Anot nevyriausybininkų, Lietuvoje seksualinių mažumų teisės užtikrinamos šiek tiek geriau nei daugumoje posovietinių šalių, bet diskriminacija išlieka gerokai didesnė nei Vakarų Europoje.

Tarptautinės LGBTI (lesbiečių, gėjų, biseksualių, transseksualių ir interseksualių asmenų) teisių organizacijos „ILGA-Europe“ paskelbtoje apžvalgoje įvertinta LGBTI asmenų teisinė padėtis. Sudarant tyrimą, atsižvelgta į įstatymus, apibrėžiančius teisių lygybę ir nediskriminavimą, santuokos ir partnerystės teises, neapykantos kalbą, teisinį lyties keitimo pripažinimą, susirinkimų, bendruomenių ir saviraiškos laisvę bei galimybę asmenims, persekiojamiems dėl jų seksualinės orientacijos ar lytinio identiteto, kreiptis prieglobsčio.

Lietuva tyrime įvertinta geriau nei kaimyninės Rusija (48-a vieta) ir Baltarusija (43), taip pat nežymiai aplenkė Lenkiją (37-a vieta) ir Latviją (38), bet atsiliko nuo Estijos (22).

Vertindami praėjusių metų situaciją, tyrimo autoriai atkreipė dėmesį, kad palankias nuomones seksualinių mažumų teisėms išsakė Vilniaus meras Remigijus Šimašius ir prezidentė Dalia Grybauskaitė.

„LGBTI palankūs renginiai Lietuvoje tapo matomi 2015 metais, kai Vilniaus išrinktasis meras išreiškė paramą gėjų paradams sostinėje, o miestas pateikė sėkmingą paraišką dėl 2016 metų Baltijos šalių gėjų parado „Baltic Pride“. Prezidentė reagavo į gerai žinomo atlikėjo homofobinius komentarus, vienam vyrui buvo skirta bauda už šališkumo motyvuotą neapykantos nusikaltimą“, – teigiama ataskaitoje.

Nevyriausybininkai taip pat pabrėžė, kad visuomenės nusistatymas homoseksualų atžvilgiu išlieka nepalankus.

„Apklausos rodė, kad tik mažumai visos visuomenės yra priimtina idėja apie kolegas homoseksualus, biseksualus ir transseksualus. Bendrai nedidelė išlieka ir parama tos pačios lyties asmenų civilinėms sąjungoms bei santuokoms. Įstatymų leidybos darbotvarkėje staiga ir nepageidaujamai vėl atsirado prieštaringai vertinamas įstatymo projektas „prieš propagandą“, visus metus tęsėsi politinės diskusijos dėl civilinės partnerystės ir skirtingų lyčių, ir tos pačios lyties asmenų poroms“, – teigiama dokumente.