„Ar viceministrė Rasa Vaitkevičiūtė dalyvavo medžioklėje, kurioje nušautos trys saugomos antys?“, – pradeda žinutę Lietuvos ornitologų draugija savo feisbuko paskyroje.

Anot draugijos, 2018 m. rugpjūčio 17 d. Rasa Vaitkevičiūtė pasidalino žinute apie sėkmingą ančių medžioklę, tačiau nuotraukose prie „laimikių“ atsidūrė ir Lietuvos Raudonojoje knygoje atsidūrusios ančių rūšys.

„Mūsų dėmesį atkreipė 2018 m rugpjūčio 17 d Rasos Vaitkevičiūtės žinutė Faceebook grupėje „MEDŽIOTOJAI“ (nuotraukos pridedamos). Jame viceministrė įkėlusi nuotraukas iš „sėkmingo“ kaip pati autorė pavadino „ančiavimo“. Kiek jis buvo sėkmingas medžioklės požiūriu mes negalime vertinti, tačiau akivaizdu, kad rūšine įvairove medžioklė iš tiesų buvo neeilinė. Be leidžiamų medžioti ančių rūšių viceministrės nuotraukose matomos ir dvi negyvos į Lietuvos saugomų rūšių sąrašą (Lietuvos Raudonąją knygą) įtrauktos ančių rūšys: smailiauodegė antis ir dvi pilkosios antys. Nušautos 3 saugomos antys per vieną medžioklę, iš kurių viena (smailiauodegė) nykstanti visoje Europoje, o Lietuvoje, pagal tarptautinės gamtosauginės organizacijos IUCN rekomenduojamus kriterijus, mūsų šalyje įvertinta kaip kritinės išnykimo būklės“, – rašoma ornitologų draugijos feisbuko paskyroje.

„Primename, kad Lietuvoje leidžiama medžioti didžiąsias, kuoduotąsias, rudagalves antis, rudagalves krykles bei klykuoles. Lietuvoje aptinkama ir ne viena dešimtis ančių rūšių, kurias medžioti draudžiama. Medžiotojams būtina jas, ypač įrašytas į Raudonąją knygą, gerai pažinti ir nenušauti, tačiau panašu, kad rūšių pažinimui medžioklės kursuose nėra pakankamai skiriama dėmesio“, – teigia ornitologai.

Ornitologai užsimena, kad nuotraukose matomoms nykstančių paukščių rūšims paimti reikalingi leidimai. Tikėtina, kad nykstančios paukščių rūšys medžioklės metu buvo sumedžiotos per klaidą.

„Jei šios paukščių rūšys buvo sumedžiotos per klaidą, jas nušovę asmenys turės atlyginti žalą gamtai, kuri siekia 870 eur.
Šis faktas ir pastarųjų dienų aktualijos dėl medžioklės taisyklių pakeitimo, dar sykį patvirtina, jog nei Aplinkos ministras, nei viceministrė Rasa Vaitkevičiūtė nėra tinkami eiti gamtos sergėtojų pareigas. Lietuvos ornitologų draugija šiuos įrodymus netrukus perduos AM pavaldžiai atsakingai institucijai, kad būtų pradėtas tyrimas“, – rašoma žinutėje.

„Tikimės, kad į šią situaciją atsakingi pareigūnai pažiūrės principingai bei sąžiningai, o Ministras Pirmininkas rimtai apsvarstys ministrų kabineto sudėtį ir Aplinkos ministerijos vadovybės galimybes užbaigti kadenciją“, – savo paskyroje rašo Lietuvos ornitologų draugijos nariai.

Gegužės 9 dieną aplinkos ministro Kęstučio Mažeikos pakeistos medžioklės taisyklės Lietuvoje sukėlė tikrą pasipiktinimo audrą. Visuomenę labiausiai supykdė nuo 2022 metų medžioklėje įteisinti lankai.

Pats ministras pirmadienį aiškino, kad jam tokią idėją pametėjo Medžioklės taryba. „Delfi“ paviešino visą tarybos narių sąrašą.

Iš jo matyti, kad pati taryba glaudžiai siejasi su ministro aplinka, o jai vadovauja viceministrė ir kita ministerijos tarnautoja.