokios pagalbos, kad pasiūlė bilietus vaikams vasarą į pramogų parką padovanoti – apsidžiaugiau labai, žinokite“, – neslėpė Nataša.

Gelbsti socialinė darbuotoja

Šiuo metu labiausiai, tikino ji, jiems trūksta poros televizorių, kuriuos būtų galima kabinti ant sienų – šeimoje auga mažylis, kuris itin domisi panašiais įrenginiais, tad tėvai nori jį apsaugoti.

„Būtų labai puiku, jei kas paremtų ir drabužiais – ypač vyriausią sūnų sunku aprengti, batų jau reikia suaugusiems, kainuoja nepigiai, o bet ko neapvilksi...“, – guodėsi Nataša.

Šiuo metu šeimai gelbsti ir socialinė darbuotoja.

„Kai dar negyvenau su vyru, turėjau 4 vaikus, neteko bendrauti nei su socialine darbuotoja, nei su vaikų teisių specialistais, bet, kai persikėliau, kreipėsi. Nuo jo tai priklausė – nusprendžiau su juo gyventi, „priprašė“ ir mane“, – pasakojo ji.

Nepiktnaudžiauja alkoholiu, neužfiksuoti atvejai dėl smurto

DELFI žiniomis, į soc. rizikos šeimų sąrašą dėl socialinių įgūdžių trūkumo buvo įtraukta Natašos vyro šeima, tad, jiems ėmus gyventi kartu, tarnybų akiratyje atsidūrė ir ji su vaikais.

Tikinama, kad šeimoje alkoholiu nepiktnaudžiaujama, neužfiksuoti ir atvejai dėl smurto.

„Mama labai kovoja, stengiasi dėl vaikų ir, kiek moka, sugeba, juos prižiūri“, – sakė šeimai artimi šaltiniai.

Šeimai persikėlus, vieno kambario butą jie planuoja išnuomoti.

Norintys padėti šeimai, gali kreiptis el. paštu ruta.pukene@delfi.lt.