„Tai, kad Lydos mieste, vos 40 kilometrų nuo Lietuvos sienos, kuriama bazė rusų naikintuvams, atskleidžia tikrąjį Baltarusijos režimo požiūrį – Baltarusija, nepaisant savo kalbų, realiai neketina įgyvendinti ratifikuoto susitarimo dėl supaprastintos sienos kirtimo tvarkos. O viso šito pasekmės yra labai aiškios – apie 600 tūkst. Baltarusijos žmonių, įsikūrusių pasienyje su Lietuva, lieka Rusijos karinių bazių įkaitais, tokiu būdu Baltarusija renkasi tolesnę izoliaciją nuo Europos Sąjungos", – teigiama politiko išplatintame pranešime.

Lietuva ir Baltarusija yra pasirašiusios ir ratifikavusios palengvinto pasienio judėjimo susitarimą. Jis leistų pasienio gyventojams kirsti valstybės sieną be vizų, su specialiais vietinio eismo leidimais ir būti kitos valstybės pasienio teritorijoje iki 90 dienų per pusę metų. Bet susitarimo Baltarusija iki šiol neįgyvendina.

P. Auštrevičiaus tvirtinimu, Rusijos naikintuvų bazės steigimas Lydos mieste prisideda prie įtampos regione augimo, o oficialus paskelbimas apie bazės atidarymą gali būti susijęs su prasidedančiu Lietuvos pirmininkavimu Europos Sąjungai (ES).

Petras Auštrevičius
„Būtent dėl to, kalbėdami Rytų partnerystės kontekste, turime išlikti principingi – privalome toliau laikytis tų pozicijų, kurias ES jau anksčiau užėmė Baltarusijos atžvilgiu. Neįmanoma, kad esama padėtis keistųsi, jei oficialusis Minskas nepradės realaus dialogo su Baltarusijos opozicija, jei nebus išspręstas politinių kalinių paleidimo ir kiti klausimai", – pareiškė P. Auštrevičius.

Apie Rusijos oro pajėgų bazę Lydos mieste, kuris yra 40 kilometrų nuo Lietuvos sienos, trečiadienį pranešė Rusijos oro pajėgų vyriausiasis vadas generolas leitenantas Viktoras Bondarevas.

„Rusijos oro pajėgų bazės įkūrimas Baltarusijoje yra tarpvalstybinio susitarimo dėl Sąjunginės valstybės karinio dėmens stiprinimo, kurį mes privalome vykdyti, rezultatas. Būdama Sąjunginės valstybės dalyve, Rusija privalo ten įkurti ir turėti oro pajėgų bazę", - žurnalistams sakė generolas. Jį citavo „Interfax" naujienų agentūra.

Lietuvos krašto apsaugos ministerija situaciją įvertino kaip nekeliančią grėsmės, bet nerodančią geros valios.