Galimybių pasas pradės galioti kitą pirmadienį – gegužės 24 dieną.

Dokumentą teks atsinaujinti kas savaitę

Kaip posėdyje sakė ekonomikos ir inovacijų viceministras Vincas Jurgutis, galimybių pasas leis atverti tam tikras veiklas anksčiau nei epidemiologinė situacija leistų jas atverti be galimybių paso.

„Vyksta paskutiniai pasirengimai techninio sprendinio įgyvendinimui“, – teigė viceministras.

Šiuo metu, pasak jo, vykdomas komunikacinis planas – informacinė galimybių paso kampanija. V. Jurgutis pristatė ir veiklas, kuriose galios galimybių paso privilegijos.

„Visų pirma kalbame apie maitinimą ir įvairias paslaugas viduje – laisvalaikio paslaugos, biliardas, boulingas.

Atkreipiame dėmesį, kad, kol yra karantinas ir turime šią situaciją, net ir su galimybių pasu bus tam tikri operacijų vadovo reglamentavimai, kaip tie veikimai galės atrodyti“, – pažymėjo V. Jurgutis.

Kitos veiklos, kuriuose numatomi laisvinimai su galimybių pasu: apgyvendinimo sektorius, asmeninės šventės, renginiai, kontaktinis darbas, ilgalaikių ir trumpalaikių pasimatymų pataisos namuose organizavimas.

Galimybių paso privilegijomis galės naudotis nuo koronaviruso pasiskiepiję asmenys, mažiau nei prieš 180 dienų COVID-19 persirgę asmeny, turintieji neigiamą testo rezultatą – pastarasis galios 24 valandas, ir vaikai iki 16 metų.

Galimybių pasą bus galima gauti nuėjus į specialią interneto svetainę, įvedus identifikacinius duomenis ir išsisaugojus arba atsispausdinus QR kodą.

„Reikia neatmesti tikimybės, kad Vyriausybė turi galimybę tikslinti tiek jau įsigaliojus, tiek įsigaliojimo ir tam tikrus reglamentavimus pakeisti. Tai yra mašina, kurią galima vairuoti. Kintant epidemiologinei situacijai, galima laisvinti ar griežtinti į visas puses“, – pažymėjo ekonomikos ir inovacijų viceministras.

Kaip jau buvo skelbta anksčiau, galimybiu pasu galės naudotis pasiskiepiję nuo koronaviruso asmenys: praėjus 1 savaitei po abiejų vakcinų „Pfizer“ arba „Moderna“ dozių, praėjus 4 savaitėms po „Janssen“ vakcinos suleidimo, praėjus 4 savaitėms po pirmosios „Vaxzevria“ dozės ir po antrosios „Vaxzevria“ vakcinos dozės suleidimo pagal skiepijimo schemą.

Norint užsiregistruoti testui, kad būtų galima naudotis galimybių pasu, tam bus sukurtas atskiras registravimosi srautas bendroje sistemoje 1808.lt.

Paslaugų teikėjai dokumento galiojimą galės pasitikrinti atskiroje, specialiai jiems skirtoje interneto svetainėje.

„Galimybių paso kodą reikės atsinaujinti ne rečiau, kaip kas 7 dienas“, – taip pat atkreipė dėmesį V. Jurgutis.

Testai savivaldybėse visiems gyventojams toliau liks nemokami. Tiesa, norintieji testuotis privačiose klinikose, tą taip pat toliau galės daryti. Svarbiausia, kad testo rezultatai būtų suvesti į e.sveikatos sistemą.

„Skaičiuojame, kad birželio pradžioje, 7 dieną, bus apie pusantro milijono žmonių, kurie jau galės naudotis galimybių pasu be jokių testų ir tas skaičius auga kiekvieną savaitę“, – akcentavo V. Jurgutis.

Savo ruožtu Registrų centro Paslaugų valdymo direktorė Diana Vilytė akcentavo, kad techniniai darbai eina į pabaigą.

„Esame finišo tiesiojoje su galimybių paso realizavimu, paskutinė savaitė. Tikime, kad pasas 24 dieną veiks ir kad juo galės pasinaudoti dalis Lietuvos gyventojų. (…) Visi suprantame, kad tai yra tarpinis sprendimą prieš žaliąjį sertifikatą ir prieš masinės vakcinacijos pasekmes – kai jau visi būsime pasiskiepiję ir sergamumo rezultatai gerės taip pat, kaip ir Izraelyje“, – kalbėjo D. Vilytė.

Ateityje, kaip patikino ji, planuojama, kad galimybiu pasu galės naudotis ir žmonės, turintieji didelį antikūnių skaičių, tačiau nepriklausantys jokiai iš paminėtų grupių – sistema bus pritaikyta ir antikūnių testo įvertinimui.

Galimybių pasą galės atsispausdinti Registrų centro padaliniuose

Registrų centro Paslaugų valdymo direktorės teigimu, buvo ieškota paprastų techninių sprendimų, kad žmonėms gauti galimybių pasą nebūtų sudėtinga. Senjorams ar žmonėms, kurie susiduria su sunkumais naudojantis internetu, galėtų padėti šeimos nariai ar artimieji.

„Kitas pasiūlytas įrankis yra Registrų centro klientų aptarnavimo centrai, kur žmonės galės ateiti su asmens tapatybės dokumentu, jį pateikę ir sutikę, kad būtų galima prieiti prie sistemos, gaus atspausdintą galimybių pasą“, – paaiškino D. Vilytė.

Duomenys galimybių pasui bus imami iš e.sveikatos sistemos.

„Turbūt per šią savaitę siūlytume kiekvienam Lietuvos gyventojui pasitikrinti savo paciento profilyje, kokie yra duomenys apie COVID-19 situaciją – ar yra užfiksuotas vakcinacijos faktas, tiems, kurie persirgo, ar yra užfiksuotas persirgimo faktas.

Dėl testų, kadangi jų galiojimas yra 24 valandos, siūlytume naudotis greitaisiais testais, nes jų įvedimas į sistemą yra šiek tiek greitesnis“, – pažymėjo Registrų centro atstovė, akcentavusi, kad duomenys galimybių paso elektroninėje sistemoje bus atnaujinami kas valandą.

Diana Vilytė

Ruošiasi ir žaliojo sertifikato įgyvendinimui: vyksta pirmieji testai

D. Vilytė taip pat šiek tiek papasakojo apie europinį žaliąjį sertifikatą. Praėjusią savaitę, pasak jos, buvo atliktas pirmasis testavimas, šiandien vyksta duomenų apsikeitimas su Italija ir Malta. Po testo bus vertinama, kaip sekasi apdoroti informaciją.

„Žaliąjį sertifikatą bus galima gauti e.sveikatos portale, autentifikuojantis arba pas šeimos gydytoją, bus mobili aplikacija. Jeigu galimybių pasas bus naudojamas šalies viduje, (...) tai skaitmeninis žaliasis sertifikatas bus naudojamas daugiau keliaujant ES valstybėse“, – paaiškino Registrų centro Paslaugų valdymo direktorė.

Planuojama, kad žaliasis sertifikatas oficialiai pradės veikti birželio pradžioje.

Posėdyje taip pat dalyvavusi sveikatos apsaugos viceministrė Živilė Simonaitytė teigė, kad testavimo apimčių galimą augimą dėl galimybių paso įgyvendinimo kol kas sudėtinga prognozuoti.

„Natūralu, kad testavimo apimtys iš vienos pusės mažės, didėjant vakcinuotų žmonių skaičiui. Iš kitos pusės, didės dėl galimybių paso veiklų“, – sakė Ž. Simonaitytė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (447)