Šiaulietė Jurgita, trijų vaikų mama sako, kad atidirbti už pašalpą neatsisako. Tačiau sąlygos padirbėti visuomenei naudingą darbą moterį šokiravo.

Visų pirma tai, kad viso miesto socialiai remtinus, kurie turi pasidarbuoti, registruoja vienintelė darbuotoja: „Kai kurie žmonės skundžiasi, kad per tas penkias dienas, kiek nurodyta, gali net nepatekti registruotis. Ką tada daryti tokiu atveju? Žodžio prie lapo neprisegsi, kai pasakė, galit ateiti vėliau.“

Vienintelė šio darbo organizatorė sako, kad per dieną surasti darbą maždaug keturiasdešimčiai žmonių tikrai neįmanoma. Šiaulių Švietimo centro visuomenei naudingos veiklos organizatorė Skirmutė Murauskienė tik rankomis skėsčioja: „Žmonės net yra perspėjami prieš dvi tris valandas, kad nebesėdėtų eilėje. Jau matau po pietų susirenka 20 žmonių, o aš galiu priimti iki darbo pabaigos tik 10. Bet aš nieko negaliu pakeisti.“

Kita bėda ta, kad registruotis dėl nemokamo darbo važinėjantys socialiai remtini žmonės priversti išlaidauti - per dieną maždaug po 4 litus. Tiek  apytiksliai kainuoja kelionė į registracijos centrą ir atgal. Prie vienintelio socialiai remtinus šiauliečius aptarnaujančio kabineto eilės netrumpėja, mat visuomenei naudingo darbo ieškoti atsiunčiami ir neįgalūs asmenys, darbuotoja sako, kad buvo atsiųstas net neregys. Jiems darbo nėra, bet jie privalo registruotis, taigi sėda į bendrą ir taip netrumpą eilę.

Už pašalpas Šiauliuose atidirbti siunčiama apie pusę tūkstančio žmonių. Kad daliai jų per kelias ar keliolika dienų darbo nebus - jau aišku.

Visuomenei naudingą darbą skirstanti darbuotoja sako, kad žmonės reikalauja darbo prie namų, kad norint veltui padirbėti netektų išlaidauti kelionei. Visiems darbą prie jų gyvenamos vietos rasti itin sudėtinga.

Sociacialiai remtinas šiaulietis, laiku neprisiregistravęs ir neatidirbęs visuomenei naudingų darbų, kuriam laikui praranda pašalpą, kompensacijas už šildymą ir vandenį.

Eilėje registruotis stovintys žmonės svarsto, kad tai paskatins emigraciją, mat paskutinį pragyvenimo šaltinį rizikuojantys prarasti žmonės ieškos galimybių išvykti.

Pastaraisiais metais Šiauliuose gyventojų sumažėjo maždaug ketvirtadaliu - iki 107 tūkstančių.

Šaltinis
Šiaulių apskrities televizija
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (374)