Toks siūlymas įtrauktas į Seimo nutarimo projektą, kurį pirmadienį užregistravo Liberalų frakcijos seniūnas Algis Kašėta, liberalcentristas Arminas Lydeka, Mišrios Seimo narių grupės atstovas Henrikas Žukauskas, konservatorius Jurgis Razma ir Liberalų demokratų frakcijos seniūnas Valentinas Mazuronis.

Nutarime Seimui siūloma pritarti spalio viduryje patvirtintai Etikos ir procedūrų komisijos išvadai. Joje buvo pripažinta, kad Seimo statute egzistuoja kolizija, leidžianti balsuoti dėl laikinųjų komisijų sudarymo, nors iki šiol balsavimai buvo surengti vos kelis kartus.

Opozicijos manymu, laikinosios komisijos turi būti suformuojamos pagal Statuto straipsnį, numatantį, kad jos privalomai sudaromos surinkus ne mažiau nei ketvirtadalio - 36 Seimo narių parašus. Tokios tradicijos buvo laikomasi iki šiol. Valdantieji remiasi kitu straipsniu ir tvirtina, jog tokios komisijos gali būti sudaromos tik balsuojant, t. y. Seimui "pripažinus būtinybę".

Pasinaudojus šia spraga, prieš kelias savaites balsavimui buvo pateiktas nutarimo projektas dėl komisijos A.Brazausko šeimos verslo reikalams ištirti, kiek ankščiau – siūlymas sudaryti komisiją A.Valionio galimoms sąsajoms su užsienio valstybių slaptomis tarnybomis ištirti. Valdančiajai daugumai pavyko blokuoti šias konservatorių ir liberaldemokratų iniciatyvas.

Seimo opozicijos ir mažumos atstovai taip pat siūlo nustatyti, kad kol bus pakeistas Statutas, nutarimas įsteigti komisiją būtų priimamas posėdžio pirmininkui šio klausimo neteikiant balsuoti.

Be to, raginama atnaujinti nutarimų projektų dėl parlamentinių A.Brazausko šeimos verslo skaidrumo bei ministro praeities tyrimo svarstymo procedūrą.

Opozicinėms frakcijoms priklausantys parlamentarai praėjusį ketvirtadienį, kai Socialdemokratų frakcija pasiūlė padaryti pertrauką svarstant klausimus dėl komisijų sudarymo praktikos, paliko posėdžių salę.

Į ketvirtadienio posėdį Etikos ir procedūrų komisijos rekomendacijos dėl laikinųjų tyrimo komisijų sudarymo buvo įtrauktos konservatorių iniciatyva, surinkus 48 parlamentarų parašus. Tačiau socialdemokratai pareiškė, kad prieš opozicijos inicijuotą svarstymą posėdžių sekretoriate nebuvo registruotas joks konkretus dokumentas, kurį reikėtų svarstyti, todėl nuspręsta siūlyti daryti pertrauką.

Tą pačią dieną Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas socialliberalas Algirdas Monkevičius, "darbietis" Skirmantas Pabedinskas, socialliberalė Nijolė Steiblienė ir liberalė Dalia Teišerskytė įregistravo nutarimo projektą dėl kreipimosi į Konstitucinį Teismą.

Šiuo nutarimu siūloma kreiptis į Konstitucinį Teismą, kad šis ištirtų, ar Statuto nuostata, numatanti, kad "jeigu ne mažesnė kaip 1/4 Seimo narių grupė raštu pareikalauja sudaryti laikinąją kontrolės ar tyrimo komisiją, tokią komisiją Seimas turi sudaryti artimiausio posėdžio metu" neprieštarauja Konstitucijoje įtvirtintam parlamentaro laisvo mandato principui.