Opozicijoje netrūkstant simpatijų bei paramos M. Majauskui, panašu, kad konservatoriams nebus itin paprasta atšaukti jį iš BFK pirmininko pareigų. Opozicijos atstovai neabejoja – TS-LKD vadovybė dės visas pastangas, kad partijos nariai palaikytų siekį M. Majauską atstatydinti iš užimamų pareigų. Tačiau parlamentarai kelia klausimą, ar tikrai mažieji koalicijos partneriai atras argumentų nusisukti nuo jiems imponavusias iniciatyvas kėlusio BFK pirmininko.

Taigi, konstatuoja opozicija, nereikėtų atmesti scenarijaus, kad M. Majauskas pakartotų praėjusioje parlamento kadencijoje „valstiečių“ iš Seimo pirmininko pareigų išversti bandyto Viktoro Pranckiečio istoriją. Pastarąjį atstatydinti iš pareigų pritrūko tų pačių valdančiųjų balsų.

O tai, kad balsavimas dėl M. Majausko likimo BFK pirmininko pareigose gali persikelti į Seimo salę – gana tikėtina. Opozicijai priklausantys Komiteto nariai leidžia suprasti, kad M. Majauskas jų parama turi, todėl galimas bandymas atšaukti jį iš pareigų komitete – veikiausiai nepavyktų.

„Mes vis dar galvojame kaip bus organizuojama jo atstatydinimo procedūra. Nes pagal Seimo statutą reikia, kad komiteto nariai nubalsuotų prieš. Bet šiai dienai aš matau, kad jie komitete tikrai neturi daugumos ir mes savo pozicijos laikysimės“, – Eltai teigė BFK narys Algirdas Butkevičius.

Opozicijai priklausantis politikas svarstė, kad konservatoriams problemų išmesti M. Majauską iš pareigų gali kilti ir tuo atveju jei šis klausimas būtų sprendžiamas Seimo salėje.

„Konservatoriai gali pateikti Seimui balsuoti, išreiškiant nepasitikėjimą komiteto pirmininku. Bet kadangi tai personalinis klausimas, turi būti slaptas balsavimas. Gali atsitikti taip, kaip atsitiko su Pranckiečiu praėjusioje kadencijoje. Taigi klausimas nėra pabaigtas“, – sakė A. Butkevičius.

Ir panašu, kad opozicijai ši opcija yra patraukli. Opozicinės Lietuvos regionų frakcijos atstovė Agnė Širinskienė, kaip rašo Delfi, jau parengė nutarimo projektą dėl nepasitikėjimo partijos nemalonės sulaukusiu konservatoriumi. Tokia procedūra reikalautų slapto balsavimo ir tam, kad Seimo pareigūnas būtų atleistas, turi pasisakyti mažiausiai 71 parlamentaras.

Ir čia, akcentuoja kitas BFK narys – „darbietis“ Vytautas Gapšys – gali būti visko. Pasak jo, nors konservatorių vadovybė dės pastangas priversti partiečius balsuoti „tinkamai“, klausimas kaip šioje situacijoje elgsis koalicijos partneriai.

„Konservatoriai savo narius tikrai bus įbauginę. Tą jie moka meistriškai. Tačiau yra ir kitų frakcijų. Ta pati Laisvės frakcija, Liberalų sąjūdis, kurių prigimtiniai dalykai yra mažesni mokesčiai. Prisiminkime, Majauskas juk su PVM lengvatomis jų programos dalį įgyvendino. Kaip jiems sąžinė leistų balsuoti kitaip?“, – retoriškai klausė opozicijai priklausantis parlamentaras.

V. Gapšys pripažino, kad konservatoriai, žinoma, bandys išnaudoti visas priemones savo siekiams įgyvendinti.

„Gali būti įvairių instrumentų siekiant pašalinti Majauską. Pavyzdžiui, sakys, kad Majauskas neturi kvotos BFK. Tarkime, sakys, kad jeigu Majauskas nebėra frakcijos narys, kyla klausimas, kas jį deleguoja. Bet gal tada Mykolą mišri grupė deleguos. Yra įvairių niuansų“, – sakė V. Gapšys ir pridūrė, kad opozicija, apginant M. Majauską nuo konservatorių, taip pat nėra pėsčia.

„Be to ir Mykolas Majauskas Statutą skaito. Taigi bus bandymų padaryti priešingai negu, kad valdantieji nori. Tad sunku nuspėti koks bus galutinis rezultatas“, – apibendrino „darbietis“.

Pirmadienį TS-LKD Priežiūros komitetas nutarė ne tik šalinti M. Majauską iš partijos, bet ir paragino konservatorius Seime apsispręsti ir dėl jo ateities frakcijoje.Praėjusią savaitę partijos prezidiumas taip pat nutarė kreiptis į TS-LKD frakciją Seime, kad būtų deleguotas naujas BFK pirmininkas vietoje Mykolo Majausko.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)