„Orlaivis su kroviniu Kaune nusileido 11.32 val.“, – BNS informavo Lietuvos oro uostų atstovė Lina Beišinė.

Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis feisbuke pranešė, jog lėktuvas apie 10 valandą pakilo iš Frankfurto Hano oro uosto Vokietijoje.

Pasak premjero, lėktuvu skraidinama apie 3 mln. porų apsauginių pirštinių, 200 tūkst. respiratorių FFP2 ir apie 33 tūkst. apsauginių akinių.

Pasak Sveikatos apsaugos ministerijos, priemonės iš karto bus gabenamos penkioms pagrindinėms ligoninėms – Santaros klinikoms, Kauno klinikinei ligoninei, Klaipėdos universitetinei ligoninei, Respublikinei Panevėžio ligoninei ir Respublikinei Šiaulių ligoninei, greitosios medicinos pagalbos centrams ir bus paskirstytos mobiliesiems punktams.

Apsaugos priemonės Lietuvą pasiekė padedant Susisiekimo ministerijai, o į ligonines juos išvežios valstybės įmonė „Lietuvos paštas“.

Sveikatos apsaugos viceministras Algirdas Šešelgis penktadienį sakė, kad vėliau laukiama dar kelių lėktuvų su likusia užsakytos siuntos dalimi.

„Kiekvieną dieną leisis lėktuvai“, – teigė A. Šešelgis.

Vyriausybė skelbė, kad Kinijoje iš viso užsakyta 1,8 mln. respiratorių, 5,7 mln. veido kaukių, 1,8 mln. vienkartinių kepuraičių, 0,8 mln. apsauginių akinių, 1,8 mln. vienkartinių chalatų, per 1 mln. apsauginių kombinezonų su gobtuvu, 15 mln. vienkartinių pirštinių, 3,6 mln. antbačių.

Šioms priemonėms pirkti Vyriausybė skyrė 24 mln. eurų.

Valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo, sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos teigimu, ką tik Lietuvą pasiekusios priemonės – tik dalis didelės siuntos, kita dalis atvyks artimiausiu metu.

„Žinoma, tai ne pabaiga, nes ir toliau yra dirbama ties esamais ir naujais užsakymais. Labai svarbu apsaugoti mūsų šalies medikus nuo koronaviruso infekcijos, kad jie galėtų saugiai dirbti savo darbą. Neabejotinai, tai yra vienas iš pagrindinių mūsų rūpesčių. Tad ir toliau dieną naktį dirbame su kitais asmens apsaugos priemonių užsakymais“, – sako ministras A. Veryga.

„Šiuo nelengvu metu, kai kiekviena valstybė visomis išgalėmis stengiasi kuo operatyviau apsirūpinti taip svarbiais reagentais ir apsaugos priemonėmis, sugebėjome sklandžiai ir greitai atgabenti krovinį į Lietuvą. Noriu padėkoti visai komandai, kuri sugebėjo tai padaryti“, – sako susisiekimo ministras Jaroslavas Narkevičius.

Gautos apsaugos priemonės skirtos Santaros klinikų, Kauno klinikinės ligoninės, Klaipėdos universitetinės ligoninės, Respublikinės Panevėžio ligoninės ir Respublikinės Šiaulių ligoninės medikams, 5 didžiųjų miestų greitosios medicinos pagalbos stočių medikams bei medikams, dirbantiems savivaldybių įsteigtuose mobiliuosiuose punktuose.

Žiniasklaida: priemones į Kauną atskraidino rusų oligarcho įmonės orlaivis

Medicinos priemones į Kauną šeštadienio rytą atskraidino rusų oligarcho įmonės orlaivis, pranešė naujienų portalas lrt.lt.

Jo žiniomis, medikams skirtos priemonės į Lietuvą atgabentos rusų oligarchui Aleksejui Isaikinui priklausančios kompanijos „Volga Dnepr“ orlaiviu.

Susisiekimo viceministro Vladislavo Kondratovičiaus teigimu, šiam atvežimui suorganizuoti buvo pasirinkta lietuviška bendrovė „Hoptrans“, kuri yra Rusijos geležinkelių įmonės „Transkonteiner“ atstovė.

„Hoptrans“ pateikė logistinį pasiūlymą – grandinę gabenti iš Kinijos iki Frankfurto ir iš Frankfurto į Kauną Rusijos aviakompanijos lėktuvais“ , – portalui sakė viceministras.

S. Skvernelis: į Lietuvą pristatytas apsaugos priemones medikams nuvešime nelaukiant pirmadienio

Premjeras Saulius Skvernelis šeštadienį paskelbė, kad pirmoji siunta iš atskraidintų apsaugos priemonių bus vežama tiesiai į Kauno klinikinę ligoninę.

Kitoms medicinos įstaigoms, žada premjeras, priemonės bus pristatytos taip pat greit, nelaukiant pirmadienio.

„Paprašiau, kad pirmoji siunta iš šiandien atskraidintų apsaugos priemonių būtų vežama tiesiai į Kauno klinikinę ligoninę. Nebus pamirštos ir kitos. Privalome aprūpinti visas be išimties gydymo įstaigas. Ir tai bus padaryta nelaukiant pirmadienio ar kažkokių susikurtų formalumų“, – feisbuke rašo S. Skvernelis.

Kartu ministras pirmininkas pažymėjo, kad apsaugos priemonės ir toliau nuolat bus gabenamos į Lietuvą.

„Į Lietuvą jau keliauja kiti kiekiai, dideli kiekiai. Ir toliau užsakinėjame papildomas priemones, kad visuomenė būtų apsaugota“, – pridūrė S. Skvernelis.

Premjeras sureagavo ir į portalo LRT.lt paskelbtą informaciją, kad šeštadienį į Kauno oro uostą apsaugos prekes medikams iš Vokietijos atgabenę orlaiviai priklauso rusų oligarcho Aleksejaus Isaikino kompanijai „Volga Dnepr“.

S. Skvernelio teigimu, dabar svarbiau greitis, o ne kas yra prekes pristatančių lėktuvų savininkai.

„Ir dėl orlaivio: man visiškai nesvarbu, kam priklauso lėktuvai, kuriais gabenamos apsaugos priemonės. Šiandien svarbiausia, kad jos būtų čia, Lietuvoje, kuo skubiau“, – pridūrė S. Skvernelis.

Patvirtinti koronaviruso atvejai: Lietuva – 382, Latvija – 280, Estija – 640

Baltijos šalyse iki šeštadienio vidurdienio iš viso patvirtinta 1,3 tūkst. naujojo koronaviruso atvejų, penkios mirtys užfiksuotos Lietuvoje, viena – Estijoje, rodo BNS iš oficialių institucijų surinkti duomenys.

Lietuva: patvirtinti 382 atvejai, atlikti 6900 tyrimų, mirė 5 žmonės.

Latvija: patvirtinta 280 atvejų, atlikti 11702 tyrimai.

Estija: patvirtinta 640 atvejų, atlikti 9300 tyrimai, mirė 1 žmogus.