„Lietuvoje mes dar neturime situacijos, kai virusas plinta vietoje – nuo vietinio žmogaus, vietiniam žmogui. Todėl labai yra iš anksti nerimauti, kad kažką reikės uždaryti. Jei kalbėtume apie dešimtis, ar šimtus žmonių viename mieste, akivaizdžiai susirgę, bendravę viešose erdvėse ir tas vietinis plitimas turi būti fiksuojamas dramatiškas, kad būtų galima planuoti Vilniaus uždarymą ir karantiną, todėl dar tikrai yra ankstyva stadija“, – Delfi ryto laidoje kalbėjo G. Surplys.

Jis teigė, kad daugiausia atvejų šiuo metu yra užfiksuota Vilniuje.

„Ko gero, kad Vilnius šiuo metu pirmauja, daugiausiai žmonių hospitalizuota Santaros klinikose“, – sakė jis.

Tyrimų daugės

G. Surplys teigė, kad tyrimų dėl koronaviruso tikrai daugės.

„Tyrimų tikrai daugėja, atsižvelgiant į medikų bendruomenės, gyventojų lūkesčius. Pradeda veikti 10 punktų visoje Lietuvoje, kur galima, tuo vadinamu „drive trough“ būdu duoti savo tyrimus. Ir tada važiuoti izoliuotai sėdėti namie ir laukti tyrimų rezultatų“, – sakė jis.

SAM kiek vėliau patikslino, kad šiandien šie tyrimų punktai dar nepradės veikti.

„Kaip jau ne kartą buvo skelbta, kad visuomenė galėtų ramiau jaustis, Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), pasitelkusi ir IT specialistus rengia sistemą, kuri galėtų kažkam užsikrėtus virusu aiškiai duoti signalą, kad tas žmogus tuo metu buvo tokiame autobuse, tokią valandą lankėsi tokioje kavinėje. Kad žmonės galėtų atsukti savo atmintį ir pažiūrėtų, ar jam nebuvo galimybių kontaktuoti su užsikrėtusiu asmeniu“, – kalbėjo G. Surplys.

Saugosi nuo dramatiško atvejų šoktelėjimo

S. Skvernelio patarėjas G. Surplys teigė, kad jei gyventojai laikysis nurodymų, liks namuose, tada visų priemonių, skirtų medikams, be abejonės, užteks, bus sutramdytas atvejų skaičiaus šoktelėjimas.

„Ši situacija yra visame pasaulyje: mes tikrai esame pasirengę ir dabar nė viename mieste medikams tikrai nieko netrūksta. Tačiau kalbame apie grėsmę, kad vienu metu protrūkis gali šokti į viršų įspūdingais skaičiais, tą mes ir bandome suvaldyti, skelbdami karantiną. Ir reikalaudami žmonių būti namie, kad tas užkratas neplistų ir neturėtume to dramatiško kilimo“, – sakė Visuomenės informavimo grupės vadovas.

Jis dar kartą priminė, kad Vyriausybė yra pasiruošusi išnaudoti visas turimas priemones, jei atvejų skaičius pradės augti.

„Ką premjeras yra ne kartą sakęs medikams – jokių resursų nepritrūks. Visos pajėgos bus mestos, visi pinigai bus mesti, mes turime sukaupę rezervą sveikatos, ekonomikos. Lėšų tikrai niekam netrūksta, vyksta intensyvios derybos su Kinijos pramonės, prekybos ir amatų rūmais.

Žinau, kad kai kurios įmonės į Lietuvą atsiveža aparatūrą, kad jau čia galėtų gaminti, ką reikia. O dėl plaučių ventiliavimo aparatų, ministerija yra pasiruošusi greičiausiu būdu pirkti tuos aparatus. Prašymas miestų merams yra kuo mažiau politikuoti ir bendradarbiauti su Vyriausybe“, – prašė G. Surplys.

Jis sakė, kad kol kas tyrimai dėl galimo koronaviruso nebuvo atlikti kažkam iš aukščiausios valdžios atstovų. Bet tam yra pasiruošta.

„Mano žiniomis ne, tačiau tikrai ši procedūra yra paruošta. Jeigu būtų simptomų, tikrai yra viskam pasiruošta, kad būtų galima aukščiausiems valdžios pareigūnams tuos tyrimus atlikti“, – laidoje Delfi rytas sakė premjero patarėjas G. Surplys.