Mažiausiai 14 kartų teistas 1982 metais gimęs J. Vorobjovas paspruko, kai iš Marijampolės kalėjimo buvo pristatytas į ligoninę. Kai pareigūnai suprato, kad medikų globon perduotas nuteistasis pasišalino, nedelsiant buvo pradėta jo paieška, jai vykdyti sutelktos Lietuvos kalėjimų tarnybos Kriminalinės žvalgybos valdybos ir Lietuvos policijos pareigūnų pajėgos.

Už grotų J. Vorobjovas pirmą kartą pateko dar 1999 m. – tai jau buvo antrasis jo teistumas, jis buvo nuteistas dėl plėšimo, jam tada buvo skirta 6 metų laisvės atėmimo bausmė. Ją atlikdamas dar tuomečiame Lukiškių kalėjime J. Vorobjovas su kitu kaliniu nužudė toje pačioje kameroje įkalintą suimtąjį, o nepraėjus mėnesiui – dar vieną kalinį, kuriam tebuvo 16 metų. Ši žmogžudystė buvo įvykdyta nuteistuosius etapuojant traukiniu – žudiko auka turėjo tapti ir dar vienas nepilnametis, bet šiam pavyko išsigelbėti.

Tuo metu J. Vorobjovui dar nebuvo sukakę 18 metų, todėl teismas šaltakraujam žudikui tegalėjo skirti 10 metų laisvės atėmimo bausmę. Tai – griežčiausia sankcija, kurią teismas galėjo skirti nepilnamečiui.

Į laisvę išėjęs J. Vorobjovas ir toliau vykdė nusikaltimus – jis buvo teistas už viešosios tvarkos pažeidimą, narkotinių medžiagų vartojimą, turto suniokojimą, daugybės plėšimų, vagystę, neteisėtą disponavimą ginklu, o prieš trejus metus teismas jį nuteisė jau dėl trečio nužudymo.

Už šį nusikaltimą teismas jam skyrė 13 metų laisvės atėmimo bausmę, pirmuosius 5 metus kalint griežčiausiomis kalėjimo sąlygomis.

Šį nuteistąjį J. Vorobjovas nužudė iš keršto – tądien kalėjimo pareigūnai jo gyvenamojoje kameroje atliko kratą ir jos metu paėmė nelegaliai naudotą mobiliojo ryšio telefoną. Po kratos žudikas išsiaiškino, kas galėjo pareigūnams teikti informaciją – pasikvietęs vieną nuteistąjį privertė šį prisipažinti, jog jis yra vadinamasis „ožys“, teikiantis informaciją. Už tai jam esą buvo atsilyginama cigaretėmis.

Pareigūnų „informatorių“ J. Vorobjovas ėmė daužyti ir spardyti – sužalojimai buvo tokie sunkūs, kad šio gyvybės medikai jau negalėjo išgelbėti, jis visą laiką buvo ištiktas komos, po pusės metų mirė slaugos ligoninėje.

Po šio nužudymo pavojingu recidyvistu pripažintas J. Vorobjovas teisinosi, kad gailisi, jog taip pasielgė, ir tikino, kad nukentėjusysis nebūtų taip sunkiai sužalotas, jeigu... nebūtų jam priešinęsis. Jis taip pat nurodė, kad nužudytasis kalėjo už savo motinos nužudymą, o dėl to, kas įvyko „zonoje“, esą privalo prisiimti atsakomybę ir įkalinimo įstaigos darbuotojai.

„Jie privalo užtikrinti, kad tokių įvykių pataisos namuose nebūtų“, – sakė trijų žmonių žudikas.

Kalėdamas už grotų J. Vorobjovas taip pat buvo susibūręs į kalinių grupuotę – Kybartuose ir Pravieniškėse kalėję nuteistieji vykdė telefoninius sukčiavimus. Už gautus pinigus kalinys buvo prisipirkęs brangios kompiuterinės technikos.

Agresyviu elgesiu pasižymėjęs kalinys taip pat ne kartą veldavosi į konfliktus ne tik su kitais nuteistaisiais, bet ir pareigūnais, taip pat buvo užpuolęs vieną mediką. Pabėgti iš įkalinimo įstaigos jis buvo bandęs ir anksčiau.

J. Vorobjovas buvo įtrauktas į asmenų, kurie yra linkę pabėgti, sąrašą.

Sekmadienį Kalėjimų tarnyba pranešė, kad pavojingas bėglys apie 10.13 val. buvo sulaikytas Marijampolėje, jį sučiupo policijos pareigūnai. J. Vorobjovas yra pristatytas atgal į kalėjimą. Dėl pabėgimo yra pradėtas ikiteisminis tyrimas, taip pat atliekamas tarnybinis patikrinimas dėl pareigūnų veiksmų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)