Jei švietimo, mokslo ir sporto ministro pažadai neliks tik pažadais, kitų metų rudenį studentai į universitetą žygiuos su mintimi, kad už mokslą mokėti nereikės. A. Monkevičius, iš stalčiaus ištraukęs vyriausybės programą ir ją peržvelgęs, grįžo prie idėjos, kad bakalauro diplomą visi galėtų įgyti nemokamai.

„Stojančiųjų į aukštąjį mokslą yra skaičius sumažėjęs iki kritinės ribos – stojančiųjų į universitetus, pagal dabartinius reikalavimus, stygius netgi ten, kur jų reikia. Praėjusiais metais daugiau nei 5 tūkst. krepšelių liko nepanaudota“, – sako ministras.

Pasak Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno Gabrieliaus Landsbergio, valdantieji žaidžia rinkimų žaidimus.

„Ar jūs norite, kad pirmakursiai nemokėtų už mokslą? Atrodo, kas galėtų pasakyti ne. Bet šalia to atsakingi politikai turėtų užduoti klausimą, kas už tai sumokės? Mano supratimu, sumokės dėstytojai, kuriems algos tiesiog nekils ir to „valstiečiai“ prieš rinkimus nepasako“, – teigia G. Landsbergis.

Priešrinkiminį kozirį esą meta ir Sveikatos apsaugos ministerija. Sako, kad už daugiau nei 4 milijonus eurų padėtų skurdžiai gyvenantiems žmonėms įsigyti kompensuojamųjų vaistų ir medicinos pagalbos priemonių. Esą valstybė galėtų padengti pacientui tenkančią priemoką. Pasak ministerijos, tokie pokyčiai paliestų apie 160 tūkst. gyventojų.

Finansų ministras sako, kad tiek dėl bakalauro studijų, tiek dėl kompensuojamųjų vaistų priemokų kompensavimo spręstų tik gavęs konkrečius pasiūlymus. Esą jų kol kas nėra.

Ryšių su visuomene specialistai ir politologai teigia, kad daugelis pažadų prieš rinkimus po jų lieka pamiršti.