"Mes dalyvautume, jei būtume sulaukę viešo pirmininko atsiprašymo, kai komiteto pirmininkas pareiškė, kad dar metus jis čia vadovaus, o ne mes. Tai jei mes nereikalingi, mes ten ir nedalyvausim. Taip negali būt demokratinėj valstybėj, kad komiteto pirmininkas sprendimus priiminėtų vienasmeniškai", - BNS sakė posėdį trečiadienį boikotavęs URK pirmininko pavaduotojas socialdemokratas Justinas Karosas.

Jis taip pat tvirtino, jog būtina komitete peržiūrėti kvotas, nes jame neproporcingai daug valdančiosios Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos atstovų, tačiau pabrėžė, jog esminis dalykas, kurio laukia opozicija - URK pirmininko viešas atsiprašymas.

Trečiadienį prasidėjus URK posėdžiui jame taip pat nepasirodė kitas socialdemokratas Vytenis Povilas Andriukaitis, "tvarkietis" Dailis Alfonsas Barakauskas ir Seimo narių mišriai grupei priklausantis Andrius Šedžius.

Tačiau Lenkų rinkimų akcijos atstovas Michalas Mackevičius, anksčiau irgi dalyvavęs boikote, šį trečiadienį jau dalyvavo komiteto posėdyje.

Opozicijos atstovai, kaltindami E.Zingerį neatsakingu elgesiu, praėjusią savaitę kreipėsi į Seimo pirmininkę.

"Mes su dideliu apgailestavimu konstatuojame, kad per pastaruosius pusę metų šiame komitete dirbti darosi vis sunkiau. Darbas vyksta chaotiškai, dokumentų projektai rengiami skubotai, diskusijos komitete įgauna vienpusišką atspalvį. Šią padėtį sukūrė neatsakingas šio komiteto pirmininko E. Zingerio požiūris į savo pareigų atlikimą", - sakoma penkių parlamentarų pareiškime.

Pareiškimą paskelbė socialdemokratai V.P.Andriukaitis, J.Karosas, "tvarkietis" D.A.Barakauskas, Mišrioje Seimo narių grupėje dirbantis A.Šedžius ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos atstovas M.Mackevičius, kuris dirba "Tvarkos ir teisingumo" frakcijoje.

Pasak opozicijos parlamentarų, komiteto pirmininkas nesitaria sudarydamas posėdžių darbotvarkes, dažnai į jas įtraukia klausimus, kurie nėra iš anksto parengti ar suplanuoti, o pirmininko iniciatyva komitetui pateikiami pareiškimų ar kitų dokumentų projektai išdalijami dažnai tik prieš pat posėdžių pradžią.

Opozicionieriai taip pat sako, kad komitete per daug vietų turi konservatoriai, todėl prašo, kad komiteto sudėtis būtų koreguota pagal proporcingo frakcijų atstovavimo principą.

Konservatoriai opozicijos atstovų priekaištus vadino "juokingais", nes esą kiekvienas Seimo narys yra laisvas siūlyti klausimus posėdžiams, prašyti įtraukti į darbotvarkę, tačiau jokių tokių siūlymų ir priekaištų iki tol nebuvę.

E.Zingeris atmeta posėdžius boikotuojančių opozicijos atstovų priekaištus

Seimo URK pirmininkas konservatorius E. Zingeris atmeta komiteto posėdžius boikotuojančių opozicijos atstovų priekaištus, esą mažumai priklausantys parlamentarai ignoruojami, o jų iniciatyvos negirdimos.

Seimo URK vadovas sako negalintis suvokti, kuo grindžiami tokie priekaištai, kai absoliuti dauguma komiteto sprendimų priimami bendru sutarimu. Reaguodamas į opozicijos kritiką E.Zingeris raštu Seimo pirmininkei Irenai Degutienei išdėstė savo poziciją.

"Principiniais užsienio politikos klausimais nuo pat Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo tarp pagrindinių politinių jėgų visada buvo ir yra sutarimas, ir tai nuosekliai atsispindėjo URK darbe tiek mano buvimo komiteto pirmininku metu, tiek iki tol. Apie tai geriausiai liudija faktas, jog iš 218 komiteto sprendimų, priimtų šių metų sausio-vasario mėnesiais, dauguma - 182 - priimti bendru sutarimu arba vienbalsiai - 36, ir tik devyniais atvejais iš minėtų 218 sprendimų komiteto narių nuomonės išsiskyrė", - sako E.Zingeris.

"Todėl manau, kad jau vien šis faktas liudija, kad opozicijos priekaištai dėl to, jog URK pirmininkas neįsiklauso į opozicijos nuomonę ir nederina su ja komitetų posėdžių darbotvarkių, yra nepagrįsti", - teigia komiteto vadovas.

Jis taip pat sako užtikrinantis, kad opozicijai atstovaujantys URK nariai gali bet kada pasiūlyti įtraukti jiems rūpimus klausimus į komiteto posėdžių darbotvarkę ir dėl to komitete visada bus rastas sutarimas.

Taip pat komiteto pirmininkas spėja, esą opozicijos nemalonę užsitraukė vasarą sušaukęs neeilinius posėdžius, kai Austrijoje buvo sulaikytas ir tuojau pat paleistas įtariamasis Sausio 13-osios byloje Michailas Golovatovas. E.Zingeris mano, kad taip sutrikdęs kai kurių parlamentarų atostogas, jis pateko į jų nemalonę.

"Esu įsitikinęs, jog toks neeilinių posėdžių sušaukimas šių metų liepos ir rugpjūčio mėnesiais nesužavėjo kai kurių mano kolegų URK", - rašo E.Zingeris, tačiau tuo pačiu jis pripažįsta, jog pagrindine konflikto priežastimi galėjo tapti ir šiuo klausimu komitete išsiskyrusios nuomonės.