Trečiadienį su prezidentu Gitanu Nausėda susitikę opozicinių frakcijų vadovai taip pat aptarė pirmalaikių rinkimų galimybę, nors sutinka, kad jie būtų įmanomi tik su valdančiųjų parama.

Biudžetui – opozicijos kritika

„Biudžetą galima apibūdinti kaip netesybų biudžetą. Yra pridalinta pažadų medikams, mokytojams, tam pačiam gynybos sektoriui, ir pažadai nėra vykdomi“, – po susitikimo žurnalistams sakė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų vadovas Gabrielius Landsbergis.

Konservatorių pirmininkas visgi sakė nematantis galimybių, kad biudžetas nebūtų priimtas, tik klausimas – koks jis bus.

„Beveik nematau tam galimybių, kad būtų nepriimtas biudžetas. Biudžetas bus priimtas, bet jei jūs klausiate – koks biudžetas bus priimtas, šito klausimo negaliu atsakyti šiandien“, – sakė G. Landsbergis.

Politikas tvirtino, jog biudžeto projektas subalansuotas tik Privalomojo sveikatos draudimo ir „Sodros“ rezervų sąskaita.

„Realiai biudžete jau trūksta vieno milijardo, tas milijardas eurų, kurio trūksta, jis subalansuotas ant pacientų ir pensininkų galvos, sutaupant 600 mln. eurų iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo ir 400 mln. eurų iš „Sodros“ rezervų. Iš pagrindinio biudžeto išleidžiam milijardą, sutaupom iš pacientų ir pensininkų“, – kalbėjo G. Landsbergis.

Seimo opozicijos lyderis socialdemokratas Julius Sabatauskas teigė, kad valdantieji nesilaiko savo pažadų ir įsipareigojimų švietimo darbuotojams, atkreipė dėmesį, jog reikalavimus kelia ir kitos visuomenės grupės: medikai, kultūros darbuotojai, sistemines ugniagesių problemas apnuogino gaisras Alytuje.

J. Sabatauskas taip pat patvirtino, jog prezidentas išreiškė norą, kad biudžetas būtų priimtas, bet neprašė opozicinių frakcijų palaikymo.

„Jis neprašė palaikymo, tik išreiškė norą, kad būtų gerai, kad biudžetas būtų priimtas, o frakcijos elgsis taip, kaip jos matys esant reikalinga“, – kalbėjo J. Sabatauskas.

Prezidento patarėjas: vertinti biudžetą dabar – sudėtinga

Šalies vadovo G. Nausėdos vyriausiasis patarėjas Povilas Mačiulis teigė, kad dabartinėje stadijoje vertinti biudžetą yra sudėtinga.

„Vertinti biudžetą dabar sudėtinga, nes puikiai žinom, kad einant per visus etapus bus dar įvairiausių pasiūlymų ir iniciatyvų. Tą girdime ir iš Vyriausybės, ir iš pavienių Seimo narių. Tai bus lengviau vertinti tada, kai bus prieita prie finalinio biudžeto etapo“, – žurnalistams po susitikimo su opozicinių frakcijų lyderiais sakė patarėjas.

Jis pridūrė, kad G. Nausėda džiaugiasi dėl savo pasiūlymų, kurie buvo priimti formuojant biudžetą, taip pat teigė, jog prezidentas tiki, kad Seimas priims visuomenės lūkesčius tenkinantį biudžetą.

„Prezidentas pasidžiaugė, kad bent pirminėje stadijoje jo pasiūlymai buvo priimti beveik dauguma, bet iki biudžeto priėmimo liko dar daug etapų“, – teigė P. Mačiulis.

„Prezidentas tiki, kad Seimas gali susitarti ir priimti biudžetą tokį, kuris tenkintų visuomenės lūkesčius, tačiau visi žinom, kad tai yra priešrinkiminis laikotarpis, tai prognozuoti ir bandyti spėlioti, kaip bus, dabar turbūt būtų per anksti. To laiko liko ne tiek daug, žinom, kad Seimas ir Vyriausybė dirba ir rezultatą labai greitai pamatysime“, – sakė jis.

Pirmalaikiai – tik su valdančiųjų parama

Liberalų sąjūdžio atstovė Viktorija Čmilytė-Nielsen teigė, kad susitikime su prezidentu aptarta pirmalaikių rinkimų galimybė „yra rimta alternatyva tai aklavietei, kurioje yra atsidūręs Seimas šiandieną“.

„Sutinkant su tuo, kad tikimybė surinkti reikiamus balsus šiandieną nėra tokia didelė, tačiau kiekviena diena chaoso Seime priartina mus prie tos galimybės“, – teigė liberalų atstovė.

„Aš patvirtinau, kad mūsų, Liberalų sąjūdžio frakcija, mes ne tik esame padėję parašus po šiuo projektu, mes tikrai ir balsuosime už jį ir raginsime kolegas iš opozicijos, kreipsimės ir į kolegas iš pozicijos, kad palaikytų tą projektą, jei chaotiška situacija, aklavietė Seime nesikeis“, – kalbėjo ji.

Liberalų vadovė sakė, kad prezidentas teigė dėl pirmalaikių rinkimų laukiantis konsultacijos su valdančiaisiais.

G. Landsbergis teigė skeptiškai vertinantis pirmalaikių rinkimų galimybę, nes be valdančiųjų palaikymo jie neįmanomi.

„Aš vertinu ganėtinai skeptiškai išankstinių galimybę, jos klausimas kabo ant R. Karbauskio ir valdančiųjų galvos, jei jie palaiko, taip, iš karto pasidaro realistiška, net jei opozicijos vienas kitas balsas ir atkristų, bet jei jie atsitraukia ir neketina palaikyti , tada nieko ir nebus“, – kalbėjo G. Landsbergis.

Apie pirmalaikius rinkimus pastarosiomis savaitėmis garsiau vėl prabilta Seimui sprendus dėl Viktoro Pranckiečio atleidimo. Valdantiesiems neužteko balsų jį atstatydinti per du balsavimus.

Liberalų atstovai registravo projektą, kad parlamento rinkimai vyktų 2020 metų sausio 19 dieną. Eiliniai Seimo rinkimai numatyti 2020 metų spalį.