Beveik pusmetį rašo laiškus, o atsakymo taip ir nesulaukia. LVŽS lyderis R. Karbauskis skundžiasi, kad ministrų kabinetas ignoruoja ir jį, ir visą šešėlinę Vyriausybę. Dėl to jis kreipėsi į Seimo kontrolierių.

„Įvairiais siūlymais, įvairiais klausimais, susijusiais ir su koronaviruso krize, su migracijos krize. Mes iš 12 gavome tik vieną atsakymą – iš Aplinkos ministerijos“, – LNK pasakojo LVŽS vadovas R. Karbauskis.

LVŽS frakcijos atstovė Seime Agnė Širinskienė teigė, jog tokį elgesį Seimo kontrolierius paprastai įvertina kaip biurokratizmą.

„Kaip suprantame, tie raštai net nebuvo užregistruoti. Paprastai kontrolieriaus įstaiga tokį elgesį traktuoja kaip biurokratizmą“, – kalbėjo parlamentarė.

Valstiečių lyderis pastaruoju metu išsakė ne vieną priekaištą ir Vyriausybei, ir premjerei Ingridai Šimonytei.

Pati ministrė pirmininkė tikina, kad valstiečiai savo sukurtai šešėlinei Vyriausybei reikalauja išskirtinių teisių. Ir kad toks šešėlinio ministrų kabineto formatas neatitinka nei Konstitucijos, nei Seimo statuto. Todėl išskirtinės reikšmės šešėlinei Vyriausybei neteiks ir toliau.

„Ponas Karbauskis nėra opozicija. Pono Karbauskio nėra net Seime. Taigi man labai sunku vertinti savo santykį su verslininku, kuris vadovauja vienai iš Lietuvoje įregistruotų partijų“, – praėjusią savaitę Seime žurnalistams sakė I. Šimonytė.

R. Karbauskis savo ruožtu atkerta, kad į Vyriausybę kreipiasi kaip pilietis.

„Tokiu atveju man atsakyti yra būtina. Dėl to, kad aš esu silpnoji pusė pagal teismų išaiškinimą“, – sakė jis.

Anot konservatorių, R. Karbauskis dėl savo padėties kaltas pats.

„R. Karbauskis gali tik sau priekaištauti, kai jis taip neatsakingai atsisakė Seimo nario mandato. Dabar jis būtų didžiausios opozicinės frakcijos seniūnas ir premjerei galėtų paklausimus rašyti į dieną kad ir kelis. Galėtų net išsikviesti premjerę į plenarinių posėdžių salę“, – LNK sakė konservatorius Jurgis Razma.

O politologai LVŽS vadovo R. Karbauskio kreipimąsi į Seimo kontrolierių ar užuominas apie I. Šimonytės interpeliaciją vadina eiline akcija dėmesiui atkreipti.

„R. Karbauskiui belieka kažkokias pretenzijas reikšti viešai. Galbūt siekti sukelti kažkokius nedidelius politinius skandalėlius. Bet visa tai yra tiesiog pastangos išsilaikyti dėmesio centre, kai galimybės jau gerokai sumažėjusios“, – svarstė VU TSPMI politologas Tomas Janeliūnas.

R. Karbauskio dešiniąja ranka vadinama A. Širinskienė užregistravo Seimo statuto pataisas, kurios leistų oficialiai įteisinti šešėlinę Vyriausybę.

Politologai tokį sprendimą vadina nelogišku, mat ji sudaryta tik iš vienos opozicinės jėgos. Jei būtų įteisinta oficialiai, valstiečių lyderis įgautų daugiau galios. Tačiau kad siūlymui kas nors pritars, netiki nei pats R. Karbauskis, nei A. Širinskienė.

„Iš to, ką matome viešojoje erdvėje, tai tikrai mažai tikėtina. Bet, manau, reikia diskutuoti apie šešėlinių Vyriausybių statusą“, – aiškino LVŽS frakcijos atstovė A. Širinskienė.

Kadangi R. Karbauskis nėra Seimo narys, politinę galią jis turi tik valstiečių frakcijoje, kaip partijos pirmininkas.

Tačiau dėl lygiai tos pačios priežasties, R. Karbauskio veiklos nei stebėti, nei kontroliuoti negali niekas.

Anot politologės, R. Karbauskis stengiasi tokią situaciją išnaudoti.

„Norisi, kad ir avys sveikos būtų, ir vilkas sotus. Na, deja, taip nebūna. Reikia žaisti pagal taisykles. Ir politikoje tos taisyklės nebūtinai sutampa su verslo principais, kai direktoriaus niekas nekontroliuoja arba kontroliuoja minimaliai. O direktorius kontroliuoja visus“, – LNK sakė MRU politologė Rima Urbonaitė.

Valstiečių užmojus Seime kritiškai vertina ne tik valdantieji, bet ir visos opozicinės frakcijos.