Generalinė prokuratūra siūlo teismui 24 metų klaipėdietę pripažinti kalta dėl rengimosi įvykdyti teroro aktą ir skirti jai 10 metų laisvės atėmimo bausmę.

Pagal prokuroro kaltinimus, tai minimali bausmė, nes mergina kaltinama rengusi teroro aktą prieš strateginės reikšmės objektą. Pasak prokuroro Mindaugo Dūdos, E.Kusaitė iš pradžių internetu atsisiuntė knygą apie sprogmenų gaminimą, paskui su Rusijoje gyvenančiais čečėnais Magmadovais aptarė vykimo planą.

Klaipėdietė teisme teigė, kad būdama dar paauglė pateko į Valstybės saugumo departamento (VSD) provokacijos tinklą, ji buvo pasirinkta dėl savo pažeidžiamumo.

Bylos duomenimis, į Maskvą nuvykusią E.Kusaitę Apti Magmadovas būtų pergabenęs į Čečėniją, kur jis apsilankytų teroristinėje organizacijoje "Kavkaz Imirat" ir jos nariai klaipėdietę parengtų mirtininkės vaidmeniui. Be to, E. Kusaitė verbavo vykti į Rusiją dvi lietuves. Jas planuota taip pat panaudoti teroristiniams aktams.

Klaipėdietę VSD pareigūnai sulaikė 2009 metų spalį Kauno autobusų stotyje.

Prokuroras M.Dūda atmetė bet kokią VSD provokacijos versiją šioje byloje. Pasak jo, kol klaipėdietės mama ir teta nebuvo besikreipusios į pareigūnus, VSD apie E.Kusaitę jokių žinių neturėjo ir veiksmų jos atžvilgiu nevykdė. 2011 metų gruodį Rusijoje nuteisti E.Kusaitės bendrininkai brolis ir sesuo Apti ir Aišat Magmadovai. Jiems skirtos atitinkamai šešerių ir dvejų metų laisvės atėmimo bausmės.