Opozicijos lyderis, valstiečių frakcijos narys Saulius Skvernelis teigia pritariantis galimybių paso įgyvendinimui.

„Galimybių pasas yra diskutuotinas ir, bent jau aš, vertinu teigiamai vienokį ar kitokį dokumentą. Tikrai jis neturėtų būti kažkoks biurokratizuotas popierius, mes turime suteikti galimybes šioje sudėtingoje situacijoje žmonėms, žinant jų psichologinę būseną po tokio ilgo karantino ir paslaugų verslams, kad būtų galima bent kažkiek juos paskatinti su klientais“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė S. Skvernelis.

Tuo metu darbiečių frakcijos seniūnas Vigilijus Jukna sakė manantis, kad galimybių paso įgyvendinimas kol kas būtų per ankstyvas.

„Galimybių paso idėja, manyčiau, kol kas per anksti kalbėti, kadangi ir reali situacija: vyras ir žmona – jei ne šeimoje, tai ką, bus išskirti net ir šeimos lygyje? Atsiras tam tikras išskirtinumas, tai tam tikra diskriminacija. Nesu šioje vietoje optimistas“, – kalbėjo V. Jukna.

Socialdemokratų frakcijos seniūno Algirdo Syso teigimu, toks dokumentas epidemiologinei situacijai nepakenktų.

„Apie galimybes turėti dokumentą, kuris leistų dar kažkur sudalyvauti, – tai gal blogiau nebus“, – sakė A. Sysas.

Vis dėlto jis atkreipė dėmesį į techninę galimybių paso įgyvendinimo pusę – pasak politiko, reikėtų naudotis jau esamomis priemonėmis.

„Nevadinkime gal to pasu – visi pasiskiepiję turi kortelę, ir aš turiu tokią, kad esu paskiepytas du kartus. Galime naudoti tas korteles, nebūtinai naudoti naują, ten netgi yra QR individualus kodas. Jei Vyriausybė galvoja, kad galima išleisti kažkur dar papildomai pinigų, sukuriant dokumentą, nemanau, kad tai geriausias būdas. Naudokimės tą, ką turime“, – pažymėjo A. Sysas.


Trečiadienį Vyriausybei Ekonomikos ir inovacijų ministerija pristatė galimybių paso idėją. Siūloma, kad persirgusiems, paskiepytiems nuo koronaviruso asmenims ir žmonėms, turintiems neigiamą testo rezultatą galėtų būti taikomos švelnesnės karantino režimo priemonės.

Tiesa, kiek laiko galiotų neigiamas testo rezultatas, kol kas neaišku. Svarstoma apie 48 valandų terminą.

Saulius Skvernelis

Pasak ekonomikos ir inovacijų ministrės Aušrinės Armonaitės, galimybių pasas būtų kuriamas Registrų centro ir e.sveikatos pagrindu, jį paruošti naudojimui būtų galima per kelias savaites.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (182)