„Centre šiuo metu yra apie dvidešimt migrantų, kurie turi tikrai rimtų sveikatos sutrikimų. Tai yra ir onkologinės ligos, ir cerebrinis paralyžius, ir epilepsija, ir diabetas, ir depresija, autizmas. Tai šiems žmonėms tikrai reikia daugiau sveikatos paslaugų“, – žurnalistams pirmadienį Rukloje teigė Pabėgėlių priėmimo centro direktorė.

Anot jos, tiek migrantų vaikams, tiek suaugusiems teikiama visa būtina medicininė pagalba, kasdien centre budi gydytojas, taip pat atvažiuoja ir mobili medikų komanda.

Savaitgalį pranešta, kad mirė čia gyvenęs sunkiai sirgęs 2010-ųjų gimimo vaikas. B. Bernotienė patikino, kad vaikui „buvo suteikta visokeriopa pagalba“, juo rūpinosi tėvas, nuolat lankydavosi ir socialinis darbuotojas.

Pasak B. Bernotienės, tėvas į darbuotojus dėl vaiko sveikatos būklės kreipėsi šeštadienį, apie 17 val., jį apžiūrėjęs socialinio darbuotojo padėjėjas nustatė, kad vaiko būklė stabili. Pakartotinai darbuotojui atvykus apie 19 valandą, vaikui buvo pakilusi temperatūra, nedelsiant iškviesta greitoji pagalba, vaikas išvežtas į gydymo įstaigą. Kaip skelbta anksčiau, vaikas buvo paralyžiuotas, sirgo epilepsija ir kitomis ligomis.

Centro vadovė patvirtino, kad dar vienas nevaikštantis, paralyžiuotas vaikas šiuo metu yra perduotas medikams, jo motinai, sergančiai onkologine liga, taip pat siekiama suteikti visą reikiamą pagalbą.

„Jau kelinta savaitė vežame tą moterį konsultacijoms į Kauno klinikas, apmokama konsultacijas patys, ieškome galimybių padėti tai moteriai ir ją gydyti“, – sakė B. Bernotienė.

Centro vadovė taip pat patvirtino, kad savaitgalį pasišalinus 21 migrantui, aštuoni jau yra sugrąžinti arba grąžinami, ji taip pat patikino, kad šiuo metu vyksta apsaugos paslaugų pirkimo procedūros.

Kalbėdama apie šeštadienį kilusius neramumus centre, ji teigė, kad tai buvo „emocinė iškrova“ reaguojant į tai, jog daliai migrantų nepavyko pabėgti iš centro, bet ne į vaiko mirtį.

„Aš tikiuosi, kad ateis tas periodas, kai žmonės galės išeiti už tvorų. Pas mus gyvena daug vaikų, ir gyvena jie uždaroje teritorijoje. Aš labai viliuosi, kad ateis ta diena, kai arba išsispręs jų likimas ir jie bus grąžinti į savo kilmės šalį, arba bus suteiktas prieglobstis ir tie žmonės galės visavertiškai gyventi Lietuvoje“, – sakė B. Bernotienė.

Į Lietuvą šiemet neteisėtai per sieną su Baltarusija atvyko beveik 4,2 migrantų. Rukloje Jonavos rajone apgyvendinami socialiai pažeidžiami migrantai ir jų šeimos. Dabar ten yra apie 300 asmenų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (79)