Vis dėlto G.Babravičius tikina, kad padėkos parašų akcija pateisino jo lūkesčius. Nors nesklandumų buvo daug, organizatorius teigia, kad atsiradus galimybei ją mielai pakartotų.

Pasiuntiniu nepasijuto

„Su akcija susiję skandalai ne visai tikri. Mano, kaip organizatoriaus, lūkesčius, ji visai pateisino ir, jei būtų galimybė rinktis, tikrai pakartočiau. Šventė islandams pavyko, o jei lietuviams neįtiko, tai yra mūsų problema“, – įvertino G.Babravičius.

Jo teigimu, skandalas dėl A.Zuoko pasirodymo svarbiausiu akcijos metu tėra lietuviškos intrigos.

„Su niekuo jokia forma nebuvo reglamentuota, kad parašus perduosiu aš. Lygiai taip pat juos Islandijos prezidentui galėjo įteikti Vidmantas Urbonas, Jurgis Kairys, Andrius Mamontovas ar dar bet kuris akcijos dalyvis. Tačiau Vilniaus meras Artūras Zuokas buvo islandų labai iškilmingai priimtas ir sprendimą, kad jis įteiks simbolinius parašus, priėmė pats Islandijos prezidentas“, – „Sekundei“ aiškino lietuviams nuostabą sukėlusią situaciją G.Babravičius.

"Nors šalies vadovo Valdo Adamkaus jis ir buvo įpareigotas jam atstovauti Islandijoje, tačiau akcijos organizatorius tikino nesijaučiąs buvęs prezidento pasiuntiniu. „Jokiu būdu taip neprisistačiau islandams, nes neturėjau prezidento tokio įgaliojimo. Būčiau apsišaukėlis“, – teigė G.Babravičius, islandams prisistatydavęs kaip akcijos organizatorius.

Nepaklausė – neatsakė

Ant savo pečių prisiėmęs rūpesčius dėl akcijos organizavimo nuvykus į Islandiją, G.Babravičius vieną po kito sekusius nesklandumus įvardija tik kaip buitines detales. „Kai svečioje šalyje reikia organizuoti šešis renginius: J.Kairio skrydį, „LT United“ koncertą, „Trimito“ pasirodymą, iškilmingą parašų įteikimo ceremoniją bei kitus dalykus, mažų organizacinių nesusipratimų neišvengiama“, – įsitikinęs G.Babravičius.

Tam prieštaraujantiesiems akcijos organizatorius siūlo pabandyti surengti bent klasės susitikimą.

G.Babravičiui tokia pat maža detale atrodo ir tai, kad V.Urbonui ir jo komandai iš Reikjaviko oro uosto į Islandijos prezidentūrą teko važiuoti taksi ir autobusais už savus pinigus. „Per tą sąmyšį jų niekas ir neatvažiavo pasitikti. Tai tik buitinė detalė, kokių buvo ir iki Reikjaviko, ir pačiame Reikjavike“, – pabrėžė G.Babravičius.

Tai, kad knygą su simboliniais lietuvių padėkos parašais atvežusi V.Urbono komanda, tarp jų – ir triatlonininką lydėjęs fotografas Andrius Repšys, nebuvo įleisti į Prezidentūrą, akcijos organizatoriui taip pat atrodo tik nedidelis nesusipratimas, dėl kurio neva kaltas pats V.Urbonas.

„Iš pradžių islandai prašė patikslinti sąrašą, ką akredituoti. Tačiau paskui pasakė, kad parašų teikimo ceremonijoje gali dalyvauti kas nori. Kadangi V.Urbonas tokios informacijos neturėjo, jis ir nepasitikslino“, – aiškino G.Babravičius.

Pasiteiravus, kodėl jis apie tai nepranešęs V.Urbonui, kai šiam telefonu siūlė iš oro uosto važiuoti taksi, akcijos organizatorius pasiteisino rūpesčių gausa. „Manęs nepaklausė, aš ir nepasakiau. Ar kas nors įsivaizduoja, kiek rūpesčių, kai reikia suorganizuoti šimto dalyvių nakvynę, transportą?“ – stebėjosi G.Babravičius.

Siūlė pasilikti

V.Urbonas, kaip ir dar apie 30 akcijos dalyvių, iš Islandijos turėjo sugrįžti rugpjūčio 29-ąją, tačiau, nors ir turėjo bilietus į tos dienos lėktuvo reisą, Lietuvoje jau buvo savaite anksčiau. V.Urbonas yra teigęs, kad su komanda G.Babravičiaus buvo „gražioje formoje“ išprašytas namo, nors buvo ketinama, jog lietuviai, keliaudami po Islandiją, šalies gyventojams dalins simbolinius padėkos lapelius.

Tačiau pastarasis pateikia kitokią sportininko išvykimo versiją. „Pokalbis su V.Urbonu buvo paprastas. Aš jam siūliau pasilikti ir kartu keliauti po Islandiją, tačiau V.Urbonas nusprendė išvykti anksčiau. Matyt, dėl nuovargio. O sąlygos, kur gyveno lietuviai, buvo gana kuklios“, – sakė G.Babravičius.

Į Islandiją parašus atvežę lietuviai, akcijos rėmėjai bei kiti jos dalyviai buvo apgyvendinti daugiau nei kukliomis sąlygomis: pusiau nebaigtame statyti biure ant patiestų čiužinių, šalia šiukšlių maišų.

Islandijoje iki rugpjūčio 29-osios pasiliko 8 dalyviai – filmo apie šalį, kuri pirmoji pripažino Lietuvą nepriklausomą, kūrėjai. Ir, žinoma, pats organizatorius G.Babravičius. Anot jo, iš nufilmuotos medžiagos ketinama sukurti tris dokumentinius filmus.

„Dabar nufilmuota medžiaga perrašoma į kitas laikmenas. Kai bus baigta, su V.Urbonu pasikeisim į jo turimą medžiagą iš kelionės Lamanšu“, – teigė G.Babravičius. Apie simbolinius padėkos lapelius islandams akcijos organizatorius tikino apskritai nieko nėra girdėjęs.

Premjero pinigų dar prašys

Anot G.Babravičiaus, lietuvių padėkos islandams akcija atsiėjo apie 500 tūkst. litų. „Man ant sprando dabar ir kabo tie įsipareigojimai. Kai kieno politizavimas man pakenkė nebent tuo, kad patyriau potencialų nuostolį“, – teigė organizatorius.

Pasak jo, buvusi Vyriausybė buvo įsipareigojusi padengti dalį akcijos išlaidų, tačiau ar tokią pat sumą pavyks gauti iš naujosios, G.Babravičius nenori spėlioti.

„Prieš išvažiuodamas į Islandiją Vyriausybės buvau prašęs 250 tūkst. litų, tačiau mano prašymas iki šiol dar nėra apsvarstytas. Manęs dar laukia vizitas pas premjerą G.Kirkilą. Nežinau, ar pseudopolitiniai pasisakymai spaudoje apie akciją neturės įtakos skiriant finansavimą“, – išsakė savo nuogąstavimus G.Babravičius.

Islandijoje akcijos ašimi be jokių pastangų tapęs Vilniaus meras Artūras Zuokas prisiminti tų įvykių nebenori. „Meras nėra linkęs akcijos daugiau komentuoti, nes nuo jos jau yra praėjęs laiko ir nenorėtų šios temos aštrinti“, – A.Zuoko poziciją „Seklundei“ pakomentavo Vilniaus savivaldybės Viešųjų ryšių tarnybos vyriausioji specialistė Rūta Diržanauskaitė.

Lamanšą šturmavęs V.Urbonas į akcijos organizatorių politines intrigas nebenori veltis.

„Akcija buvo graži, bet Lietuvoje, kaip ir visada išeina, kažkas panoro prisilipdyti. Puikus buvo greitasis ekspresas į Islandiją, o kas pabandė įšokti į jo vagonus jau ten vietoje, telieka jų pačių reikalu“, – liko santūrus triatlonininkas.