Moteris rodo gautą žinutę, kuo baigėsi tyrimas dėl jos sumušto sūnaus – byla nutraukta, nes nustatytas užpuolikas dėl amžiaus (penkiolikmetis) dar negali atsakyti už tokį smurtinį nusikaltimą.

Tas pats paauglys trečiadienį buvo suimtas dešimčiai dienų. Tačiau moteris atvira: ramiau dėl to nepasidarė.

„Jie puola ne tik vaikus, yra nevaldomi. Necenzūrinių žodžių krūvos: užmušiu, papjausiu. Muša ne tik rankomis, kumščiais, spardo kojomis, bet ir metaliniais strypais. Man žadėjo sudeginti mano namus, mane ne tik sudeginti, bet ir užmušti. Kitų tėvų vaiką gaudė gal dvidešimt paauglių, berniukas spėjo pabėgti, buvo su dviračiu. Pirmadienį jau vieną tėvelį prie namų saugojo apie penkiolikos paauglių būrys, kaip sako teisėsauga – galimai, norėjo tėvelį įbauginti. Padėtis tikrai yra nevaldoma“, – atvirauja moteris.

Siaubo apimti vienos Klaipėdos mokyklos mokiniai, jei tik yra galimybė, mokosi net nebe mokykloje, o išvyksta su pedagogais į ekskursijas, ar kitas mokymui tinkamas vietas. Moteris neslepia abejonės, kad jei ne viešumas, klausimas, kiek dar ilgai būtų vaikai ir jų tėvai kentėję nuo tokių išpuolių. O ir dabar, sulaikius vieną tos gaujos narių, kuris, kaip moteris spėja, galėjo būti jų vadeiva, kiti nelinkę pasiduoti – grasina, persekioja, kitaip baugina.

Pagal įstatymus, penkiolikos metų įtariamasis, kuris šiuo metu sulaikytas, dar neatsako už smurtinius nusikaltimus. Paauglio mama sako, kad tai tragedija, nes berniukas nepaiso nieko.

„Tragiška, kol jam sueis šešiolika, jis ką nors užmuš, mes dabar jau suaugę žmonės jo bijome. Tai laukiam šešiolikos, kol jis ką nors užmuš? Čia labai greitai. Dabar jis gali daryti ką nori, o mes nieko, nes savo vaikų negalime ginti. Mano vaiką sumušė prie mokyklos, kai jis per pertrauką išėjo į lauką“, – pasakoja moteris.

Toje pačioje mokykloje besimokančio kito berniuko tėvas sako, kad jo sūnų smaugė, reikalavo pinigų, laimei, berniukui pavyko ištrūkti iš užpuolikų gniaužtų ir pasprukti. Tačiau vaikas tiek įbaimintas, kad dabar būtina medikų pagalba.

„Tas pats (sulaikytasis, – DELFI past.) paauglys smaugė mano sūnų, sakė: „atiduok pinigus“. Mano vaikui pavyko pabėgti, bet jis po net buvo nualpęs, atsidūrė ligoninėje, prasidėjo problemos su sveikata, – atvirauja berniuko tėtis ir priduria, kad siautėjančių paauglių taikiniu tapo ir pats. – Jų grupuotė, apie 12-15 žmonių, manęs tris dienas laukė prie namų. Man net žmona skambino ir perspėjo. O jie su peiliais susirinkę“.

Anot tėvų, dar praėjusį penktadienį moteris sulaukė paauglių grasinimų, kad bus padegti jos namai ir ją su vaiku sudegins gyvą.

Mokinių tėvai sako, kad pareigūnai prieš tokius paauglius bejėgiai – dar praėjusią savaitę prie mokyklos iškviesti pareigūnai atvyko maždaug po 25 minučių, tačiau susirinkusio būrelio paauglių nė neišvaikė.

„Stebuklas, kad dabar policija budi. Apie gaują sužinojau tik kai buvo užpultas mano vaikas, rugsėjo 20 dieną“, – atvirauja moteris.

Šalia mokyklos nedidelė parduotuvėje dirbanti pardavėja sako, kad per ilgąją pertrauką pas juos užsukę paaugliai kartais įvykdo smulkias vagystes. Jie ateina būriu, tad kaip vieno ar kito paauglio kišenėje ar kuprinėje atsiduria kokia kramtoma guma, ar saldainis, ne visuomet pavyksta pamatyti. Pardavėja sako, kad dėl tokių vagišių jau teko pertvarkyti lentynas – anksčiau paauglių taikiniu buvo energetiniai gėrimai, kurie stovėjo netoli išėjimo. Dabar jie padėti toliau, kad pačiupę jau negalėtų išbėgti pro duris. Ar tai tos pačios paauglių gaujos darbas, pardavėja nespėlioja, tačiau sako, kad nevaldomi paaugliai išties daug sau leidžia.

Vaiko gerovės komisijos vadovė sako, kad reaguodami į problemos rimtumą aptarti susirinko policija, pedagogai bei kiti specialistai. Nors pareigūnai visų nesulaikys, nusprendė suaktyvinti patruliavimą. Visgi pagrindinį darbą turi padaryti pačių siautėjančių paauglių tėvai.

„Visų pirma problemą turi pripažinti probleminių vaikų tėvai. Tokiais vaikai negimsta, o tėvams labai sunku pripažinti, kad tai jų auklėjimo spragos. Visi nepilnamečiai, kurie įtariami dalyvavę išpuoliuose prieš vaikus, žinomi. Vienas sulaikytas, kas jo laukia nuspręs teisėsauga, tačiau su tėvais dirbama, mat tai ne vienintelis atvejis, kai su šiuo paaugliu kyla problemų. Nenoriu prognozuoti blogiausio, bet jei tėvai nebendradarbiaus, gali nutikti visko“, – DELFI sakė Vaiko gerovės komisijos vadovė Edita Kučinskienė.

Pašnekovė neslepia, kad nepilnamečių vaikų ji gauja vadinti nelinkusi, mat kai kurie nebuvo anksčiau žinomi policijai, kai kurie iš smalsumo prisijungė pažiūrėti, kad nutiks, kai vienas parodys valdžią prieš kitus. Vaikai vieni kitus bent iš matymo žino, tad surasti, kas puldinėja, nebuvo labai sudėtinga. O bausmės gali būti taikomos ne tik vaikams, tėvai už vaikų elgesio problemas kartais moka didžiulę kainą, tiek finansiškai, tiek morališkai.

E. Kučinskienė ragina visus elgtis pilietiškiau, nebijoti pranešti apie probleminį vaikų elgesį. Anot pašnekovės, kuo anksčiau pradedamas darbas su šeima ir vaikais dėl probleminio elgesio, tuo lengviau problemą išspręsti.

„Kartais tokiais atvejais šeimose būna padaryta bendravimo klaidų, prioritetu tampa pinigai, ar kiti dalykai. Kiekvienu atveju dirba specialistai su šeimomis. Vaikai turi suprasti, kad nebaudžiamumo nėra. Policija labai aktyviai reaguoja į įvykius, kiek esame pranešę, visuomet reaguoja. Vyko pasitarimas, jo metu nuspręsta aktyviau patruliuoti prie visų mokyklų. Taip pat vyks papildomas darbas su mokiniais ir tėvais pačiose mokyklose“, – sako E. Kučinskienė.