Kauno mokyklose jau mokosi dvi dešimtys Ukrainos vaikų, dar tiek pat laukiama artimiausiu metu. Pasirūpinta jų nemokamu maitinimu. Įstaigos galėtų priimti kelis tūkstančius moksleivių ir apie 250 darželinukų. Pamokos vyks ukrainiečių, rusų, anglų ar lietuvių kalbomis.

Anot Savivaldybės administracijos atstovės Rasos Markauskaitės, jau pasiruošta suteikti saugią pastogę apie pusantro tūkstančio iš agresoriaus užpultos šalies bėgančių žmonių ir toliau plečiamas galimų vietų skaičius. Taip pat pasirūpinta pagalbos priemonėmis, maitinimu, medikamentais, viešojo transporto lengvatomis, parengti vaikų užimtumo algoritmai, sklandi jų integracija į Kauno mokyklas.

ELTA primena, jog praėjusį savaitgalį, kol vieni geradariai aikštelėje Kauno centre pildė autobusus humanitarine parama Ukrainos miestams, kiti susibūrė į talką Kulautuvoje, Kauno rajone. Čia prieš daugiau nei porą metų Kauno miesto savivaldybei buvo perduotas tuščias buvusios vaikų sanatorijos pastatas, kurį savivaldybė žadėjo panaudoti koronavirusu užsikrėtusių kauniečių izoliacijai. Tačiau iki šiol pastatas, kiek paremontuotas, stovėjo nenaudojamas. O savaitgalį miesto savivaldybė čia organizavo talką, kad paruoštų buvusias gydymo įstaigos patalpas nuo karo Ukrainoje bėgantiems žmonėms.

„Esame nuoširdžiai dėkingi kiekvienam už skirtą laiką ir pagalbą“, – po talkos kalbėjo Kauno miesto savivaldybės Ekstremalių situacijų centro vadovas Paulius Keras. Jo pastebėjimu, „sklandus bei geranoriškas savivaldos veikimas išvien su gyventojais ir ištisomis bendruomenėmis leidžia užtikrinti efektyvią pagalbą. Kauno miestas visus veiksmus koordinuoja su valstybinėmis institucijomis, humanitarinę pagalbą teikiančiomis nevyriausybinėmis organizacijomis – Raudonuoju Kryžiumi, Caritu, „Maisto banku“, „Gelbėkit vaikus“ ir Maltos ordinu“, - teigė P. Keras.

Mieste daugiau kaip dvi dešimtys socialinių darbuotojų tiesiogiai kontaktuoja su Kaune apsistojusiais karo pabėgėliais, – aiškinasi jų individualius poreikius, nukreipia pas psichologus, švietimo, užimtumo, migracijos ar kitus specialistus. Prireikus, bendradarbiaujama su nevyriausybinėmis organizacijomis dėl karo pabėgėliams trūkstamų daiktų ar paslaugų.

„Sistemingai planuojama pagalba Ukrainai ir nuo karo bėgantiems šios šalies žmonėms. Tie žmonės nuvargę, praleidę kelias bemieges paras kelyje. Mūsų pareiga – suteikti saugų ir kuo patogesnį prieglobstį, visapusiškai jais pasirūpinti – nuo migracijos dokumentų sutvarkymo, įdarbinimo, medicininės, socialinės ir psichologinės pagalbos iki kokybiško vaikų ugdymo mokyklose. Tikimės artimesnio bendradarbiavimo su institucijomis nacionaliniu lygiu, kad ukrainiečiai būtų nukreipiami į Kauną, o mūsų miestas pasirūpins, kad jie čia nesijaustų tik laikini svečiai“, – sako Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

Anot R. Markauskaitės, 500 tūkst. eurų iš Kauno miesto biudžeto jau paskirta kokybiškam ukrainiečių apgyvendinimui, medikamentams, maitinimui, kitiems būtiniems poreikiams. Pavieniai kauniečiai ir iniciatyvūs verslai į specialiąją sąskaitą pervedė dar beveik 15 tūkst. eurų. Kaune ukrainiečiams užtikrintos nemokamos kelionės miesto viešuoju transportu.

Lietuvoje įsteigti Karo pabėgėlių registracijos ir paskirstymo punktai šiuo metu veikia Alytuje, Marijampolėje, tokį centrą jau įsikūrė ir Vilnius, netrukus tai padarys Klaipėda. Į šiuos centrus pirmiausia turi kreiptis į Lietuvą atvykę Ukrainos piliečiai, neturintys gyvenamosios vietos. Per tris paras jiems suteikiami reikiami dokumentai gyvenimui Lietuvoje ir kita būtinoji pagalba.

Centrų tinklą numatoma plėsti, – vienas iš punktų artimiausiu metu bus įsteigtas Kauno mieste. Prireikus, Kaunas dabar pasiruošęs siųsti autobusus į registracijos centrus ar parsivežti asmenis iš Lenkijos bei Lietuvos pasienio, - pabrėžiama miesto savivaldybės pranešime.

Kauno mieste ukrainiečių apgyvendinimo procesus pavesta koordinuoti Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biurui (tel. +370 661 69345). Kauniečiai, savarankiškai atvežę pabėgėlius, dėl apgyvendinimo ir kitos pagalbos šiuo metu turėtų kreiptis būtent į šį laikiną registracijos centrą.

Gyventojai, norintys padėti į Lietuvą atvykstantiems karo pabėgėliams apgyvendinimo ar pavėžėjimo paslaugomis, prašomi užpildyti anketą tinklalapyje stipruskartu.lt

Kaip ELTA skelbė, Užimtumo tarnyba šį antradienį pranešė sulaukusi pranešimų iš 400 Lietuvos įmonių, pasirengusių įdarbinti pabėgėlius iš Ukrainos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją