Tokias Seimo statuto pataisas siūlo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnas Gabrielius Landsbergis bei Seimo vicepirmininkė konservatorė Irena Degutienė, „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos seniūnas Kęstutis Bartkevičius.

„Tokia tvarka iš esmės pažeidžia Seimo opozicijos teises, nes nėra pakankamai ir tinkamai atstovaujama opozicija, o vertinant tai, kad pasikeitus pozicijos ir opozicijos proporcijoms pastarųjų naudai, tokia Seimo pirmininko pavaduotojų siūlymo, o kartu ir paskyrimo tvarka nėra nei logiška, nei demokratiška“, – teigia parlamentarai.

Šis Seimas per pirmuosius kadencijos posėdžius didžiausią galimą Seimo vicepirmininkų skaičių sumažino nuo septynių iki penkių. Šiuo metu vienintelė opozicijos atstovė parlamento vicepirmininkė yra konservatorė I. Degutienė.

Dvi pavaduotojų vietas turi „valstiečiai“ – šias pareigas eina Rima Baškienė ir Arvydas Nekrošius, dvi – Socialdemokratų darbo partijos atstovai, Irena Šiaulienė ir Gediminas Kirkilas.