„Jau susikaupė pakankamai daug informacijos ir medžiagos, kuri neatitiko to, ką ministras teigia, pradedant nuo girininkijų ir girininkų atlyginimų, vadovui du su puse karto padidino atlyginimą iki 7 tūkst eurų, o girininkui ir liko tam pačiam lygy“, – BNS sakė Algirdas Sysas.

„Klausimai suformuluoti, jis turės pateikti atsakymus, tuomet mes turėsime priimti sprendimą“, – pridūrė socialdemokratas.

Pagal Seimo statutą, inicijuoti interpeliaciją ministrui gali ne mažiau kaip 29 Seimo nariai. Parašai kol kas tik pradedami rinkti, pasirašyti siūloma visoms frakcijoms.

Opoziciniai liberalai žada pasirašyti interpeliaciją, nors Seimo Aplinkos apsaugos komiteto pirmininko pavaduotojas Simonas Gentvilas ir sako, kad dabartinis aplinkos ministras – vienas geresnių, palyginti su buvusiais.

„Paremsim. Ministras yra vienas geresnių tarp buvusiųjų ministrų, bet turi aibę neatsakytų klausimų ir po pasisekimo su miškų reforma yra apleistas atliekų sektorius, statybų sektoriuje yra prasčiausi laikai. Pats ministras negali aiškiai atsakyti dėl savo buvusios darbovietės neįtikėtinos sėkmės, palyginti su kitomis gamtosauginėmis organizacijomis, Aplinkos ministerijos kuruojamuose projektuose“, – BNS sakė S. Gentvilas.

Opoziciniai konservatoriai interpeliacijos iniciatyvos dar nesvarstė, tekstas tik perduotas susipažinti.

„Mes turime išanalizuoti klausimus, šiandien juos gavome, tada teiksim savo siūlymus. Tai labai rimtas žingsnis, atsakingas, kolegos opozicinė socialdemokratų frakcija siūlo žengti šį žingsnį, mes svarstysime“, – BNS sakė Seimo Aplinkos apsaugos komiteto narys konservatorius Paulius Saudargas.

Mišri Seimo narių grupė nutarė interpeliacijos neremti. „Ten surašyti daugiausia ūkiniai klausimai, ir, mano nuomone, tai kerštas už urėdijų reformą“, – BNS sakė grupės seniūnas Bronius Matelis.

Gavęs interpeliaciją Vyriausybės narys privalo ne vėliau kaip per dvi savaites pateikti atsakymus, tuomet juos svarsto Seimas.

Po svarstymo balsuojama, ar pritarti ministro atsakymams. Tuo atveju, jei siūloma nepritarti ir ministrui reiškiamas nepasitikėjimas, tokiam sprendimui priimti „už“ balsuoti turi ne mažiau kaip 71 Seimo narys.

Interpeliacijos tekste keliami klausimai dėl atliekų tvarkymo kontrolės, ministro buvusios darbovietės „Baltijos aplinkos forumas“ laimėtų projektų, atlyginimų urėdijose po jų reformos.

Interpeliacijos tekste klausiama, kokiuose ministerijos skelbtuose konkursuose dalyvavo „Baltijos aplinkos forumas“, apie jos vykdomą projektą dėl meldinės nendrinukės apsaugos, kuriam vykdyti įstaiga gaus apie 4 mln. eurų, iš jų apie 730 tūkst. eurų iš šalies biudžeto.

„Įvardinta, kad pagal projektą numatyta 600 tūkst. eurų skirti biomasės perdirbimo cecho įrengimui, o 250 tūkst. – žemės pirkimui ir kompensacinėms priemonėms. Ar šie pirkimai pateisinti, kodėl jų reikia?“ – klausiama interpeliacijoje.

Taip pat užduodami klausimai dėl afrikinio kiaulių maro kontrolės, srutų teršalais daromos žalos gamtai, prašoma pateikti skaičius, koks girininkų vidutinis atlyginimas buvo šių metų pirmąjį ketvirtį, ar Valstybinėje miškų urėdijoje po reformos buvo įdarbinti buvę urėdai, kiek jų, kokie atlyginimų skirtumai tarp užimančių vadovaujančias pareigas Valstybinėje miškų urėdijoje ir asmenų, dirbančių miške.

Skvernelis: spręs Seimas

Premjeras Saulius Skvernelis, komentuodamas Socialdemokratų partijos frakcijos inicijuojamą interpeliaciją aplinkos ministrui Kęstučiui Navickui, sako, kad opozicija turi tokią teisę, ministras atsakys į klausimus, o Seimas apsispręs.

„Manau, kad bus klausimai, bus surinkti parašai, ministras galės atsakyti į juos, jeigu tokie parašai bus surinkti. Opozicija turi tokią teisę ir tuo naudojasi, tai yra vėlgi parlamentinio darbo vienas iš būdų. Jeigu yra tikrai pretenzijos ministrui pagrįstos, ministras atsakys, o Seimas apsispręs“, - ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė S. Skvernelis.

Beje, Premjeras sakė, kad apie inicijuojamą interpeliaciją ministrui K. Navickui dar nėra girdėjęs. „Atvirai pasakius, negirdėjau tokio siūlymo“, - pastebėjo jis.

Interpeliaciją ministrui K. Navickui inicijuojanti opozicinė Seimo socialdemokratų partijos frakcija kelia klausimus dėl girininkų ir urėdų atlyginimų, dėl afrikinio kiaulių maro kontrolės, gamtai daromos žalos srutų teršalais ir kt.

Jau pradedami rinkti parlamentarų, remiančių interpeliaciją, parašai.

Pagal Seimo statutą, ne mažiau kaip 29 Seimo nariai gali inicijuoti interpeliaciją ministrui.